Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η κυβέρνηση ζητώντας ακύρωση της παροχής ασύλου στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς-Η αλήθεια και οι «κραυγές»

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Με μιά λιτή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια, αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σ΄έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. 

Αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση:

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».

Η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό επειδή σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Στο σκεφτικό αναφέρεται επίσης ότι δεν προσκομίσθηκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος άνδρας είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα».

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη, ήταν αναμενόμενη, προκειμένου να μην κατηγορηθεί από την Αγκυρα ότι υποθάλπει πραξικοπηματίες, όπως κατηγορεί τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Στη πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας, είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση, ότι είναι γνωστή η θέση τους για τους πραξικοπηματίες αλλά πάνω απ όλα σέβεται την ελληνική δικαιοσύνη καθώς η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου όπου ισχύει η διάκριση των εξουσιών.

Με την κίνησή της αυτή η ελληνική κυβέρνηση κατοχυρώνει την θέση της αυτή, αφού, εάν τελικά απορριφθεί το αίτημα της από τα διοικητικά δικαστήρια, τότε η χορήγηση ασύλου θα έχει περιβληθεί το κύρος της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η αλήθεια και οι κραυγές 

Για όσους συγχέουν την έννοια του ασύλου με την έκδοση τους στης Τουρκία, στην βιασύνη τους να κάνουν φτηνή αντιπολίτευση σε ένα σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, καλό θα ήταν, πριν εξαπολύσουν μύδρους κατά της κυβέρνησης, να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

-Ο Αρειος Πάγος απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα απορρίπτοντας το αίτημα της Τουρκικής δικαιοσύνης για έκδοση τους στην Τουρκία προκειμένου να δικαστούν για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

-Το βασικό σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν ήταν ότι οι εκζητούμενοι δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα, αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το γνωρίζει το ελληνικό δικαστήριο, αν δεν μπει στην ουσία του τουρκικού αιτήματος. Ο Αρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα έκδοσης των τουρκικών δικαστικών αρχών, γιατί έκρινε ότι στη γείτονα δεν λειτουργεί το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και επομένως οι εκζητούμενοι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, να χάσουν τη ζωή τους και εν πάση περιπτώσει δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη εκεί.

-Ετσι, θέμα έκδοσης τους στη Τουρκία δεν υφίσταται  πλέον, καθώς ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει καμία δυνατότητα να παρακάμψει την απόφαση και να αποφασίσει διαφορετικά. Δεσμεύεται δηλαδή εκ του νόμου να αποδέχεται αποφάσεις του Αρείου Πάγου που απορρίπτουν αιτήματα έκδοσης, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, εάν γίνει δηλαδή δεκτό ο αίτημα,ο υπουργός έχει την διακριτική ευχέρεια να μην την εφαρμόσει.

-Η χορήγηση ασύλου είναι ζήτημα που κρίνεται από την διοικητική υπηρεσία ασύλου και εν τέλει από την ελληνική δικαιοσύνη. Και έχει να κάνει με την αναγνώριση κινδύνου πολιτικών και φρονηματικών διώξεων των αιτούντων στη χώρα καταγωγής τους καθώς και παραβίασης θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων τους.

-Τα διοικητικά δικαστήρια θα αποφανθούν οριστικά πλέον επί του θέματος της χορήγησης ασύλου, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.Και με βάση τα έως τώρα δεδομένα δεν έχουν λόγο να αποφασίσουν διαφορετικά.

-Η κυβέρνηση από τη πλευρά της, σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όφειλε να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα, ώστε η απόφαση χορήγησης ασύλου να είναι κατοχυρωμένη με απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης.

-Ουδείς γνωρίζει ή μπορεί να πει με βεβαιότητα, εάν οι εκζητούμενοι Τούρκοι στρατιωτικοί, συμμετείχαν ενεργά ή όχι στο αποτυχημένο αιματηρό πραξικόπημα στη Τουρκία. Εκεί που έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες που αμύνθηκαν απέναντι στα τανκς.

-Επειδή το ενδεχόμενο αυτό, δεν μπορεί να αποκλεισθεί παντελώς, καλό θα ήταν όσοι ασκούν κριτική και φωνασκούν καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, να έχουν υπόψη τους ότι στη προκειμένη περίπτωση δεν μιλούμε για αγωνιστές της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά για Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα την επομένη ενός αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος!!!

-Αυτό που θα πρέπει να κριθεί εν τέλει από τα δικαστήρια, είναι εάν ευσταθεί το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στους συγκεκριμένους, δεδομένων των συνθηκών έκτακτης ανάγκης και κατάλυσης του κράτους δικαίου στη Τουρκία. Και η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε κατ΄ επανάληψη ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για όσους διώκονται εκεί, καθώς έχει εξαπολυθεί ένα απίστευτο πογκρόμ κατά των αντιφρονούντων.

-Εάν δεν χορηγηθεί άσυλο, κάτι μάλλον απίθανο επί του προκειμένου, οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν εκδίδονται φυσικά στη Τουρκία, αλλά πιθανόν να πρέπει να αναχωρήσουν για άλλο κράτος. Το ζήτημα που μπορεί να ανακύψει αφορά το τι θα πράξει το άλλο κράτος απέναντι σε ένα νέο τουρκικό αίτημα έκδοσης ή ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης. Αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Ολα τα άλλα, είναι φτηνός, νομικός και πολιτικός λαϊκισμός.

Print Friendly, PDF & Email

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δηλαδή αν κατάλαβαινω καλά από όλο το σκηνικό η διοίκηση (κυβέρνηση) προσφεύγει εναντίον της διοίκησης (κυβέρνηση) για μία πράξη της διοίκησης (Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου-Υπουργείο ΠΡΟΠΟ)…

    Εεεε μιλάμε για πολύ τσίρκο η κυβερνησάρα μας και μεγάλοι κλόουν οι υπουργοί μας…

  2. Μήπως κ. Ζέρβα έχετε ξεχάσει τι σημαίνει άσυλο; Μήπως πρέπει να το ξαναδείτε από την αρχή; Λέω εγώ τώρα…
    Ή πρέπει να σας θυμίσω χιλιάδες περιπτώσεις που η βία θεσμοθετημένη ή όχι αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής διαπάλης και άρα δεν αποτελεί κριτήριο μοναδικό παροχής ασύλου και ότι άλλα είναι τα κριτήρια γι αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here