Οι ασπρόμαυρες γυμνές του Πίτερ Λίντμπεργκ

 

Οι φωτογραφίες του Πίτερ Λίντμπεργκ που απεικονίζουν τη γοητεία και την θηλυκότητα των γυναικών σε  ασπρόμαυρο φόντο, φιλοξενούνται σε έκθεση που διοργανώνεται στην γκαλερί Gagosian στο Κολωνάκι.  

λιντμπεργκ γυμνες

Οι φωτογραφίες του τυπώθηκαν στα editorials μόδας για τη Vogue, το Harper’s Bazaar, το Interview και πολλά ακόμη διεθνούς εμβέλειας περιοδικά.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα τελευταία 30 χρόνια και αποδεικνύει πόσο επηρέασε ο Λίντμπεργκ τη φωτογραφία μόδας, αλλά και την ίδια την έννοια του πορτρέτου γενικότερα. Οι φωτογραφίες του υπογραμμίζουν τη φυσική χάρη των γυναικών, χωρίς πολλά φτιασίδια, χωρίς ιδιαίτερη σκηνοθεσία που θα αποσπούσε την προσοχή του θεατή.

λιντμπεργκ γυμνες2

Σε ένα δίπτυχο με τη Μόνικα Μπελούτσι, στη μία εικόνα ο φακός εστιάζει στο ατίθασο και αποφασιστικό βλέμμα της καθώς περπατάει προς τη φωτογραφική μηχανή, ενώ στην άλλη την απεικονίζει να κοιτάει αλλού, σαν να είναι απορροφημένη σε μια πολύ προσωπική στιγμή.

Σε ένα αφιέρωμα στη χορογράφο Πίνα Μπάους, πέντε μοντέλα γίνονται ένα, δημιουργώντας με την κίνηση του κορμιού τους μια εικόνα όπου τα άκρα και οι καμπύλες τους αποτελούν στοιχεία μίας αφαιρετικής σύνθεσης. Σε μία άλλη φωτογραφία η Κάρεν Έλσον, χλωμή και γαλήνια, φαντάζει σαν μαρμάρινο άγαλμα της κλασικής αρχαιότητας.

Ο Πήτερ Λίντμπεργκ γεννήθηκε το 1944 στη Λίσσα της Γερμανίας. Ζει και εργάζεται μεταξύ Παρισιού, Νέας Υόρκης και Αρλ της Γαλλίας. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες συλλογές, μεταξύ των οποίων: Κέντρο Ζορζ Πομπιντού (Παρίσι), μουσείο Victoria and Albert (Λονδίνο) και CNAP—Centre national des arts plastiques (Παρίσι).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Απριλίου και πραγματοποιείται στην γκαλερί Gagosian (Μέρλιν 3, Αθήνα).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here