Το ποντιακό κίνημα μπροστά στην παρακρατική απειλή-Με αφορμή την παρακρατική δράση κατά του Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη

 

του Βλάση  Αγτζίδη

Όσοι παρακολούθησαν τα θλιβερά γεγονότα που έγιναν στη Θεσσαλονίκη -στο πλαίσιο τω εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων– με τον προπηλακισμό του Μπουτάρη από κάποιους ακροδεξιούς αλήτες, συνειδητοποίησαν γι άλλη μια φορά ότι  η προσφυγική μνήμη βρίσκεται στη μέγγενη μιας ακροδεξιάς καπηλείας και μιας αριστερής αδιαφορίας… Και όσο η Αριστερά θα αδιαφορεί, τόσο θα καπηλεύεται την ιστορία η ακροδεξιά….

Είναι ειρωνία αυτό που συνέβη το περασμένο Σάββατο (19 Μαϊου) γιατί ο κεντρικός ομιλητής ήταν ο Tamer Tsiligir ένας Τούρκος πολίτης, επαναστάτης ποντιακής καταγωγής, ο οποίος έκατσε 10 χρόνια στα κάτεργα λόγω της κομμουνιστικής του ιδεολογίας και στάσης…

Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε μια πολύ περίεργη πόλη. Απ’ όλες τις πλευρές…. Να είναι τυχαίο ότι η πολιτική ομάδα του Μπουτάρη τον άφησε μόνο σε μια εκδήλωση εξαιρετική -όπου ομιλητής ήταν ο Tamer Tsiligir επαναστάτης κομμουνιστής Πόντιος από την Τουρκία που είχε κάτσει 10 χρόνια σε φυλακές. Και σε αυτή την εξαιρετική εκδήλωση μια ομάδα που βρισκόταν στον αντίποδα του εισηγητή αλλά και των διοργανωτών διέπραξε το έγκλημα του προπηλακισμού…

Που ήταν η Αριστερά της πόλης; Σε μια εκδήλωση για τη Γενοκτονία! Δηλαδή σε μια εκδήλωση καταδίκης της ακραίας βίας μιας εξουσίας εναντια σε μειονοτικό πληθυσμό. Η Αριστερά απουσίαζε κραυγαλέα γιατί από χρόνια εχει περιφρονήσει την προσφυγική μνήμη και την έχει εγκαταλείψει στο έλεος του οποιουδήποτε εθνολαϊκιστή.

Επίσης, έμαθα ότι την ίδια μέρα της εκδήλωσης για τη Γενοκτονία είχε οργανωθεί το ετήσιο Gay Parade…. Φανταστείτε εάν στην ημέρα τιμής του Ολοκαυτώματος και της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης έκαναν το ίδιο χάπενιγκ οι lgbtq και οι λοιποί ντεμέκ ελευθεριακοί. Πώς άραγε θα μας φαινόταν;

Σ’ αυτό το πλαίσιο απουσίας της Αριστεράς και έλλειψης παντελούς ευαισθησίας για την προσφυγική Μνήμη (από την Αριστερά και τους Νεοφιλελεύθερους αντάμα) αναπόφευκτα το κενό θα το καλύψει ο εθνολαϊκισμός και η μαυρίλα….. Και όσο και να προσπαθούμε να σταματήσουμε την ακροδεξιά καπηλεία, η αγώνας μας θα είναι μάταιος γιατί οι υπόλοιποι αντιφασίστες είναι απόντες, αρνητές και αδιάφοροι.

Print Friendly, PDF & Email

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγαπητέ, γράφετε: «Φανταστείτε εάν στην ημέρα τιμής του Ολοκαυτώματος και της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης έκαναν το ίδιο χάπενιγκ οι lgbtq και οι λοιποί ντεμέκ ελευθεριακοί. Πώς άραγε θα μας φαινόταν;»
  Μου θυμίζετε κάποιους φανατικούς σιωνιστές που με νύχια και δόντια απέκρυπταν χρόνια το γεγονός ότι θύμα των ναζί υπήρξαν εκτός από τους Εβραίους και οι ομοφυλόφιλοι και οι Ρομά και λοιπές «λούμπεν» ομάδες, που δεν ταίριαζαν με την ευγονική των ναζί περί της αρίας φυλής. Και αυτό για να εξυπηρετηθεί η πολιτική εκμετάλλευση του Ολοκαυτώματος και να μη «αμαυρώνεται» με τους «πούστηδες» και τους «γύφτους» και λοιπούς «λούμπεν». Κατ’ εσάς, λοιπόν, ένα «χάπενινγκ» την ίδια μέρα (τι έγκλημα!) από ντεμέκ και ίσως (λέω) ξεκούδουνους, πήγε να χαλάσει την στιβαρότητα και σοβαρότητα της γιορτής και μετά ήρθαν και οι φασίστες…
  Κρίμα, γιατί κατά τα άλλα το άρθρο σας θίγει ένα σοβαρό θέμα, αυτό της παρουσίας της αριστεράς εν γένει στα θέματα αυτά και η εγκατάλειψη του πεδίου με αποτέλεσμα να αλωνίζουν τα φασιστοειδή, όπως σωστά επισημαίνετε.
  Συμφωνώ μαζί σας: η αριστερά θα έπρεπε να είναι εκεί αλλά: και στη μία περίπτωση και στην άλλη! Κι αν πραγματικά είναι κάποιος αριστερός στην πράξη και όχι στα χαρτιά, τότε υπάρχουν στοιχεία και ιστορικά και ανθρωπιστικά με τα οποία θα μπορούσαν οι εκδηλώσεις να συνδυαστούν ως μια ευρύτερη διαμαρτυρία για κάθε είδους «-κτονίες».
  Δείτε πάλι την αριστεροσύνη και προοδευτικότητά σας, παρακαλώ. Γιατί υπάρχει και η αριστεροσύνη και προοδευτικότητα ΚΚΕδικού τύπου. Από αυτήν να με συγχωρείτε, αλλά δεν θα πάρω.

 2. Προς τον σκύλυμος.

  Δίκιο έχει ο συγγραφέας ότι η πραγματοποίηση την ίδια ημέρα του Gay Parade έμοιαζε με καραμπινάτη προβοκάτσια.

  Όχι γιατί υπάρχει κάποια υποτίμηση των ΛΟΑΤΚΙ αλλά γιατί η μια εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί από νωρίς αφορούσε μια θλιβερή σελίδα και ήταν συνυφασμένο με το θρηνο και την περισυλλογή, ενώ η άλλη βρισκόταν στο αντίθετο σημείο. Ήταν χαρούμενη, πολύχρωμη, προκλητική, αιρετική ως προς τα πρότυπα… Θέλει μεγάλη προσπάθεια να υποθέσεις ότι η μια δεν αναιρεί την άλλη.

  Και εξάλλου: Γιατί τα μέλη των ΛΟΑΤΚΙ να μην πάρουν μέρος στην εκδήλωση της Γενοκτονίας ως άνθρωποι αυτής της κοινωνίας που νοιώθουν τον πόνο αυτών που θρηνούν;

  Καλό θα ήταν κάποιος από τους οργανωτές του Gay Parade στη Θεσσλονίκη τη 19η Μαίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, να μας ενημέρωνω για το πώς και το γιατί επέλεξαν αυτή την ημέρα για την παρέλασή τους.

 3. Mε λίγη έρευνα στο διαδίκτυο αποκαλύφθηκε η αιτία που έγινε αυτή η διοργάνωση των ΛΟΑΤΚΙ παράλληλα με την εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων.

  Ήταν στημένη προβοκάτσια που ξεκινήσε από μια αρχική αντιποντιακή ραστιστική αντίληψη που έχουν οι συνδιοργανωτές που φέρουν το βαρύ όνομα: «Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό«.

  Να τι γράψαν πέρσι για τις θέσεις τους οι αριστεροπόντιοι:

  «Καταγγελία ενάντια στους ρατσιστές που καθοδηγούν
  την «Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό«

  Για άλλη μια χρονιά οι ψευτοαντιρατσιστές της συγκεκριμένης Κίνησης επέλεξαν την ημέρα της επετείου να προσβάλλουν τη μνήμη των απογόνων των θυμάτων της γενοκτονίας των μη μουσουλμανικών πληθυσμών της Ανατολής, δημοσιεύοντας για πολλοστή φορά το στημένο ρατσιστικό κείμενο του ανεκδιήγητου Νακρατζά.

  Λειτουργώντας ως τα γιουσουφάκια των δολοφόνων ολοκληρώνουν με την προσβλητική τους συμπεριφορά το έγκλημα της γενοκτονίας που διέπραξαν οι ακραίοι Τουρκοι εθνικιστές.

  Με τον τρόπο τους αυτό αποκαλύπτονται και αποδεικνύουν ότι ούτε αντιρατσιστές είναι ούτε και αντιεθνικιστές. Αυτοί, μαζί με τους υπόλοιπους αρνητές της Γενοκτονίας εκφράζουν τη μια απεχθή πλευρά και από την άλλη οι Χρυσαυγίτες, οι οποίοι -μαζί με τον εσμό των εθνολαϊκιστών- προσπαθούν να οικειοποιηθούν τη Γενοκτονία, για την οποία συνυπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί τους πρόγονοι.

  Και οι δυό είναι απεχθείς και απαιτούν από εμάς συστηματική και σκληρή αντιπαράθεση…»

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2017/05/23/kar/

  «Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό«

 4. ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ:
  ———————————————-

  -Aνίκανοι Πόντιοι συνδικαλιστές οδήγησαν στον εξευτελισμό του ποντιακού χώρου
  Τα όσα έγιναν στις 19 του Μάη στο Λευκό Πύργο, μακρυά από το χώρο της κεντρικής εκδήλωσης για τη Γενοκτονία, με την βιαιοπραγία κατά του δήμαρχου της πόλης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πόσο ανίκανοι είναι αυτοί που διαχειρίζονται την πολιτική πορεία του ποντιακού ζητήματος.

  –Κατ’ αρχάς, τι δουλειά είχαν στο Λευκό Πύργο; Γιατί κάποιοι διέσπασαν την ενιαία εκδήλωση;

  –Γιατί δεν υπήρχε σωστή περιφρούρηση; Ενώ τους ήταν γνωστό ότι διάφορα πολιτικά καθάρματα σαν τον Βελόπουλο που από μέρες είχαν στοχοποιήσει τον Μπουτάρη διαδίδοντας ψέματα ότι τάχα έδωσε άδεια σε μια ομάδα ΛΟΑΤΚΙ να πραγματοποιήσουν παράλληλα ένα διασπαστικό (ως προς τον δικό τους χώρο) Gay Parade;

  –Δεν γνώριζαν ότι πολύ πιθανόν η εκδήλωση των ΛΟΑΤΚΙ να είχε κάποια στοιχεία προβοκάτσιας, εφόσον μια από τις οργανώτριες δυνάμεις ήταν η αντιποντιακή «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό»;

  –Δεν τους ήταν γνωστό τι είχε γίνει το 2015 με την είσοδο των Χρυσαυγιτών στην εκδήλωση στο Σύνταγμα και τον ξυλοδαρμό του Κουμουτσάκου;

  Kαι πώς το διαχειρίστηκαν στη συνέχεια; Με μια άνευρη ανακοίνωση ; Πιστεύοντας ότι σύντομα θα ξεχαστεί.

  Με δυό λόγια: Αποδείχτηκαν ανίκανοι έως και επικίνδυνοι διαχειριστές μιας μεγάλης ιστορίας η οποία θα κοστίσει πολύ στο ποντιακό κίνημα και στην υστεροφημία του. Ενώ, είναι γνωστό από τις εποχές της Ρεπούση και του Φίλη πόσο μεγάλη αμφισβήτηση δέχονται οι ποντιακές θέσεις και πόσο η στάση της Άρνησης της Γενοκτονίας επηρεάζει μεγάλο μέρος των επιστημόνων! Τι έκαναν για να προστατεύσουν λοιπόν τη θετική φήμη του ποντιακού κινήματος; ΤΙΠΟΤΑ!

  Ήδη τα όργανα άρχισαν. Και να ξέρετε: Και τα χειρότερα είναι μπροστά μας!!!

  Ο γνωστός ψευτοαντιρατσιστής Δημήτρης Χριστόπουλος έγραψε, στο σάιτ της Ομάδας του Αντώνη Λιάκου -του πρώτου αντιπόντιου ακτιβιστή που προσπάθησε να υποβαθμίσει και να κατηγορίσει τον προσφυγικό λόγο και το ποντιακό κίνημα:

  «Στις 6 Νοεμβρίου 2015 σε ποντιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα εναντίον της δήλωσης Φίλη ότι η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση, ο Γ. Κουμουτσάκος λιντσαρίστηκε από αγανακτισμένους μετέχοντες. Μόλις βγήκε από το νοσοκομείο είπε το αμίμητο ότι ηθικός αυτουργός της βιαιοπραγίας ήταν ο Ν. Φίλης διότι με τις δηλώσεις του εξαγρίωσε τον κόσμο. Το είπε ο ίδιος που μόλις είχε υποστεί βαριές σωματικές βλάβες…
  Αν αναρωτιέται κανείς λοιπόν τι πάει λάθος στην Ελλάδα δεν έχει παρά να σκεφτεί αυτό ακριβώς. Να σκεφτεί επίσης ότι η συγκρότηση ενός ιδιότυπου ποντιακού εθνοτισμού με επιθετικά, βίαια και αλυτρωτικά χαρακτηριστικά του “μονίμως αδικαίωτου” – κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία 30ετία περίπου – είναι κάτι που η ελληνική κοινωνία θα το βρει μπροστά της. Για την ακρίβεια, ήδη είναι ενώπιον του. Η βία εναντίον του Μπουτάρη έχει ως ιδιαίτερη ιδεολογική μήτρα αυτήν την μισαλλοδοξία που καλλιεργήθηκε ανενόχλητη ως και χαϊδεμένη και πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη. Αν η αυτονόητη καταδίκη του ξυλοδαρμού του Δημάρχου Θεσσαλονίκης δεν συνοδευθεί από μια στοιχειώδη αυτοκριτική των πολιτικών δυνάμεων Δεξιά και Αριστερά στο πεδίο αυτό θα είναι απλώς μια θορυβώδης απραξία. Και τα χειρότερα είναι μπροστά μας.»

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2018/05/22/19-maiou-thessaloniki/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here