Γυναίκες πρόσφυγες: Βία και σεξουαλική εκμετάλλευση στο δρόμο προς το όνειρο

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Βία, επιθέσεις, εκμετάλλευση και σεξουαλική παρενόχληση αντιμετωπίζουν γυναίκες και κορίτσια πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους προς την ελπίδα και το όνειρο, σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση πήρε συνέντευξη από 40 γυναίκες και κορίτσια πρόσφυγες στη Γερμανία και τη Νορβηγία, οι οποίες είχαν ταξιδέψει από την Τουρκία προς την Ελλάδα και έπειτα διέσχισαν τα Βαλκάνια. Όλες οι γυναίκες περιέγραψαν ότι ένιωθαν απειλή και ανασφάλεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πολλές ανέφεραν ότι, σε όλες σχεδόν τις χώρες από τις οποίες πέρασαν, βίωσαν σωματική κακοποίηση και οικονομική εκμετάλλευση, καθώς διακινητές, προσωπικό ασφαλείας ή άλλοι πρόσφυγες τις άγγιζαν για να τις χαϊδέψουν ή τις πίεζαν να κάνουν σεξ μαζί τους.

Σεξουαλική εκμετάλλευση από διακινητές

Οι διακινητές στοχεύουν σε γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες, καθώς γνωρίζουν ότι είναι πιο ευάλωτες. Όταν εκείνες δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους για να πληρώσουν το ταξίδι τους, οι διακινητές προσπαθούν συχνά να τις αναγκάσουν να κάνουν σεξ. Τουλάχιστον τρεις γυναίκες δήλωσαν ότι οι διακινητές και εκείνοι που δούλευαν με το δίκτυο των διακινητών, παρενοχλούσαν εκείνες ή άλλες γυναίκες, και τους προσέφεραν ταξίδι με έκπτωση ή μικρότερη αναμονή για να μπουν στο πλοιάριο και να διασχίσουν τη Μεσόγειο, με αντάλλαγμα το σεξ.

Η Hala, μια 23χρονη γυναίκα από το Χαλέπι, είπε:

«Στο ξενοδοχείο στην Τουρκία, ένας από τους άντρες που δούλευαν με τον διακινητή, ένας Σύρος, είπε ότι αν κοιμηθώ μαζί του, δεν θα πληρώσω ή θα πληρώσω λιγότερα. Φυσικά είπα όχι, ήταν αηδιαστικό. Το ίδιο συνέβη στην Ιορδανία σε όλες μας» (…. )«Η φίλη μου που ήρθε μαζί μου από τη Συρία ξέμεινε από χρήματα στην Τουρκία, οπότε ο βοηθός τού διακινητή τής πρόσφερε να κάνει σεξ μαζί του [με αντάλλαγμα μια θέση σε ένα πλοιάριο]· εκείνη φυσικά είπε όχι, και δεν μπόρεσε να φύγει από την Τουρκία, οπότε μένει εκεί».

Η Nahla, μια 20χρονη από τη Συρία, ανέφερε:

«Ο διακινητής με παρενοχλούσε. Προσπάθησε να με αγγίξει μερικές φορές. Μόνο όταν ήταν κοντά ο ξάδερφός μου δεν με πλησίαζε. Φοβόμουν πολύ, κυρίως επειδή ακούμε ιστορίες για γυναίκες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους διακινητές και στις οποίες δίνεται η επιλογή να κοιμηθούν με τους διακινητές για να έχουν έκπτωση».

Παρενόχληση και ζωή υπό συνεχή φόβο

Όλες οι γυναίκες είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι φοβόντουσαν καθ’ όλη του ταξιδιού στην Ευρώπη. Οι γυναίκες που ταξίδευαν μόνες δεν γίνονταν μόνο στόχοι των διακινητών, αλλά αισθάνονταν επίσης ότι απειλούνταν σωματικά όταν αναγκάζονταν να κοιμούνται σε εγκαταστάσεις με εκατοντάδες μόνους άντρες. Αρκετές γυναίκες ανέφεραν ακόμη ότι δέχθηκαν κτυπήματα ή λεκτική κακοποίηση από φύλακες ασφαλείας στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.

Reem, μια 20χρονη από τη Συρία, η οποία ταξίδευε με τη 15χρονη ξαδέρφη της:

«Ποτέ δεν κατάφερα να κοιμηθώ σε καταυλισμό. Φοβόμουν πολύ ότι ο οποιοσδήποτε θα με άγγιζε. Οι σκηνές ήταν όλες μικτές και έγινα μάρτυρας βίας… Αισθανόμουν πιο ασφαλής όταν κινούμασταν, ειδικά στο λεωφορείο, το μόνο μέρος όπου μπορούσα να κλείσω τα μάτια μου και να κοιμηθώ. Στους καταυλισμούς είμαστε πολύ ευάλωτες στο να μας αγγίξουν, και οι γυναίκες δεν μπορούν να παραπονεθούν ιδιαίτερα και δεν θέλουν να δημιουργήσουν θέματα για να μην διαταράξουν το ταξίδι τους».

Βία από την αστυνομία και συνθήκες στους καταυλισμούς διέλευσης

Γυναίκες και κορίτσια ανέφεραν άθλιες συνθήκες υγιεινής σε ορισμένους καταυλισμούς διέλευσης, όπου τα τρόφιμα ήταν περιορισμένα και ιδίως οι έγκυοι έτυχαν ελάχιστης ή μηδενικής υποστήριξης. Ορισμένες γυναίκες ανέφεραν επίσης ότι οι τουαλέτες ήταν συχνά πολύ βρώμικες και ότι αισθάνονταν ανασφαλείς, καθώς κάποιες υγειονομικές εγκαταστάσεις δεν ήταν διαχωρισμένες με βάση το φύλο. Παραδείγματος χάριν, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις οι γυναίκες παρακολουθούνταν από άντρες στις εγκαταστάσεις όταν εισέρχονταν στις τουαλέτες. Κάποιες γυναίκες βίωσαν, επίσης, άμεση βία από άλλους πρόσφυγες, καθώς και από την αστυνομία, ιδιαίτερα όταν οι εντάσεις αυξάνονταν στις συνθήκες συνωστισμού και παρενέβαιναν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Η Rania, μια 19χρονη έγκυος από τη Συρία, μίλησε για την εμπειρία της στην Ουγγαρία:

«Η αστυνομία έπειτα μας μετέφερε σε ένα άλλο μέρος, το οποίο ήταν ακόμη χειρότερο. Ήταν γεμάτο κλουβιά και δεν έμπαινε αέρας μέσα. Ήμασταν κλειδωμένοι. Μείναμε εκεί για δύο μέρες. Παίρναμε δύο γεύματα τη μέρα. Οι τουαλέτες ήταν χειρότερες απ’ ό,τι στους άλλους καταυλισμούς· έχω την εντύπωση ότι διατηρούν επίτηδες τις τουαλέτες έτσι, για να μας κάνουν να υποφέρουμε.» (…..) «Κατά τη δεύτερη μέρα μας εκεί, η αστυνομία χτύπησε μια Σύρια από το Χαλέπι επειδή ικέτευσε την αστυνομία να την αφήσουν ελεύθερη… Η αδερφή της προσπάθησε να την υπερασπιστεί· μίλησε αγγλικά· της είπαν ότι, αν δεν σκάσει, θα τη χτυπήσουν όπως την αδερφή της. Μια παρόμοια κατάσταση συνέβη σε μια Ιρανή την επόμενη μέρα επειδή ζήτησε επιπλέον φαγητό για τα παιδιά της».

Maryam, μια 16χρονη από τη Συρία για την εμπειρία της στην Ελλάδα:

«Οι άνθρωποι άρχισαν να ουρλιάζουν και να φωνάζουν, οπότε η αστυνομία μάς επιτέθηκε και χτυπούσε τους πάντες με κλομπ. Με χτύπησαν στο χέρι με κλομπ. Χτυπούσαν ακόμη και μικρότερα παιδιά. Χτυπούσαν τους πάντες ακόμη και στο κεφάλι. Ζαλίστηκα και έπεσα, με πατούσαν άλλοι άνθρωποι. Έκλαιγα και χωρίστηκα από τη μητέρα μου. Φώναξαν το όνομά μου.. Τους έδειξα το χέρι μου και ένας αστυνομικός που το είδε γέλασε· ζήτησα γιατρό· εκείνοι είπαν ζήτησαν σε μένα και στη μητέρα μου να φύγουμε».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here