ΕΕ, ΗΠΑ απορρίπτουν κάθε σκέψη για αλλαγή στη Συνθήκη της Λωζάνης και συνόρων στην περιοχή

Με ρητό και σαφή τρόπο, ΕΕ και ΗΠΑ απέρριψαν τις σκέψεις Ερντογάν για αναθεώρηση-επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και τις αρχές της καλής γειτονίας» είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

«Είναι θέμα αρχής οι ΗΠΑ να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδος και της Τουρκίας». Αυτή ήταν η έγγραφη απάντηση του State Department σε ερώτημα που τέθηκε από Έλληνα ανταποκριτή αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Η ΕΕ

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι αυτή αποτελεί την  πρώτη επίσκεψη ενός Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα μετά από  65 χρόνια και αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να προχωρήσουν στις διμερείς σχέσεις τους και στις σχέσεις καλής γειτονίας. «Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν τον διάλογο και την άμεση επαφή» σχολίασε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους».

  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα και συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, τις μεταφορές, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας -για την οποία πραγματοποιήσαμε, στις 29 Νοεμβρίου, τον αντιτρομοκρατικό διάλογο ΕΕ -Τουρκίας στην Άγκυρα- και την οικονομία, -για την οποία αύριο θα φιλοξενήσουμε εδώ στις Βρυξέλλες τον οικονομικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας.

Απαιτείται μία εποικοδομητική προσέγγιση για τη διατήρηση των σχέσεών μας και την προώθηση των σχέσεών μας» καταλήγει ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ίδια ακριβώς –και πιο αυστηρή- είναι και η θέση του Βερολίνου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here