Μία στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα, θύμα βίας-Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της

Η άσκηση βίας κατά των γυναικών, με οποιοδήποτε τρόπο, αποτελεί ενδημικό φαινόμενο των κοινωνιών. Εξαρσή του παρατηρείται μάλιστα στις χώρες της «πολιτισμένης» Δύσης όπου μια στις τρείς γυναίκες έχουν δηλώσει πως έχουν υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Το ποσοστό στην Ελλάδα είναι μία στις γυναίκες.

Και για το λόγο αυτό, η σημερινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έχει ιδιαιτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την έκθεση «Βία κατά των γυναικών: Πανευρωπαϊκή έρευνα» του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), το 25% των γυναικών στην Ελλάδα δήλωσε πως έχουν υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο, ή από άλλο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Ο αντίστοιχος Μέσος Όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) φτάνει το 33%. Συχνότερες μορφές σωματικής βίας είναι οι σπρωξιές και τα σκουντήματα, τα χαστούκια, το βίαιο τράβηγμα και το τράβηγμα των μαλλιών της γυναίκας. Αυτό που προκύπτει από την έκθεση είναι μια εικόνα εκτεταμένης κακοποίησης, η οποία επηρεάζει τις ζωές πολλών γυναικών, αλλά, συστηματικά, δεν καταγγέλλεται στις αρχές. Για παράδειγμα, μία στις 10 γυναίκες της ΕΕ έχει υποστεί κάποια μορφή βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω, ενώ μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού.

Μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο, και μία στις 10 γυναίκες δηλώνει ότι βίωσε κάποια μορφή σεξουαλικής βίας από ενήλικα πριν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της. Ωστόσο, μόλις 14 % των γυναικών κατήγγειλαν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από στενό σύντροφο, ενώ 13 % κατήγγειλαν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από μη σύντροφο. Στις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης τα ποσοστά μειώνονται και μόλις το 4% κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία, 4 % και λιγότερο από 1 % συμβουλεύτηκαν δικηγόρο ή οργάνωση υποστήριξης θυμάτων.

Παγκόσμια ημέρα σήμερα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Επισήμως ο ΟΗΕ,  αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, τον Δεκέμβριο του 1991.

Όμως η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλωνδημοσιοποίησε ένα ακόμη σποτ, καλώντας τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, να μην φοβούνται να αντιδράσουν.

 

 

 

To βράδυ της Παρασκευής, το κτίριο της Βουλής θα φωταγωγηθεί σε πορτοκαλί χρώμα. Πρόκειται για το χρώμα που καθιέρωσε ο ΟΗΕ για να συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση. Με το τρόπο αυτό, συμμετέχει η Βουλή,  στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here