Φωτιά στην Αν. Μεσόγειο-Ο αμερικανός 6ος στόλος, με το αεροπλανοφόρο Ιβοζίμα σπεύδει στη Κύπρο για τις έρευνες της ExxonMobil μετά τις απειλές Ερντογάν

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Αν. Μεσόγειο μετά τις απειλές της Τουρκίας κατά Κύπρου και Ελλάδας για τις έρευνες στη Κυπριακή ΑΟΖ. Οπως έγινε γνωστό, μεγάλο μέρος του 6ου αμερικανικού στόλου, με το αεροπλονοφόρο Ιβοζίμα, σπέυδει προς τη Κύπρο, με στόχο να προστατεύσει το γεωτρύπανο της ΕxxonMobil που ετοιμάζεται να κάνει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία, με μια προκλητική στάση και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, παρεμπόδισε πριν μερικές μέρες τις έρευνες της ιταλικής ΕΝΙ στο γήπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ και απείλησε να κάνει το ίδιο με τα γεωτρύπανα της αμερικανικής ExxonMobil αν τολμήσουν να πλησιάσουν.

Στις ευθείες απειλές της Αγκυρας η Ουάσινγκτον απάντησε με την αποστολή του 6ου στόλου, γεγονός ου φέρνει σε δύσκολη θέση τον σουλτάνο.

Με το τρόπο αυτό οι ΗΠΑ που δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με τη Τουρκία, επιχειρούν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάνώστε να μην επαναλάβει τα «νταηλίκια» που έλαβαν χώρα μερικές εβδομάδες πριν αναφορικά με το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ετσι από τις 21 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στην περιοχή τέσσερα πολεμικά πλοία της ομάδας “Iwo Jima”, η οποία περιλαμβάνει τρία αμφίβια πολεμικά πλοία και ένα ακόμη που μεταφέρει την 26η θαλάσσια μονάδα δύναμης 2,500 πεζοναυτών, ενισχύοντας τη δύναμη του έκτου στόλου του αμερικανικού ναυτικού που αποτελείται από πέντε ακόμη πολεμικά πλοία. Η ναυαρχίδα του ομίλου, το αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima, είναι εφοδιασμένη με ελικόπτερα επίθεσης Cobra, αεροσκάφη εδάφους AV-8 Harrier και αεροσκάφη MV-22 Osprey.

Δύο ερευνητικά πλοία της ExxonMobil έφθασαν επίσης στη Μεσόγειο σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα με κατεύθυνση την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου, της ExxonMobil και του Qatar Petroleum.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here