Υπατος Αρμοστής ΟΗΕ για τους πρόσφυγες: «Ευρώπη σύνελθε, όχι κλείσιμο συνόρων»

Η συνεργασία και η αλληλεγγύη στην Ευρώπη όσον αφορά στη διαχείριση της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών «απέτυχε παταγωδώς» , εκτιμά ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες (HCR) του ΟΗΕ Φιλίπο Γκράντι και καλεί την Ε.Ε. «να συνέλθει».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) που κυκλοφορεί την Παρασκευή, ο Ιταλός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, τάσσεται κατά του κλεισίματος των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών που θα είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Το μήνυμα που απευθύνουμε στην Ευρώπη είναι το εξής: “Συνέλθετε και ασχοληθείτε οι ίδιοι” με την κατάσταση. Εάν όμως η βοήθειά μας είναι απαραίτητη, εμείς θα είμαστε εκεί» συνεχίζει.

Ο κ. Γκράντι επισημαίνει ότι δεν εφαρμόσθηκε η συμφωνία για μετεγκατάσταση   160.000 προσφύγων, καθώς έχουν γίνει μόλις 583 «μετεγκαταστάσεις». Και δηλώνει απαισιόδοξος σημειώνοντας ότι δεν «βλέπει» μεγάλη δυναμική προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οπως αναφέρει,  περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης πέρυσι.  Τη στιγμή που η πλειονότητα των Ευρωπαίων εταίρων της τους γυρνούν την πλάτη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επιδεικνύει «θαρραλέα» στάση, σύμφωνα με τον κ. Γκράντι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here