Ματέρα: Το μικρό θαύμα της Ιταλίας-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019

 

Κείμενο: Ηλιοπούλου Μελίνα

Η Ματέρα είναι από αυτές τις πόλεις του κόσμου, που όταν την επισκεφτείς μένει για πάντα στην καρδιά σου. Η αρχιτεκτονική και η ιστορία της σε παρασύρει χωρίς να το αντιληφθείς σε μια άλλη εποχή. Πρωτόγονη ομορφιά και ακατέργαστη αρχιτεκτονική κόβουν την ανάσα. Η πόλη έχει αλλάξει και αλλάζει καθημερινά-από ξεχασμένη φιγούρα μετατρέπεται σε αρχόντισσα, έτοιμη να δεχτεί τους καλεσμένους με γέλια και φωνές.

Η περιοχή κατοικήθηκε από τον 6ο αιώνα π.Χ. ως τμήμα της ενδοχώρας της Μεγάλης Ελλάδας. Γεωγραφικά τοποθετείται στην περιοχή της Μπαζιλικάτα της Ιταλίας μόλις 60χλμ από το λιμάνι του Μπάρι και 200 χλμ. από την όμορφη Νάπολη. Η Μπαζιλικάτα συνορεύει με την Καμπανία στα δυτικά, με την Απουλία στα βόρεια και ανατολικά και την Καλαβρία στο νότο. Αυτό το κομμάτι της Ιταλίας είναι μια ανεξερεύνητη περιοχή και συγχρόνως μια αποκάλυψη. Τα Sassi της Ματέρα – Sassi di Matera –οι κρυφές σπηλιές, τα κρυμμένα μυστικά. Από το 1993 αυτό το κομμάτι της πόλης έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η πόλη έχει δεχτεί πολλές επιρροές, με τους Ρωμαίους να οχυρώνουν την πόλη σε ύψωμα 400 μέτρων και κάτω από τα τείχη δημιουργήθηκαν οι δυο συνοικίες της πόλης, σκαμμένες μέσα στο μαλακό ασβεστώδη βράχο. Σε αυτές τις υπόσκαφες συνοικίες σήμερα η Ματέρα αναγεννιέται, κουβαλώντας μια ιστορία με πολλά πρόσωπα. Την περίοδο της Εικονομαχίας (726-843 μ.Χ.) πολλοί μοναχοί από τη Συρία και την Καππαδοκία βρήκανε καταφύγιο σε αυτές τις σπηλιές ενισχύοντας την ελληνικότητα και τη θρησκευτική ταυτότητα της περιοχής. Aρχές του 19ου αιώνα η Ματέρα βιώνοντας συνθήκες φτώχειας παρουσίαζε εικόνες ντροπής με ανθρώπους και ζώα να συμβιώνουν μέσα σε κάκιστες συνθήκες υγιεινής, με τη χολέρα, τον τύφο και την ελονοσία να αποδεκατίζουν τον πληθυσμό. Το 1952 με πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης 15.000 κάτοικοι μεταφέρονται σε νέες συνοικίες με διάρκεια εκκένωσης σχεδόν 15 χρόνια. Τα σπήλαια πέρασαν στο κράτος το οποίο στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτα…από το 1986 οι ιδιώτες πήραν τα ινία και σήμερα απολαμβάνουμε ένα απίστευτο σύμπλεγμα τρωγλοδυτικής αρχιτεκτονικής. Ανάπτυξη και σεβασμός συνυπάρχουν σε αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα.

Έφτασα στην Ματέρα την ώρα της δύσης, μετά από μια δυνατή βροχή. Το νερό του ποταμού Gravina έρεε μέσα στο φαράγγι. Όλα μοσχομύριζαν, τα πέτρινα καλντερίμια είχαν αποκτήσει μια γλυκιά πορτοκαλί απόχρωση. Οι ήχοι της λειτουργίας ακουγόταν μέσα από την εκκλησία του San Pietro Caveoso. Η γαλήνη απλώνεται παντού και κορυφώνεται στην Cripta del Peccato Originale με μια σειρά μεσαιωνικές τοιχογραφίες που με καθήλωσαν. Άφησα να με σεργιανίσουν οι πέντε αισθήσεις χωρίς ανυπομονησία. Ξαφνικά γεννήθηκε η επιθυμία να τριγυρίσω, να χαθώ, στο φαράγγι, στις σπηλιές, στις εκκλησίες. Εδώ πραγματικά τα μάτια χαίρονται, τα αυτιά αφουγκράζονται, η ψυχή ηρεμεί. Σε αυτό τον τόπο πρέπει να μείνεις ήσυχος, υπομονετικός και να δοθεί χρόνος να δείξει η πόλη τα πρόσωπα της. Υπέροχες εκκλησιές Madonna delle Virtu, San Nicola del Greci, Santa Maria d’ Idris. H νέα γενιά έχει δημιουργήσει υπέροχους χώρους τέχνης, το καταπληκτικό Μusma-Museum of Contemporary Sculpture με καθήλωσε….και μετά αφέθηκα. Βράδιαζε και ο ουρανίσκος μου αναζητούσε τοπικές γεύσεις. Ζουμερά ντοματίνια, mozzarella, υπέροχο λευκό παγωμένο κρασί σε ένα μικρό τραπεζάκι μέσα σε ένα Sassi, ακούγοντας τους όμορφους ήχους ενός σαξόφωνου. Μυστική αναγνώριση της ωριμότητας.. σε έναν τόπο που αναγεννιέται. Πίνοντας μια γουλιά κρασί σε αυτή τη λίγο απόκοσμη γωνιά της ιταλικής μπότας, μου ήρθαν στο μυαλό τα λόγια του Καζαντζάκη: …έτσι δουλεύει η μοίρα, όχι με τις ώρες παρά με τους αιώνες, και δεν μπορούμε να κρίνουμε μήτε την πιο μεγάλη συμφορά ως συμφορά, μήτε την πιο μεγάλη ευτυχία ως ευτυχία, γιατί δεν μπορούμε να μαντέψουμε στα μάρκη του καιρού τις συνέπειες του.

Διαμονή: Alle Conche, Le Dodici Lune, Hotel La Casa di Lucio

Φαγητό: Osteria Al Casale, Baccanti, La Grotta nei Sassi, II Terrazzino

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here