Διευκολύνσεις των πλοίων του ΝΑΤΟ σε ελληνικά λιμάνια-Εμπλοκή λόγω τουρκικών αξιώσεων

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαθέσει οποιοδήποτε λιμάνι για ανεφοδιασμό των πλοίων της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, είπε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.  Πριν αναλάβει δράση το ΝΑΤΟ, θα προηγηθεί η κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου. Τα Νατοικα πλοία θα δρούν ανατολικά των ελληνικών νησιών και προς τα μικρασιατικά παράλια.

Η  ΝΑΤΟϊκή δύναμη υπέβαλε αίτημα για ανεφοδιασμό των πλοίων σε Ηράκλειο και Χανιά, Η ελληνική κυβέρνηση συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, τα λιμάνια στη Λέρο και τη Λήμνο.

Προς το παρόν στη δύναμη συμμετέχουν 4 πλοία. Στη Σούδα έχουν ελλιμενιστεί το γερμανικό και το καναδικό πλοίο ενώ στο κεντρικό Αιγαίο βρίσκονται μία ελληνική και μία τουρκική φρεγάτα, αναμένοντας οδηγίες. Το ιταλικό πλοίο συμμετέχει σε άσκηση στην Ιταλία και όταν ολοκληρωθεί θα επανασυνδεθεί με τη δύναμη.

Στο Αιγαίο επιχειρούν 11 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η Ελλάδα προτίθεται να διαθέσει και άλλα στη δύναμη, εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα από τη Συμμαχία.

Αναφορικά με ένα κείμενο αξιώσεων της Τουρκίας που έχει κατατεθεί στη γενική γραμματεία του ανωτάτου στρατιωτικού διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο υπουργός απάντησε ότι το κείμενο αυτό, ούτε έχει πρωτοκολληθεί, ούτε έχει κοινοποιηθεί στα μέλη της Στρατιωτικής Επιτροπής.

Μάλιστα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στις κατευθυντήριες οδηγίες του για το επιχειρησιακό σχέδιο προς τη στατιωιτκή επιτροπή δεν περιέλαβε ούτε ένα σημείο των αβάσιμων τουρκικών αξιώσεων που περιγράφονταν στο κείμενο, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός.

Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Ανδρέα Λοβέρδου.

«Η ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στους δημοσιογράφους για τη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό γενίκευσε την αγωνία όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει, ότι «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν επιτρέπεται να είναι αφελής και δεν είναι αφελής».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here