Η απίστευτη περιπέτεια βιοπαλαιστή που απέκτησε ιδιωτικό νησί στην Αττική

Εκτός από το Σκορπιό που ανήκε  στην οικογένεια Ωνάση, τη Σπετσοπούλα που ανήκει στην οικογένεια Λιβανού , υπάρχουν κι άλλα ιδιωτικά νησιά που ανήκουν σε μεγιστάνες.

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν όμως ότι στην Αττική υπάρχει ένα νησάκι που είναι ιδιωτικό αλλά δεν ανήκει σε κάποιο μέλος του διεθνούς «set set»;

Λέγεται Υδρούσα και ανήκει σε έναν βιοπαλαιστή! Ιδιοκτήτης  του είναι ο κύριος Κώστας Σελιμης, οδηγός λεωφορείου που πάλεψε για 24 χρόνια, προκειμένου να πάρει το νησάκι που του κληροδότησαν συγγενείς του!

Το 1941 ο Μιλτιάδης Αλαμανής αγόρασε το νησί από ιδιώτες που το κατείχαν από τον 19ο αιώνα. Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως σε πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις, είχε διεκδικήσει το νησί, όμως τελεσίδικα αυτή η μάχη έληξε υπέρ των ιδιωτών, το 1962, με απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε τις κρατικές απαιτήσεις. Οι ιδιοκτήτες, κουρασμένοι από αυτή τη δαπανηρή μάχη και αδιαφορώντας για την τύχη της έκτασης, αποφάσισαν να δωρίσουν αυτό το «αχρείαστο» νησί στον Κώστα Σελίμη με την ευχή «να το κάνει ό,τι νομίζει».

Τότε κανένας δεν πίστευε ότι ο οδηγός του ΟΑΣΑ θα εξελισσόταν σε έναν πεισματάρη άνθρωπο που ως στόχο ζωής θα έθετε να καθαρίσει την υπόθεση μια κι έξω προκειμένου να μπορέσει να κάνει το νησί μια όαση του Λεκανοπεδίου. Ανθρωποι που τον γνωρίζουν καλά μιλάνε για εμμονή που τον κυρίεψε γύρω από αυτό το project και για «το δίκιο που τον έπνιγε καθώς το αδηφάγο και γραφειοκρατικό Δημόσιο συνεχώς τον πολεμούσε».

Κάπως έτσι από το 1990 ξεκίνησε μια προσωπική μάχη με το κράτος. Ολα αυτά τα 24 χρόνια και παρά τις υπέρ του αποφάσεις, το νησάκι είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Κι όλα αυτά απέναντι ακριβώς από την πιο ακριβή περιοχή της χώρας, τη Βουλιαγμένη και δη τον «Αστέρα»! Το 2004 ένα φως αισιοδοξίας άρχισε να φαίνεται καθώς Προεδρικό Διάταγμα άφηνε το περιθώριο για αξιοποίηση της περιοχής ώστε να υπάρξει πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο. Τότε στην προσπάθεια μπήκε και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο με ειδικές μελέτες. Κι αυτό διότι ο κ. Σελίμης έπεισε τους καθηγητές για το όραμά του: την ανάδειξη δηλαδή της περιοχής σε χώρο βιοποικιλότητας, την ανάγκη καθαρισμού του νησιού από τα απορρίμματα που το είχαν κατακλύσει και τη δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού και αναψυχής για το αθηναϊκό κοινό.

Ακόμα και η πρώην υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη είχε ειπωθεί ότι  έβλεπε θετικά την δημιουργία ενός τέτοιου πολυχώρου στο νησί Υδρούσα ως μια πολύ καλή τουριστική ευκαιρία για να έχουν ένα εναλλακτικό μέρος να επισκέπτονται οι ξένοι τουρίστες, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Σήμερα και αφού έχει δικαιωθεί πλέον από τα αρμόδια δικαστήρια όσον αφορά την ιδιοκτησία του μικρού νησιού , ο αγώνας του Κυρίου Κώστα Σελίμη συνεχίζεται.

Η όποια επιχειρηματική κίνηση του σκοντάφτει και αυτή στα δυσκίνητα γρανάζια του Ελληνικού κράτους ακόμα κι αν έχει επιχειρήσει να αποκτήσει και δυνατές συμμαχίες στον αγώνα του.

Πληροφορίες από: mixanitouxronou.gr, protothema.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here