Academy Gardens: Με προδιαγραφές LEED – Platinum οι κατασκευές στην Ακαδημία Πλάτωνος – Αναπλάσεις σε τρεις δήμους – Ποιοι διεκδικούν το έργο

Από Ecopress

Του Αργύρη Δεμερτζή

 

Ανοίγει οριστικά πλέον ο δρόμος για το μεγάλο ιδιωτικό έργο στην Ακαδημία Πλάτωνος,  στην έκταση  των 22.000 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρος Κηφισού 60), με την ονομασία Academy Gardens, μετά τις διπλές υπογραφές, που έπεσαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με τις τεχνικές και πολεοδομικές προσαρμογές και τα ανταποδοτικά ωφελήματα για την ευρύτερη περιοχή, που προέβλεψε η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) τον Μάιο του 2017, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο  υπουργός ΠΕΝ,  την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2017 υπέγραψε:

 • Το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμού των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθηναίων που ανοίγει, το  δρόμο για την ανάπτυξη του πολυχώρου πολιτισμού, αναψυχής και εμπορίου Academy Gardens, έκτασης 22.000 τ.μ. Και
 • Το μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας Artume. Το μνημόνιο συνεργασίας συνυπέγραψαν ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης και ο εκπρόσωπος της εταιρίας Artume Γιώργος Τσουκαλάς. Το μνημόνιο θα ενεργοποιηθεί άμεσα, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων των δύο πλευρών και των όμορων δήμων, προκειμένου να εξειδικευτούν σε λεπτομέρειες τα προβλεπόμενα ανταποδοτικά έργα αστικής ανάπλασης.

Ανατροπή

Η δεκαετής ιστορία προετοιμασίας για την υλοποίηση της  ιδιωτικής επένδυσης  της Artume στην Ακαδημία Πλάτωνος, που σημαδεύτηκε από έναν μεγάλο κύκλο τοπικών αντιδράσεων, αναρίθμητων  εμπλοκών, τεχνικών, δικαστικών και άλλων παρεμβάσεων κλείνει με μία μεγάλη ανατροπή:

– To Academy Gardens, που αντιμετωπίστηκε στο παρελθόν από πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων και η πλευρά της σημερινής κυβέρνησης, ως μία «φαραωνική επένδυση, απειλητική για την ιστορική περιοχή», όλα δείχνουν ότι μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές και προσαρμογές, που επήλθαν, τόσο στο πολιτικό σκηνικό, όσο κυρίως στον αρχικό σχεδιασμό της επένδυσης παίρνει τώρα τον χαρακτήρα μίας πρότυπης κατασκευής, με υψηλά περιβαλλοντικά και ενεργειακά στάνταρτς, ενώ παράλληλα συνδέεται αναπόσπαστα με την ανάδειξη και ανάπλαση τόσο της ιστορικού χώρου, όσο και της ευρύτερης περιοχής, κερδίζοντας την σύμπραξη των όμορων δήμων και την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Υψηλά στάνταρτς

Η Artume, βάσει του μνημονίου, που υπογράφηκε με το ΥΠΕΝ δεσμεύεται μεταξύ άλλων να δώσει έμφαση στην περιβαλλοντική αειφορία και την τήρηση αυστηρών κανόνων που αφορούν την εξασφάλιση της μέγιστης ενεργειακής απόδοσης και βέλτιστης διαχείρισης του νερού και της ενέργειας στα κτήρια της, με στόχο την ελαχιστοποίηση του οικολογικού αποτυπώματος.

Για την εξασφάλιση αυτών των στόχων, με δική της πρωτοβουλία, θα χρησιμοποιήσει τα πρότυπα του Leadership in Energy and Environmental Design (LEED-Platinum) του US Green Building Council και ISO 14001, προκειμένου να πιστοποιήσει ότι ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση των έργων της οδηγούν πρακτικά και μετρήσιμα σε «πράσινα κτήρια».

Ποιες εταιρίες μπαίνουν στο διαγωνισμό

Παράγοντες της εταιρίας αναφέρουν στο ecopress ότι ο σχεδιασμός τους προβλέπει το έργο της Ακαδημίας Πλάτωνος να λειτουργήσει ως ένα «σύγχρονο εργαστήριο», ώστε να ενσωματωθούν στην κατασκευή οι πιο σύγχρονες, αποδοτικές και  φιλικές στο περιβάλλον τεχνολογίες. Πληροφορούμαστε παράλληλα ότι οι μελέτες του έργου είναι σε ώριμο βαθμό, προσαρμοσμένες ήδη στις επιταγές των αποφάσεων του ΣτΕ, όπως αποτυπώνονται στο τελικό κείμενο του σχεδίου ΠΔ, που υπογράφηκε από το ΥΠΕΝ.

Αυτό επιτρέπει την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, ώστε να αρχίσουν σε λίγους μήνες τα έργα.

Εκτιμάται ότι από την ελληνική κατασκευαστική αγορά  έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στο μέγεθος και τις απαιτήσεις του έργου και κυρίως να εξασφαλίσουν εγγυητικές επιστολές συμμετοχής τους στο σχετικό διαγωνισμό, περί τις 4 έως 5 μεγάλες τεχνικές εταιρίες, ενώ το αναμενόμενο είναι να προσέλθουν σχήματα σε κοινοπραξίες με μεγάλες ξένες εταιρίες.

Πακέτο τα ανταποδοτικά έργα

Τα ανταποδοτικά έργα, όπως θα διαμορφωθούν στην τελική τους μορφή από την κοινή επιτροπή, που προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΝ – Artume, η οποία θα έχει και την ευθύνη παρακολούθησης της υλοποίησης τους, θα περιλαμβάνονται στον διαγωνισμό, ώστε να ενταχθούν στο αντικείμενο του κύριου έργου. Αυτό θα γίνει αφενός μεν για να προχωρήσουν το κύριο και τα ανταποδοτικά έργα παράλληλα και να μην υπάρχουν εμπλοκές και αμφισβητήσεις, κυρίως όμως διότι με αυτό τον τρόπο, το κόστος των ανταποδοτικών έργων θα ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στο κόστος του βασικού έργου. Υπολογίζεται αρμοδίως ότι  θα κυμανθεί γύρω στα 4 έως 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν προχωρούσαν τα ανταποδοτικά έργα  ξεχωριστά και μάλιστα από το δημόσιο θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο.

Για την υλοποίηση του έργου τόσο στο στάδιο των μελετών όσο και της κατασκευής θα εργαστούν πολλές εκατοντάδες μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων. Συνολικά  στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν περίπου 2.000 άτομα, ενώ 1.600 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν όταν το Academy Gardens λειτουργήσει.

Οι όροι δόμησης

Σημειώνεται ότι οι όροι δόμησης του ΠΔ που υπογράφηκε από το ΥΠΕΝ εναρμονίζονται με τις επιταγές του ΣτΕ. Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ συνεδρίασε στις 7 Ιουνίου 2017 για να επεξεργαστεί το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο διαβιβάστηκε από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης στις 29 Μαΐου του ίδιου έτους.

Με το εν λόγω Π.Δ. επέρχεται τροποποίηση των όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής Ακαδημία Πλάτωνος (Οικοδομικά Τετράγωνα 124, 126, 127 και 128 της περιοχής 75 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών) και συγκεκριμένα: ο Συντελεστής Δόμησης καθορίζεται σε 2,1, το μέγιστο ύψος των κτηρίων επί της λεωφόρου Κηφισού είναι 21 μέτρα, κατά μήκος όμως της πλευράς προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος πρέπει να μειώνεται και να μην υπερβαίνει τα 18 μέτρα, ενώ ως προς υπόλοιπους όρους και περιορισμούς δόμησης εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός).  Οι δομημένες επιφάνειες πάνω από το έδαφος  θα είναι συνολικά 55.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εμπορικούς χώρους, καταστήματα εστίασης και κινηματογράφο, ενώ στο υπόγειο θα κατασκευαστούν περί τις 1.750 θέσεις στάθμευσης.

Τι λέει το μνημόνιο συνεργασίας

Στο μνημόνιο συνεργασίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ  προσδιορίζεται πλαίσιο ενεργειών για την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος τις οποίες θα αναλάβει η εταιρεία, με στόχο:

 • την αρμονική περιβαλλοντική ένταξη του έργου στον αστικό ιστό
 • τη διενέργεια δράσεων τόνωσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής
 • την ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχαιολογικού άλσους
 • την απόδοση της κοινής χρήσης στους κατοίκους τόσο της περιοχής όσο και των όμορων δήμων, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ενδεικτικά, προβλέπεται:

 1. Η δημιουργία ζώνης πρασίνου, εμβαδού περίπου 5,5 στρ., στο όριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Η εταιρεία θα αναλάβει τη διαμόρφωση ήπιων, υπαίθριων εγκαταστάσεων αθλητισμού και παιδικής χαράς στη ζώνη πρασίνου και την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την δημιουργία της ζώνης.
 2. Η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, με διαμόρφωση δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, βελτίωση της προσβασιμότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες και αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού.
 3. Η συμβολή της στη συντήρηση δημόσιων κοινωφελών αθλητικών εγκαταστάσεων και έργων δημοσίου ενδιαφέροντος στους όμορους δήμους Περιστερίου και Αιγάλεω.
 4. Η ανάπλαση και βελτίωση της προσβασιμότητας ιστορικού και εμπορικού κέντρου δήμου Αιγάλεω.
 5. Η στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων για δημόσιους και τοπικούς συλλογικούς φορείς εντός του Πολυχώρου.
 6. Η μέριμνα για την απασχόληση κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων από την εταιρεία, καθώς και ετήσια παροχή υποτροφιών μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σημειώνει ακόμη ότι η Artume, το ΥΠΕΝ και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναλαμβάνουν, σε συνεργασία, την υποχρέωση να καταρτίσουν πλάνο δράσης, με πρωτοβουλίες και ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτών των δράσεων. Έμφαση δίνεται στη λειτουργική διασύνδεση του πολυχώρου και την ομαλή του ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και των κοινωνικών αναγκών της Αθήνας και των όμορων δήμων. Συστήνεται, επίσης, ειδική ομάδα παρακολούθησης του έργου, με εκπροσώπους του ΥΠΕΝ, της εταιρείας και των ΟΤΑ, με αντικείμενο την παρακολούθηση τήρησης των δεσμεύσεων των μερών και την εισήγηση προς την Εταιρεία την υλοποίηση των δράσεων.

Οι παραπάνω δράσεις και παρεμβάσεις, ως ανταποδοτικά οφέλη της ανάπτυξης του πολυχώρου Academy Gardens, λέει το ΥΠΕΝ ότι μπορούν να ενταχθούν και να αποτελέσουν έναυσμα για την ευρύτερη πολεοδομική αναβάθμιση της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021, το οποίο προβλέπει την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής κατοικίας, τον έλεγχο και αναδιάρθρωση των χρήσεων γης, την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και την επέκταση προς τα δυτικά του προγράμματος ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here