230 οι Παλαιστίνιοι τραυματίες-Πιέσεις Ευρώπης, Αραβικού Συνδέσμου να αλλαξογνωμήσει ο Τραμπ περί Ιερουσαλήμ – Ερωτηματικά για Σ. Αραβία

Στα επεισόδια που ακολούθησαν την  αμερικανική απόφαση αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, τραυματίσθηκαν πάνω από 230 Παλαιστίνιοι -οι 12 από αληθινά πυρά.

Από αυτούς οι 171 τραυματίσθηκαν στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, και  οι 60 στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν παλαιστινιακές πηγές.

Όσον αφορά στη σοβαρότητα του τραυματισμού, οι 12 τραυματίστηκαν από αληθινά πυρά, οι  24  από πλαστικές σφαίρες και οι 172 παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων που έρριξαν οι Ισραηλινοί.

Οπως γράψαμε και χτες,  2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες στις αεροπορικές επιδρομές της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ στη Γάζα ως αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών.

Οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από την Ερυθρά Ημισέληνο (τον Ευρθό Σταυρό των μουσουλμανικών κρατών)

Στο μεταξύ, η οργάνωση Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς προέτρεψε τους Παλαιστίνιους «να συνεχίσουν τη σύγκρουση (με τις ισραηλινές δυνάμεις) σε όλες τις περιοχές όπου έχει παρουσία ο ισραηλινός στρατός».

ΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ

Εν τω μεταξύ ευρωπαϊκές δυνάμεις (κυρίως σε αυτή τη φάση η Γαλλία) αλλά και η Τουρκία θέλουν να ασκήσουν πιέσεις ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναθεωρήσουν την απόφασή τους -μια απόφαση που πυροδότησε έκρηξη αγνώστων συνεπειών στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ οι  υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου (Αιγύπτου, Συρίας, Ιράκ, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανιας, Υεμένης και Λιβάνου, όμως και άλλων 15 κρατών της Αφρικής) κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναιρέσουν την απόφασή τους, τονίζοντας ότι η κίνηση μπορεί να αυξήσει την βία σε όλη την περιοχή και συνιστα από μόνη της  «επικίνδυνη παραβίαση του διεθνούς δικαίου,  δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα  και είναι άκυρη. Και ενώ δεν έχει καμία νομική ισχύ, κλιμακώνει την ένταση, πυροδοτεί την οργή και απειλεί να βυθίσει την περιοχή σε περισσότερη βία και χάος. Θα επιδιώξουμε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα απορρίπτει την αμερικανική κίνηση.»

Τα ιδρυτικά μέλη του Αραβικου συνδέσμου είναι η Αίγυπτος, η Συρία, το Ιράκ, η Σαουδικη Αραβία, η Ιορδανια, η Υεμένη και  ο Λίβανος αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν και η Λιβύη, το Σουδάν, το Μαρόκο, η Τυνησια, το Κουβέιτ, η Αλγερία,  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν,  το Κατάρ, το Ομάν, η Μαυριτανία, η Σομαλία, η Παλαιστίνη, το Τζιμπουτί, οι Κομόρες. Ως παρατηρητές μετέχουν η Ερθραία, η Βενεζουέλα και η Ινδία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Τζιμπράν Μπασίλ δήλωσε κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης ότι τα αραβικά κράτη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των ΗΠΑ προκειμένου να τις αποτρέψουν από το να μεταφέρουν την πρεσβεία της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Και ο πρωθυπουργος του Λιβάνου δήλωσε οτι η «αμερικανική απόφαση διόλου δεν βοηθά στην ειρήνευση στην περιοχή»

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την αμερικανική «πρωτοβουλία» πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη, στο Κουβέιτ, στην Ινδονησία, στη Μαλαισία και στην Αθήνα

 

ΗΞΕΡΕ Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ;

Εύλογα αναρωτιώνται πολλοί και για τη στάση της Σαουδικής Αραβιας η οποία προ δεκαπενθημέρου είχε προκαλεσει το Λιβανο και είχε ζητήσει από τους πολιτες με Σαουδαραβική υπηκοότητα να αποχωρήσουν απο εκεί «επειδή  η περιοχή δεν είναι ασφαλής». Τότε είχε θεωρηθεί ότι η Σαουδικη Αραβία κόντραρε «απλώς» τις φιλοϊρανικές δυνάμεις της περιοχής (Λιβανο, Υεμένη, Συρία, Κατάρ και έμμεσα Ρωσία) στο πλαίσιο της αντιπαλότητάς της με το ολοένα ενισχυόμενο Ιράν. Υπο το φως των νέων εξελίξεων όμως, διπλωματικοί κύκλοι αναρωτιώνται μήπως η Σαουδική Αραβία, στενή συμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, γνώριζε ότι ο Τραμπ θα εκτόξευε τη «ρουκέτα» της αναγνώρισης των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και ως εκ τούτου ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τις αντιδράσεις που ήταν αναμενόμενες.  Η Σαουδικη Αραβία είχε επιμεινει τότε στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και αλλού και ενώ αυτό είχε αποδοθεί στην φιλοϊρανική στάση της Χεζμπολάχ, τώρα πολλοί σκέφτονται ότι έπρεπε να αποδοθεί στην ιδιαίτερα μαζητική στάση  της στο Παλαιστινιακό.

Παρότι οι Λιβανέζοι μίλησαν για οικονομικές κυρώσεις, ο Αραβικός Σύνδεσμος (όπου κυριαρχεί η Αιγυπτος και η Σαουδικη Αραβία) δεν μίλησαν για  κυρώσεις εναντίον των ΗΠΑ

Η ΕΡΥΘΡΑ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΣ

Οι περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή προέρχονται από τον Ερυθρό Σταυρό και συγκεκριμένα από την Ερθρά Ημισέληνο.

Συγκεκριμένα ο Ερυθρός Σταυρός (που ιδρύθηκε από τον Ελβετό Ερίκο Ντινάν) καθέρωσε το 1863 το σήμα του κόκκινου σταυρού σε λευκό κόντο (από τη σημαία της Ελβετίας ουσιαστικά), αλλά το 1877 η Οθωμανικη Αυτοκρατορία και άλλες μουσουλμανικές χώρες συναποφάσισαν να υιοθετήσουν το σύμβολο της ημισεληνου για θρησκευτικούς λόγους. Αυτό το σήμα του Ερυθρού Σταυρου στις μουσουλμανικές χώρες αναγνωρίστηκε το 1929 με τροποποίηση του καταστατικού της Συνθήκης της Γενεύης.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί ως σύμβολο το Ερυθρό Αστέρι του Δαβιδ, αλλά αυτό δεν συνιστά αναγνωρισμένο έμβλημα και αντιπροτάθηκε το πιο ουδέτερο σήμα του Ερυθρού Κρυστάλλου που απολαμβάνει την αναγνωρισιμότητα και προστασία που προσφέρουν και τα άλλα δύο εμβλήματα διεθνώς.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here