Νέες απειλές Τουρκίας κυρίως για Αιγαίο: «Θα έχει επιπτώσεις το άσυλο σε πραξικοπηματία»- Το προβάλλουν ως εχθρική ενέργεια

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένη η Τουρκία με την απελευθέρωση του συγκυβερνήτη του επιμαχου ελικοπτέρου «με τους οκτώ». Το υπουργειο Εξωτερικών ομιλεί γενικώς για επιπτώσεις. ο αντιπρόεδρος της Τουρκιας μιλάει για «μη φιλική ενέργεια της Ελλάδας» και ο πρωθυπουργός της χώρας λέει οτι θα υπερασπιστουν τα εδάφη τους, εννοωντας τα Ίμια.

Ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου των οκτώ έλαβε σήμερα επισήμως το άσυλο που ζητουσε και είναι ελεύθερος ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις για τους υπολοιπους επτά. Η ελληνική κυβέρνηση, για να αποφύγει προφανώς αυτό που ήταν μοιραίο να μην αποφύγει (δηλαδή την αναμενόμενη αντίδραση της Τουρκίας) κατέφυγε  σε δικονομικά μέσα, τα οποία όμως είναι γνωστό ότι  δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα και να ακυρώσουν την απόφαση χορήγησης ασύλου.

Σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρονται τα εξής:

«Η Ελλάδα, που χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά με αυτή την απόφαση απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα δεν έδειξε την απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία κατά των εγκλημάτων της τρομοκρατίας, καθώς εμπόδισε την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών στην Τουρκία, την δικη  όσων στόχευσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας. Αυτή η απόφαση, που θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, αναμφισβήτητα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις και τις περιφερειακές συνεργασίες μας με την Ελλάδα», καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, μίλησε ευθέως για μια μη φιλική ενέργεια από την ελληνική πλευρά.

«Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε Φαρισαίος που απελευθερώνουν είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Μας είπαν να είμαστε φιλικοί, αλλά η στάση της Ελλάδας, με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι φιλική» αναφέρει.

ΙΜΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ

Παράλληλα, μιλώντας στην Αδριανούπολη,  σε εκδήλωση του τουρκικού κυβερνητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ επισημοποίησε ότι θα έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο

«Δεν εχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός, αλλά θα κάνουμε δύσκολη τη ζωή σε όσους έχουν βλέψεις στα δικά μας», είπε. Και εννοούσε τα Ίμια και όσες βραχονησίδες κατά την Τουρκία δεν έχουν ρυθμιστεί με συνθήκες (Τα Ίμια έχουν ρυθμιστεί, αλλά η Τουρκια το αμφισβητεί)

Εκανε λόγω για  βραχονησίδες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται σε συνθήκες, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης.

«Στο Αιγαίο υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχουν καθοριστεί σε ποιον ανήκουν, δεν έχουν αναφερθεί σε συνθήκες. Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως αν υπάρχουν κάποιοι που έχουν βλέψεις στα εδάφη μας, θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη» ήταν η προειδοποίηση που έστειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Προτείνουμε στους γείτονές μας να μην δημιουργούν ένταση στην περιοχή, να μην κάνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής το Αιγαίο και να μην κάνουν προκλητικές κινήσεις με στόχο να χαλάσουν τη φιλία μας» συνέχισε ο κ. Γιλντιρίμ, εννοώντας μάλλον το ψάρεμα τσιπούρας από Έλληνες ψαράδες της περιοχής, γιατι άλλη «προκλητική» ενέργεια η Ελλάδα δεν κάνει στα Ίμια.

«Στο Αιγαίο, στην Ανατολή, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα χαλίκι. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν» είπε

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, είχε επιμείνει ιδιαίτερα στο θέμα αυτό αλλά ο πρωθυπουργός είχε επισης επιμείνει ότι ήταν ζήτημα της Δικαιοσύνης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here