Τσίπρας: Ευρωπαικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες, πολιτική λύση στη Συρία

 

Την πάγια θέση της Ελληνικής κυβέρνησης για αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος με ανθρωπισμό επανέλαβε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, στην Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία «Supporting Syria and the Region».

Ο κ. Τσίπρας που είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι το κόστος διαχείρισης των προσφυγικών ροών είναι τεράστιο για την χώρα μας καθώς «από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι.»

Υπογράμμισε ότι το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 ανθρώπους αλλά παρόλα αυτά, είπε,  «δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου.»

«Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’’».

• «Χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών.»

• «Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων.»

• «Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες.»

• «Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους.»


Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here