Αφησαν οι Βρετανοί τα γατιά του κατάσκοπου Σκρίπαλ να πεθάνουν απο πείνα;

Μια γάτα και δύο ινδικά χοιρίδια που είχε ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκρίπαλ στο σπίτι του (ο ίδιος και η κόρη του δηλητηριάστηκαν στη Βρετανία), βρέθηκαν νεκρά. Αυτό ανακοίνωσε βρετανίδα εκπρόσωπος χθες, Πέμπτη, έπειτα από σχετική ερώτηση της Ρωσίας για την τύχη τους. Οι Ρώσοι πάντως είχαν αναφέρει και ύπαρξη δεύτερης γάτας και θεωρούν ότι τα κατοικίδια αφέθηκαν να πεθάνουν απο πείνα στο διάστημα του ενός μήνα που ο Σκρίπαλ και η κόρη του νοσηλεύονται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σκρίπαλ, Ρώσος υπήκοος και εργαζόμενος σε στρατιωτικη μονάδα της πατρίδας του, ήταν κατάσκοπος των Βρετανών και των Αμερικανών. Είχε φυλακισθεί και εν συνεχεία ελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κατασκόπων με τις ΗΠΑ. Εκτοτε ζούσε στη Βρετανία, μαζί με την κόρη του Γιούλια. Στις 4 Μαρτίου βρέθηκαν και οι δύο χωρίς τις αισθήσεις τους σε παγκάκι,  στο Σάλσμπερι στη νοτιοδυτική Αγγλία και οι Βρετανοί επέμειναν εξαρχής ότι τους είχαν δώσει νευροπαραλυτική ουσία οι Ρώσοι. Η κόρη του εδώ και μια εβδομάδα έχει συνέλθει. Εκείνος μάλλον παραμένει σε κωματώδη κατάσταση.

Αναφορικά με τα κατοικίδια, ειπώθηκαν τα εξης:

«Όταν ένας κτηνίατρος μπόρεσε να έχει πρόσβαση στο σπίτι του Σεργκέι Σκρίπαλ, δύο ινδικά χοιρίδια δυστυχώς ήταν ήδη νεκρά», δήλωσε μια εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Γεωργίας στο AFP.

«Μια γάτα βρέθηκε επίσης σε κατάσταση πολύ μεγάλης δυσφορίας και κτηνίατρος χειρουργός πήρε την απόφαση να κάνει ευθανασία στο ζώο για να μην ταλαιπωρείται άλλο», δήλωσε η εκπρόσωπος. «Η απόφαση αυτή ελήφθη προς το συμφέρον του ζώου».

Η εκπρόσωπος δεν δήλωσε εάν αυτά τα ζώα πέθαναν από δηλητηρίαση που επήλθε κατά τη διάρκεια της δηλητηρίασης του Σκρίπαλ ή από πείνα καθώς είχαν μείνει χωρίς φαγητό στο σπίτι.

Η βρετανική αστυνομία εκτιμά ότι οι Σκρίπαλ, που εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ήρθαν σε επαφή με το δηλητήριο στο σπίτι του πρώην κατασκόπου. Όπως ανακοίνωσε, η μεγαλύτερη συγκέντρωση του δηλητηρίου εντοπίστηκε στη λαβή της εξώπορτας του σπιτιού. Εντούτοις είχαν πει ότι ο κατασκοπος και η κόρη του μπορεί και να δηλητηριάστηκαν στο εστιατόριο που σύχναζαν ή και σε ένα μπαράκι όπου επίσης πήγαιναν συχνά. Είχαν βρεθεί χωρίς τις αισθήσεις τους στο παγκάκι λίγη ώρα αφ΄ότου είχαν αναχωρήσει απο το εστιατόριο στο οποίο είχαν φάει το μεσημερι εκεινης της Κυριακής

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι διαπίστωσε πως το δηλητήριο ήταν ο νευροτοξικός παράγοντας Νόβιτσοκ που είχε παρασκευαστεί επί σοβιετικής εποχής. Κατηγορεί τη Ρωσία ότι είναι υπεύθυνη για την επίθεση. Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση αυτή και καταγγέλλει «προβοκάτσια» και «αντιρωσική εκστρατεία» αναφέροντας ότι η τοξίνη αυτή παρασκευάζεται απο πολλές χώρς της Δύσης.

Η επίθεση του Σάλσμπερι προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Ρωσίας, με απελάσεις διπλωματών εκατέρωθεν -τις ξεκίνησε η Βρετανία και η Ρωσία απάντησε κι εκείνη με απελάσεις.

Η Μόσχα έθεσε την Τετάρτη το θέμα της τύχης των ζώων του Σεργκέι Σκρίπαλ.

«Πού είναι τα ζώα; σε ποια κατάσταση βρίσκονται;» είχε ρωτήσει η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς, και αν έχουν χρησιμοποιηθεί τοξικοί παράγοντες, οι ζωντανοί οργανισμοί πρέπει να επλήγησαν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, η γάτα του Σεργκέι Σκρίπαλ, που είχε το όνομα Νας Βαν Ντρέικ, μεταφέρθηκε στο βρετανικό στρατιωτικό εργαστήριο του Πόρτον Ντάουν, κοντά στο Σάλσμπερι, όπου της έγινε ευθανασία.

Τα τρία νεκρά ζώα αποτεφρώθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο είχε κάνει λόγο και για δεύτερη γάτα, την οποία δεν ανέφερε η εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου.Ο λόγος που οι Ρώσοι επιμένουν είναι για να ερευνηθεί αν τα ζώα είχαν επίσης υποστεί δηλητηρίαση ή όχι -θεωρούν ότι πέθαναν μάλλον απο πείνα και ότι η τοξίνη ίσως δεν χορηγήθηκε στους Σκρίπαλ στο σπίτι τους, αλλά κάπου αλλού και ότι οι Βρετανοί σε συνεργασία με τους Αμερικανούς προσπαθούν να «θολώσουν τα νερά» για να φορτώσουν το έγκλημα στους Ρώσους.

Με τους Βρετανους και τους Αμερικανους συντασσονται και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά οι Ρώσοι επιμένουν ότι και οι αγγλόφωνοι είχαν λόγους να «ξεφορτωθούν» τον Σκρίπαλ, ο οποίος ήταν δικός τους κατάσκοπος και ήξερε πολλά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here