Τι συζήτησαν, τι συμφώνησαν Τσίπρας-Ερντογάν, για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υφαλοκρηπίδα, προσφυγικό

ΦΩΤΟ: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ANDREA BONETTI

Στη λεγόμενη θετική ατζέντα, δηλαδή τα θέματα στα οποία οι δύο Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να βρούν τρόπο συνεννόησης,  εστιάσθηκε περισσότερο από τις διαφωνίες, η Διακυβερνητική συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου με Τσίπρα – Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν και από τις δυο πλευρές όλα τα θέματα και εκφράστηκαν οι θέσεις τους, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στις δημόσιες δηλώσεις των δύο ηγετών.

– Συμφωνήθηκε η – υπό την υψηλή εποπτεία των δύο ηγετών – επανέναρξη των συνομιλιών ΜΟΕΑ (με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ) και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα,

– Συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών.

– Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής. Παράλληλα συμφωνήθηκε η προώθηση σειράς έργων υποδομών.

Επιπλέον:

– Τονίσθηκε ότι οι μειονότητες στις δύο χώρες πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά αλλά και ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν Έλληνες πολίτες δεν είναι ζήτημα διακρατικής διαπραγμάτευσης. Καλωσορίζουμε τη δήλωση Τ/Προέδρου ότι το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη «είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας».

– Σε απάντηση σχολίων για την θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα, υπογραμμίστηκαν όλες οι ανακατασκευές τζαμιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τονίσθηκε ότι στην Ελλάδα ουδέποτε «σκεφτήκαμε να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία όπως εσείς – κακώς – κάνατε επανειλημμένα στην Αγία Σοφία»

– Υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την δημοκρατία στη γείτονα – με επιστροφή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, έγινε συνάντηση μεταξύ των δυο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με αντικείμενο την ενίσχυση της συνεννόησης και την μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Υπήρξε, ακόμα, συμφωνία για σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής, καθώς και η υλοποίηση αρκετών έργων υποδομής.  Επίσης, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με Ευρωπαϊκή Ενωση, Μέση Ανατολή και Βαλκάνια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε μια περίοδο κρίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων και ανησυχητικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με άμεσες συνέπειες στην σταθερότητα της περιοχής, στην ασφάλεια και το μεταναστευτικό η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Που «δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις που είναι εύκολες αλλά στην επίπονη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια». Όπως τόνισε ο ΠΘ αν η Τουρκία δεν το αποδεχτεί θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αναγκαίο για να μπούμε σε νέο κεφάλαιο είναι

Α) Ο απόλυτος σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης (απέρριψε και αποδόμησε την ρητορική Ερντογάν για ενδεχόμενη αναθεώρησή της. Καλωσορίζεται η αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης.)

Β)  Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο (όπου ζήτησε να τερματιστεί η τουρκική παραβατική δραστηριότητα και το casus belli. Καλωσορίζεται το γεγονός ότι ο Τ/Πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας»)

Γ) Η επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Gutteres (όπου έθεσε θέμα εισβολής και κατοχής, κατάργησης εγγυήσεων, αποχώρησης στρατού. Καλωσορίζεται η δήλωση του Τ/Προέδρου ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση)

– Παράλληλα απάντησε κατηγορηματικά ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι  ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και συνεχίζουμε τη δικαστική και αστυνομική μας συνεργασία αλλά ότι στην Ελλάδα είναι κράτος-δικαίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές.

 

Οσον αφορά τα σχόλια της αντιπολίτευσης για έλλειψη προετοιμασίας της επίσκεψης Ερντογάν, διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν πως έγινε μακρά προετοιμασία, ουσιαστικά καθ’ όλο το Νοέμβριο, από ειδικές ομάδες των δυο υπουργείων Εξωτερικών, υπό την άμεση εποπτεία των δυο υπουργών Εξωτερικών. Της προετοιμασίας επελήφθησαν μάλιστα και τα διπλωματικά γραφεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του μεγάρου Μαξίμου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here