Τσακαλώτος προς ΔΝΤ: Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα

Μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενόψει της κρίσιμης διαπραγματεύσης για την πρώτη αξιολόγηση που αρχίζει, στέλνει ο υπουργος Οικονμικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Το ΔΝΤ  πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα και πως η όποια κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις δυσκολεύει τη στρατηγική της κυβέρνησης να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο μέτρων-ύφεσης-νέων μέτρων, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real News».

Ο κ. Τσακαλώτος εκφράζει παράλληλα την αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ επισημαίνει ότι δεν μπορούν να ζητούνται νέα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε κόψιμο στις τρέχουσες συντάξεις, όταν η οικονομία και τα έσοδα έχουν πάει καλύτερα από τις προβλέψεις του καλοκαιριού.

«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές στο θέμα των συντάξεων και στο μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής», εξηγεί και προσθέτει ότι μέρος των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφορά και στη διαχείριση των δαπανών που προορίζονται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς «βρίσκονται σε καλό δρόμο» και παράλληλα, τονίζει, αναφορικά με το χρέος, ότι θα πρέπει να ληφθεί μία πολιτική απόφαση που δεν θα μετατοπίζει την τελική λύση στο μέλλον. «Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί η συμπιεσμένη ζήτηση στην οικονομία και οι επενδυτές θα μπορέσουν να επενδύσουν, ξέροντας ότι έχουν μπροστά τους ένα καθαρό τοπίο μακράς πνοής», επισημαίνει προσθέτοντας ότι την άνοιξη θα παρουσιαστεί και το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Σχετικά με τα φορολογικά, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια για να μην πέσουν τα βάρη στα χαμηλότερα στρώματα και να υπάρχει αναδιανομή.

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά ότι η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλείται.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here