Εμβόλιο μηνιγγίτιδας: 100 ευρώ η μία δόση!

Έρευνα για τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού για τη μηνιγγίτιδα Β (παρότι το εμβόλιο κυκλοφορεί από διετίας) παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου παιδίατροι και ερευνητές.

Ο βασικός λόγος που μόνον το 30% εμβολιάζει το παιδί του έναντι αυτής της απειλητικής νόσου, είναι το γεγονός ότι κανένα ταμείο δεν το καλύπτει και κάθε δόση κοστίζει 104 ευρώ -ένα βρέφος χρειάζεται 4 δόσεις μέσα σε ένα χρόνο!

Η πολιτεία αμύνεται λέγοντας ότι το εμβόλιο είναι πανάκριβο και ότι η μηνιγγίτδα αυτού του τύπου είναι σποραδική -δηλαδή όχι ιδιαίτερα συνηθισμένη. Προσβλήθηκαν φέτος (για παράδειγμα) μόνον 6  άτομα σε όλη την Ελλάδα, οι τέσσερεις  φοιτητές και τα δύο παιδιά. Όταν όμως ένα νόσημα αφορά έναν δικό σου άνθρωπο και κυρίως το παιδί σου, τότε ακόμα και το ένα τοις χιλίοις, γίνται ξαφνικά εκατό  τοις εκατό.
Ακόμα και οι παιδίατροι διστάζουν να το συστήσουν στους γονείς λόγω του κόστους του, παρότι η έρευνα έδειξε ότι τα 2/3 από αυτούς θεωρούν τη νόσο ιδιαίτερα σοβαρή με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας σε βρέφη κάτω του ενός έτους. Πιστεύουν σε ποσοστό 74% ότι πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού -το 21% θεωρεί ότι πρέπει να χορηγείται προληπτικά σε συγκεκριμένους, πιο εκτεθειμένους πληθυσμούς.

Η έρευνα έδειξε παρόμοια ποσοστά ανησυχίας και στους γονείς, κάτι που είναι αυτονόητο.

Βέβαια, για να τα λέμε και όλα, πέραν των όσων αναφέρθηκαν στην έρευνα, για το πόσο επιβεβλημένο θεωρούν το εμβόλιο οι γονείς και οι γιατροί,  ο κόσμος γενικά αλλά και οι ειδικοί και βέβαια η Πολιτεία όταν πρωτοκυκλοφορεί ένα εμβόλιο δεν βιάζονται να το «αγκαλιάσουν» και προτιμούν να περνάνε 1-2 χρόνια για να διαπιστώσουν και στην πράξη  τυχόν παρενέργειες κ.λπ. Για το συγκεκριμένο εμβόλιο στη διετία αυτή δεν αναφέρθηκαν παρενέργειες και οι περισσότεροι παιδίατροι μάλλον θα το συνιστούσαν πλέον ανεπιφύλακτα αν δεν υπήρχε το ζήτημα του κόστους.

Το νόσημα

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, γνωστή ως «βακτηριακή μηνιγγίτιδα» είναι απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου  και προσβάλλει υγιή άτομα, χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Προκαλείται από το βακτήριο Neisseria  που διακρίνεται σε πέντε οροομάδες (Α, B, C, W-135 και Y). Η οροομάδα Β ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νόσος είναι θανατηφόρος για το 5 έως 10%. Η θνησιμότητα είναι υψηλότερη στα βρέφη και στους εφήβους παρά στις άλλες ηλικιακές ομάδες. Οι ασθενείς ποιυ επιβιώνουν συχνά  αντιμετωπίζουν σε σημαντικό ποσοστό επιπλοκές (εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής, ακρωτηριασμό άκρων, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.).

Τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν αρκετά με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα συχνά να είναι δύσκολο για τον γιατρό να κάνει την ορθή διάγνωση στα πρώιμα στάδια. Πάντως, στα τυπικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος περιλαμβάνονται την αυχενική δυσκαμψία και μικρά ιώδη δερματικά εξανθήματα. Πολλοί από εμάς σημειωτέον είμαστε φορείς του βακτηρίου χωρίς να νοσούμε ποτέ.

Η μετάδοση είναι σχετικά εύκολη (με τον βήχα, το φτέρνισμα, το φιλί). Την ευνοεί το κάπνισμα και ο  συνωστισμός (σε νυχτερινά κέντρα, στρατόπεδα και αλλού).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here