Το Ιρανικό πετρέλαιο επιστρέφει στην Ελλάδα

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)

Το Ιρανικό πετρέλαιο …επιστρέφει στην Ελλάδα καθώς η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη σηματοδοτεί την επικύρωση μιας, στρατηγικής σημασίας, συμφωνίας μεταξύ των ΕΛΠΕ και της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν (ΝΙΟC) που στοχεύει στην κάλυψη του 25% των αναγκών της επιχείρησης.

Οι προμήθειες πετρελαίου από το Ιράν είχαν διακοπεί εντελώς από τον Απρίλιο του 2012, οπότε ανακοινώθηκαν οι σχετικοί περιορισμοί από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που επισήμως ξεκίνησαν να ισχύουν από τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου.

Με τη συμφωνία ΕΛΠΕ-ΝΙΟC ανοίγει ο δρόμος για τις πρώτες παραδόσεις περσικού αργού πετρελαίου τον Μάρτιο ή το αργότερο στις αρχές Απρίλη και παράλληλα διευθετείται με ευνοϊκούς όρους η οφειλή περίπου 600 εκατ. Ευρώ των ΕΛΠΕ προς τη NIOC σε βάθος 4ετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται η άμεση καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 100 εκατ. Ευρώ. Ταυτόχρονα ένα σημαντικό κομμάτι του χρέους, περισσότερο από 40%, θα επιστραφεί στην Τεχεράνη υπό τη μορφή έτοιμων διυλισμένων προϊόντων.

Το 10% της οφειλής, ύψους 60 εκατ. Ευρώ, θα ξεχρεωθεί μέσω έργων engineering που θα αναλάβει η Ασπροφώς, θυγατρική των ΕΛΠΕ, για εκσυγχρονισμό των ιρανικών διυλιστηρίων και άλλων ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι τα οφέλη των ΕΛΠΕ είναι αναμφισβήτητα καθώς μέσω της συμφωνίας με την κρατική ιρανική εταιρεία πετρελαίου αποκτούν μια νέα, σταθερή πηγή εφοδιασμού. Σήμερα αντίστοιχη συμφωνία τα ΕΛΠΕ έχουν μόνο με τη Σαουδική Αραβία ενώ τις υπόλοιπες ανάγκες καλύπτουν μέσω traders από Ιράκ, Ρωσία, Λιβύη, Καζακστάν, και Αίγυπτο.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων στελεχών των ΕΛΠΕ που συνόδευαν την κυβερνητική αποστολή ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γρηγόρης Στεργιούλης.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την άρση του εμπάργκο, έκανε λόγο για αναβάθμιση των σχέσεων σε επίπεδο «στρατηγικού χαρακτήρα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here