2.570 τόννους καύσιμα έχει το τάνκερ που βούλιαξε στο Σαρωνικό – Προσήχθησαν πλοίαρχος και α’ μηχανικός

Σχέδιο αντιμετώπισης ρύπανσης από ιδιωτικά συνεργεία και πλωτό σκάφος του Λιμενικού βρίσκεται σε εξέλιξη από τα χαράματα σήμερα στο Σαρωνικό, μετά τη βύθιση του μικρού δεξαμενοπλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» που μετέφερε 2.470 τόννους καύσιμα

Το πλοίο πήρε επικίνδυνη κλίση ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο  στα νοτιοδυτικά της Αταλάντης στο Σαρωνικό και οι δύο ναυτικοί που επέβαιναν κάλεσαν μέσω ασυρμάτου σε βοήθεια. Επιβιβάστηκαν σε σωσίβιες λάντζες και διασώθηκαν  πριν από τη βύθιση του σκάφους  στις 2:45 σήμερα τα χαράματα.

Ο πλοίαρχος και ο α΄μηχανικός (που δεν επέβαιναν στο πλοίο την ώρα του ναυαγίου) προσήχθησαν στο Β’ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου και συνελήφθησαν. Αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα μέχρις ότου οριστεί τακτική δικάσιμος.

Είναι άγνωστο πώς ακριβώς προκλήθηκε το ναυάγιο.

Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία  FOS Petroleum (συμφερόντων της οικογένειας Κουντούρη),  με έδρα το Πειραιά.

Το «Αγία Ζώνη»  είχε  φορτώσει από τον Ασπρόπυργο λίγη ώρα πριν από τη βύθισή του 2.200 μετρικούς τόννους fuel oil και 370 μετρικούς τόννους marine gas oil.

Στην περιοχή εντοπίστηκε διάσπαρτη ιριδίζουσα ρύπανση κατά τόπους χρώματος καφέ από το σημείο της βύθισης προς τα βόρεια, μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο της νήσου Ψυτάλλειας. Στο ναυάγιο δύτες εκτελούν εργασίες στεγανοποίησης για να αποδευχθεί περισσότερη ρύπανση και έχει ποντιστεί πλωτό φράγμα.

Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Β’ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ενώ διορίστηκε πραγματογνώμονας προς εξακρίβωση των αιτιών και συνθηκών του ναυτικού ατυχήματος.α-

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here