Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία του Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ απέκτησε την πρώτη γυναίκα δήμαρχο στην ιστορία του, την πρώην αρχηγό του αριστερού κόμματος Groenlinks Φέμκε Χάλσεμα. Eνώ οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ολλανδίας είχαν στο παρελθόν εκλέξει γυναίκα δήμαρχο, στην πρωτεύουσα, όπως και στο Ρότερνταμ, δεν είχε εκλεγεί ποτέ μέχρι σήμερα.

H υποψηφιότητά της 52χρονης Χάλσεμα από το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να επικυρωθεί από την κυβέρνηση και να υπογραφεί από τον βασιλιά, όμως η διαδικασία θεωρείται τυπική. Και όπως εξήγησε η ίδια στην ιστοσελίδα της, θα επωφεληθεί ώστε το διάστημα που απαιτείται για την επικύρωση του διορισμού της να προετοιμαστεί για τον καινούργιο της ρόλο.

Η Χάλσεμα αποσύρθηκε από την πρώτη γραμμή της πολιτικής το 2011 και θα διαδεχτεί τον Έμπερχαρντ βαν ντερ Λάαν, ο οποίος πέθανε πέρυσι και ξεχώρισε ανάμεσα στους περισσότερους από 100 υποψήφιους για τη δημαρχία.

«Για μια πρωτεύουσα η οποία θεωρεί εαυτήν χειραφετημένη, πολυσυλλεκτική, ανεκτική, προοδευτική και δεν κάνει διακρίσεις με βάση το φύλο, είναι προσβλητικό (να μην έχει συμβεί ποτέ)», ανέφεραν στην επιστολή τους.

Είναι μεγάλη μου τιμή να υπηρετήσω τους συμπολίτες μου τα επόμενα χρόνια», έγραψε η ίδια στην ιστοσελίδα της. «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να είμαι δήμαρχος για όλους τους πολίτες του Άμστερνταμ».

«Η Φέμκε Χάλσεμα είναι σαφής και επικοινωνιακή», δήλωσε ο Γιόνας βαν Λάμερεν, ο επικεφαλής της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για την επιλογή του υποψήφιου δημάρχου. «Γνωρίζει την πόλη, τα διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας, τα προβλήματα και τις προκλήσεις. Βλέπει με έναν συναρπαστικό τρόπο τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται στην πόλη και βλέπει ακόμη και τα ευάλωτα σημεία της».

Η Χάλσεμα ζει στο Άμστερνταμ με τον σύντροφό της, το ντοκιμαντερίστα Ρόμπερτ Όεϊ, και τα δύο παιδιά τους. Εκείνος είναι, μεταξύ άλλων, ο δημιουργός του μουσικού ντοκιμαντέρ «De Leugen» (Το Ψέμα) που έχει ως θέμα κάτι γνώριμο σε όλους τους Ολλανδούς–αλλά και σε όλους τους λαούς–την αλήθεια και τα ψέματα στην πολιτική. Στο ντοκιμαντέρ εμφανίστηκε και η Χάλσεμα και μάλιστα τραγούδησε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here