Πάνω από 46 νεκροί στη Χομς από εκρήξεις βομβών- Ετοιμος για εκεχειρία ο Ασαντ

 

Την Κυριακή, δύο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στο κέντρο της Χομς έπληξαν την φιλοκυβερνητική περιοχή της πόλης Ζαχράα (οι κάτοικοί της είναι κυρίως Αλεβίτες), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 46 άτομα(28 πολίτες), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εμφανίζεται «ανοικτός» σε παύση εχθροπραξιών, θέτοντας όμως την προϋπόθεση αυτό να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από «τρομοκράτες» και να σταματήσει η υποστήριξη των αντίπαλων ομάδων από το εξωτερικό.

Ο Άσαντ ανέφερε πως «ειμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όμως αυτό σχετίζεται με πιο σημαντικούς παράγοντες, όπως το να αποτρέψουμε την εκμετάλλευσή της από τρομοκράτες για να βελτιώσουν τη θέση τους».

«Επίσης, άλλες χώρες, και ειδικά η Τουρκία, πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν περισσότερους τρομοκράτες και περισσότερεα όπλα, ή να παρέχουν κάθε άλλους είδους επιμελητειακή υποστήριξη» συμπλήρωσε.

Η διεθνής διπλωματία προσπαθεί να ξαναφέρει καθεστώς και αντιπολίτευση ξανά στα ξεχωριστά τραπέζια των έμμεσων συνομιλιών στη Γενεύη, με πρώτο βήμα την παύση εχθροπραξιών επί του εδάφους.

Στο Μόναχο, είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη Παρασκευή να επιδιωχθεί παύση πυρός μέσα σε μία εβδομάδα, που ομως δεν εφαρμόσθηκε ποτέ καθώς και να ξεκινήσει η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές, η οποία εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.  Ο Άσαντ είχε εμφανιστεί αρχικά αρνητικός, αμφισβητώντας το εάν θα μπορούσαν να εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για εκεχειρία.

Αλλά και η συριακή αντιπολίτευση δηλώνει ανοικτή σε «πιθανότητα εκεχειρίας» αν σταματούσαν οι ρωσικές επιδρομές, οι οποίες υποστηρίζουν τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here