Κέντρο μεταγκατάστασης προσφύγων στα Σφαγεία Θεσσαλονίκης ή τα Λουτρά Θέρμης προτείνουν δήμαρχοι

Της Νάντιας Βασιλειάδου

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στα Σφαγεία Θεσσαλονίκης ή στα Λουτρά Θέρμης πρότειναν οι δήμαρχοι Δέλτα και Ωραιοκάστρου κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών.

Μετά τα επεισόδια στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου μερίδα της τοπικής κοινωνίας αντιδρά στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης οι κκ. Μίμης Φωτόπουλος και Αστέριος Γαβότσης, δήμαρχοι Δέλτα και Ωραιοκάστρου αντίστοιχα, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, όπως σημείωσαν, πρότειναν ως εναλλακτική λύση την περιοχή «Σφαγεία» στα σύνορα των δήμων Δέλτα και Μενεμένης και το 561 στρατόπεδο στα Λουτρά Θέρμης.

Ωστόσο πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφερόμενες στην εν λόγω πρόταση, σημειώνουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα υλοποίησής της καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (17-18 Φεβρουαρίου), οπότε η χώρα θα πρέπει να παρουσιάσει ουσιαστικά βήματα προόδου στο προσφυγικό, είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί η καταλληλότητα των χώρων και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Στην πίεση χρόνου κάτω από την οποία πρέπει να ενεργήσει η χώρα ώστε να παρουσιάσει έργο κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής επικεντρώθηκε και ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε δε πως άκουσε τις προτάσεις των δημάρχων αλλά και τις επιφυλάξεις τους για τους χώρους υποδοχής που έχουν επιλεγεί, επισημαίνοντας πως οι όποιες ενστάσεις θα συνεξεταστούν με τα συναρμόδια υπουργεία.

«Είχα επιμείνει από την πρώτη στιγμή, να υπάρχει μια μόνιμη, θεσμοποιημένη, τακτική επαφή, μεταξύ της ΚΕΔΕ και της κυβέρνησης, που εκπροσωπείται από το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, προκειμένου να αποφεύγονται μεταξύ άλλων και οι αιφνιδιασμοί», σημείωσε με νόημα ο Γ. Καμίνης, στρέφοντας τα βέλη του προς την κυβέρνηση την οποία έψεξε για απουσία ενημέρωσης προς τους δημάρχους.  

Τα κέντρα μετεγκατάστασης 

Τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης, στο Σχιστό και τα Διαβατά, στην τελική τους μορφή θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 4.000 άτομα τα οποία θα έχουν προωθηθεί από τα ελληνικά νησιά και θα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η παραμονή τους σε αυτά δεν θα ξεπερνά τις 72 ώρες.

Συμφωνούν οι δήμαρχοι για Σχιστό

Την ίδια στιγμή με τρεις προϋποθέσεις «κλειδιά» οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά εμφανίζονται θετικοί υπό προϋποθέσεις στη δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους μετά από συνάντηση εργασίας που είχαν με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη  τονίζουν ότι «το προσφυγικό είναι ένα μείζον θέμα που καλείται να διαχειριστεί η χώρα μας και έχουμε καθήκον να συμβάλουμε όλοι στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά συμμετείχαν ο δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρετάκος, Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκη και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Κώστα Τσεφαλάς που εκπροσώπησε το δήμαρχο Γιώργο Ιωακειμίδη.

Οι προϋποθέσεις που θέτουν οι δήμαρχοι είναι:

  1. Ο αριθμός των προσφύγωνπου θα φιλοξενούνται εκεί θα είναι τόσος ώστε να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
  2. Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην διαμόρφωση σχεδίου διασποράς προσφύγων στο Λεκανοπέδιο και σε όλη τηχώρα με τη μεταφορά τους με τα πλοία από τα νησιά και σε άλλα λιμάνια εκτός του Πειραιά ώστε να είναι διαχειρίσιμο το θέμα και σε ακραίες συνθήκες.
  3. Να υπάρξει ενημερωτική εκστρατεία των τοπικών κοινωνιών.

Στο μεταξύ σύσκεψη με θέμα «Αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής συγκέντρωσης πληθυσμού μεταναστών και προσφύγων στην Αττική» θα συγκληθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Δ.Α. την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στην 1.30 μ.μ., μετά από σχετικό αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής.

Η σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν τα μέλη του διευρυμένου Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α., θα γίνει παρουσία του κ.Γιάννη Μουζάλα, Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και έχουν κληθεί να παρευρεθούν και να συμμετέχουν και οι δήμαρχοι της Αττικής.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here