Αήθης επίθεση Λοβέρδου κατά Παππά στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε κλίμα έντασης και προσωπικών αντιπαραθέσεων, εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της τροπολογίας που ρυθμίζει το ζήτημα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης όμως να δίνουν έναν ακόμη υπέρτατο αγώνα υπέρ της διαπλοκής μέσα στο κοινοβούλιο.  Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδου στο πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά.

O κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «χουντικό κοινοβούλιο» απευθυνόμενος προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. «Δεν είστε υπουργός της Β.Κορέας και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το Κοινοβούλιο τέτοιο που θα το μετατρέπει ο κάθε υπουργός σε χουντικό κοινοβούλιο» ανέφερε, σχολιάζοντας τη δυνατότητα του υπουργού να αποφασίζει για τον αριθμό των αδειών στα ΜΜΕ.

«Να ανακαλέσεις, θα έπρεπε να ντρέπεσαι κάτσε κάτω» απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Παππάς.

«Εσένα ντροπή σου! Είσαι άσχετος και δεν θα κάνεις στη Βουλή ότι θες! Να μου μιλάς καλά, εδώ δεν θα τραμπουκίζεις!» του απάντησε ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας ότι «σας έχουμε υποστεί και δεν μας φοβίζετε».

«Είστε εχθροί της Δημοκρατίας και θα το πληρώστε από το λαό», πρόσθεσε, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι με την επίμαχη ρύθμιση «βγάζετε μόνοι σας τα μάτια σας», διότι, όπως εκτίμησε, «θα καταπέσει στην ΕΕ», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλετε να ελέγξετε τον χώρο της ενημέρωσης».

Αργότερα, όταν ο υπουργός Επικρατείας έλαβε τον λόγο για να απαντήσει στα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας, είπε ότι «υπάρχουν φράσεις που τους πολιτικούς τους ακολουθούν» και ζήτησε για άλλη μια φορά από τον κ. Λοβέρδο να ανακαλέσει τα περί χουντικού κοινοβουλίου, «διότι εσείς προσωπικά, εάν ο ομιλών είχε παρατείνει τις άδειες με μόνο δική του υπογραφή νύχτα ή με τροπολογία για να συνεχιστεί το καθεστώς της ανομίας, θα συμφωνούσατε», όπως του είπε.

Όσον αφορά την κριτική που δέχθηκε είπε ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει κάνει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», επιμένοντας ότι βάσει του υφιστάμενου νόμου «η αρμοδιότητα διαγωνισμού βρίσκεται στο ΕΣΡ».«Αντιπαρέρχομαι τα περί υπουργού και καναλάρχη», είπε ο κ. Παππάς, δηλώνοντας ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη ώστε να μπει τέλος στην ανομία».

Το μεσημέρι συζητήθηκε η ένσταση συνταγματικότητας επί της τροπολογίας που υπέβαλε η ΝΔ και απερρίφθη.

Η τροπολογία

Σύμφωνα με την σχετική ρύθμιση, ο αριθμός των καναλιών που θα εκπέμπουν ανά κατηγορία θα ορίζεται αρχικά από τον αρμόδιο υπουργό και στη συνέχεια θα καλείται η Βουλή να τον εγκρίνει.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροπολογία κατατίθεται για να ξεκινήσει άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία, ωστόσο εκκρεμεί ακόμα η στελέχωση του ΕΣΡ, το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο για την αξιολόγηση των προτάσεων των ενδιαφερομένων.  Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αρνούνται να συναινέσουν στον ορισμό των προσώπων της νέας σύνθεσης με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να τα κατηγορεί ότι ταυτίζονται με τα συμφέροντα της διαπλοκής για να διαιωνίσουν το καθεστώς ανομίας που επικρατεί στο τηλεοπτικό πεδίο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here