Εργασιακά: Οχι Αχτσιόγλου στην αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ, η πρώτη ουσιαστική συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών, για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και εμμένοντας στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε με στόχο να απαοκατασταθεί σταδιακά η κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με σε οποιαδήποτε αλλαγή(αύξηση) του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά υποστήριξε τεκμηριωμένα ότι το ελληνικό δίκαιο είναι πλήρως συμβατό με το ενωσιακό σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις.

Αύριο, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Το «Υπερταμείο» στη συνάντηση Ευκλ. Τσακαλώτου – θεσμών

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας -το λεγόμενο «Υπερταμείο»- βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών, νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς τα θέματα της διαμόρφωσης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας, καθώς και της διαδικασίας σύστασης και στελέχωσης του δ.σ. της εταιρείας.

Στόχος, βάσει των συμφωνηθέντων, είναι να έχουν κλείσει τα εκκρεμή ζητήματα μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

Εντός της ημέρας ανοίγει και ο φάκελος των εργασιακών, με τη νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να συναντάται για πρώτη φορά με το κουαρτέτο των θεσμών.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου και του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη. Κατά τη διάρκεια των πρωινών επαφών, συζητήθηκε το πρόγραμμα και η ατζέντα των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα.

Σε δήλωσή του μετά από την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, ο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χαρακτήρισε πιεσμένο αλλά ρεαλιστικό χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις δεν μπήκαν σήμερα στην ουσία των θεμάτων και επανέλαβε ότι στόχος για την κυβέρνηση αποτελεί το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης έως το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου.

Οι επαφές των επικεφαλής των κλιμακίων θα διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα και η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου, προκειμένου μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Χρηματοπιστωτικά και υγεία στην ατζέντα της Τετάρτης

Θέματα του υπουργείου Υγείας, αλλά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα θα βρεθούν στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς διαμορφώνεται ως εξής:

  • 15:30 – 16:30  Θέματα του υπουργείου Υγείας
  • 17:00 – 19:00  Χρηματοπιστωτικά
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here