Συμφωνία για ειδικό καθεστώς της Βρετανίας εντός ΕΕ- Οι ρυθμίσεις

Αίσιο τέλος, όσον αφορά την επίτευξη ομόφωνης συμφωνίας για ειδικό καθεστώς της Βρετανίας εντός της ΕΕ, είχαν οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις ου Βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον, στις σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Οπως ανακοίνωσε μέσω Τwitter, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έκλεισε η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία την Παρασκευή όπως τις μεταδίδει το Reuters:

ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ
Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»• και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της.

Θα αποκτήσει επίσης τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ
Ενα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

ΧΩΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στην Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ωστόσο, συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε για ένα ειδικό καθεστώς για τη χώρα του εντός της ΕΕ και το πέτυχε. Αναμένεται να φέρει τη συμφωνία στο Υπουργικό του Συμβούλιο και να υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, στο επικείμενο δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here