Οι ρυθμίσεις για την καύση νεκρών και τη διαχείρηση της τέφρας

Ετοιμο είναι το θεσμικό πλαίσιο για την έναρξη της καύσης νεκρών και της ίδρυσης αποτεφρωτηρίων στην Ελλάδα. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο ψηφίσθηκε το Σάββατο, ρυθμίζονται οι διαδικασίες εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων αποτέφρωσης οι οποίες υπόκεινται στη διαδικασία «πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων».

Παράλληλα ρυθμίζεται η διαχείριση της τέφρας του νεκρού. Σύμφωνα με την τροπολογία, η τέφρα (αφού τοποθετηθεί σε τεφροδόχο) μπορεί να φυλάσσεται σε ειδικό χώρο στο κέντρο αποτέφρωσης ή να ταφεί σε υφιστάμενο κοιμητήριο.

Επίσης είναι δυνατή η διασπορά της  σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής ή στη θάλασσα»,αλλά σε αυτή την περίπτωση, η τεφροδόχος θα πρέπει να είναι διαλυτή στο νερό και να εγκαταλειφθεί σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή. Επιτρέπεται επίσης η  διασπορά της «σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (σιντριβάνι ή ανθόκηπο) εντός του κέντρου αποτέφρωσης.

Αν ο αποθανών δεν έχει δηλώσει ρητά τι θέλει να απογίνει η τέφρα του, τον λόγο έχουν οι συγγενείς, κατά σειρά τάξης. «Σε περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης της βούλησης του θανόντος ή διαφωνίας μεταξύ συγγενών της ιδίας τάξης, αποφαίνεται ο εισαγγελέας», αναφέρεται. Τέλος, διευκρινίζεται πως η τέφρα ενός νεκρού δεν επιτρέπεται να πωληθεί.

Για τις μονάδες αποτέφρωσης ρυθμίζονται ο τρόπος λειτουργίας, τα δικαιώματα και τα τέλη αποτέφρωσης, η θέσπιση κανονισμού λειτουργίας  των μονάδων αποτέφρωσης που θα εγκρίνει ο πρωτοβάθμιος ΟΤΑ της περιοχής. Επίσης καθορίζονται τα κτιριακά προαπαιτούμενα για την λειτουργία των κέντρων αποτέφρωσης νεκρών. (ΚΑΝ).

Σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα, εκτιμάται ότι η εν λόγω ρύθμιση θα ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους, καθώς αναφέρεται ότι ειδικά στο Δήμο Αθηναίων, καταρτίστηκε σχέδιο το 2010, βάση του οποίου εκτιμάται ότι οι 1000 αποτεφρώσεις θα αποφέρουν κέρδη της τάξης των 15.000 ευρώ. Ταυτόχρονα διευκολύνει τα οικεία πρόσωπα αφού όπως επισημαίνεται δεν θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν οι ίδιοι σε άλλες χώρες , όπου επιτρέπεται η αποτέφρωση ώστε να πραγματοποιηθεί το αίτημα της καύσης τους.

Στο πρόσφατο παρελθόν, αρκετοί δήμοι, όπως οι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Μαρκόπουλου και άλλοι, έχουν προσπαθήσει να ιδρύσουν αποτεφρωτήριο, αλλά οι προσπάθειές τους δεν έχουν ευοδωθεί λόγω της έντονης αντίδρασης της Εκκλησίας.

Η θέσπιση της καύσης νεκρών, επιβάλλεται για λόγους θρησκυστικούς, ιδεολογικούς, οικονομικούς και πρακτικούς καθώς θα δώσει σε πολίτες κυρίως ετερόθρησκους το δικαίωμα για την τελική αυτοδιάθεση του σώματός τους ενώ θα προσπορίσει οικονομικά οφέλη και στους δήμους.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι με την παρούσα τροπολογία, ουσιαστικά συμπληρώνεται και μπορεί να εφαρμοστεί ο ν. 3448/2006 και Κ.Υ.Α 20232/10 και να καταστεί δυνατή η λειτουργία των Κέντρων αποτέφρωσης Νεκρών και στην Ελλάδα.

Μπορείτε να δείτε ολη τη ρύθμιση εδώ: καύση νεκρών ρυθμιση

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here