Βρήκαν το ιερό της Αρτέμιδας στην Αμάρυνθο της Εύβοιας – το έψαχναν 100 χρόνια σε λάθος σημεία

Η αρχαιολογική  σκαπάνη κατάφερε να εντοπίσει τον πυρήνα του ιερού της Αρτέμιδας  (ιερό για το οποίο φημιζόταν η περιοχή στην αρχαιότητα) καθώς και άλλα αρχαία κτίσματα άλλων εποχών (από τον 6ο έως και τον 2ο αι. π.Χ.).

Ο λόγος που δεν εντοπιζόταν ήταν ότι τον ψάχναμε με βεβαιότητα σε άλλα σημεία, παρερμηνεύοντας τις αποστάσεις που έδινε ο Στράβωνας. Ο γεωγράφος (ή όσοι αντέγραψαν λανθασμένα τα γραπτά του) ανέφερε απόσταση περίπου 6-7 σταδίων (1,5 χλμ.) από την Ερέτρια ενώ ήταν 60 σταδίων (11 χλμ., δηλαδή στη θέση της Αμαρύνθου της σημερινής).

Η περιοχή της Αμαρύνθου, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, μαζί με την περιοχή της Ερέτριας αποτελούν το πιο ενδιαφέρον από ιστορική άποψη κομμάτι της Εύβοιας. Πολλοί επιστήμονες, μάλιστα, τοποθετούν την Ερέτρια των μυκηναϊκών χρόνων στη θέση της σύγχρονης Αμαρύνθου. Το όνομα της πόλης φαίνεται να προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα ἀμαρύσσω, το οποίο σημαίνει ‘λάμπω, ακτινοβολώ’.

Αλλη ερμηνεια είναι ότι πήρε την ονομασία της από έναν νέο άνδρα  με καταγωγή από την Ερέτρια, ο οποίος κατά το θρύλο είχε γοητευτεί από τη θεά.

Ομαδα Ελβετών και Ελλήνων αρχαιολόγων κατάφερε -μετά από δεκαετή προσπάθεια να εντοπισει το ναό στην περιοχή του λόφου των Παλαιοεκκλησιών ή Παλαιοχώρας, στα ανατολικά της σύγχρονης Αμαρύνθου.

Ο ναός της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος εντοπίστηκε ουσιαστικά το 2012 από τους Ελβετούς αλλά ήθελαν να βεβαιωθούν περί τίνος επρόκειτο.

Σύμφωνα με παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα, στην Αμάρυνθο αναπτύχθηκε μόνιμος οικισμός κατά τη νεολιθική περίοδο (6000 – 3000 π.Χ.).  Στην εποχή του χαλκού (3000 – 2100 π.Χ), η Αμάρυνθος αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους πρωτοελλαδικούς οικισμούς και σπουδαίο προϊστορικό λιμάνι στο νησί της Εύβοιας. Είχε αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με πολλά νησιά όπως δείχνουν τα κυκλαδίτικα αγγεία που έχουν βρεθεί εκεί . Κατά την Μεσοελλαδική περίοδο (2000 – 1650 π.Χ.) η πόλη είχε στενές εμπορικές σχέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα και παρήγαγε θαυμαστά δείγματα  μινύειας αρχιτεκτονικής. Κατά την πρώιμη Υστεροελλαδική περίοδο αποτελούσε μια από τις σπουδαιότερες περιοχές της Εύβοιας, ενώ το όνομα της Αμαρύνθου αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β. Εκτός από το εμπόριο, άλλες ασχολίες των κατοίκων ήταν η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η χαλκουργία.

Στην περιοχή είχαν εκατασταθεί Ίωνες και λατρευόταν η Άρτεμις στην οποία είχε δοθεί το προσωνύμιο Αμαρυνθία ή Αμαρυσία, από το όνομα της πόλης. Ο ναός της έλεγαν ότι βρισκόταν στην πεδιάδα. Ο οικισμός και ο αποθέτης του ιερού ανεσκάφησαν μεταξύ των ετών 1987 μέχρι το 1990 και βρίσκονται πλέον στο Μουσείο της Ερέτριας. Προς τιμήν της Αρτέμιδος διοργανώνονταν τα Αμαρύσια, γιορτή η οποία μεταφέρθηκε και στο Άθμονον της  αρχαίας Αθήνας, το σημερινό Μαρουσι. Άλλωστε και η ίδια η ονομασία Αμαρούσιον προέρχεται από την Αμάρυνθο και, συγκεκριμένα, από το προσωνύμιο Αμαρυσία. Η πρώτη σύγχρονη ονομασία αυτού του δήμου της Αττικής ήταν «Δήμος Αμαρυσίων».

Ο αρχαίος οικισμός της Αμαρύνθου πιθανολογείτο πως βρισκόταν σε μικρή απόσταση στα ανατολικά του σύγχρονου οικισμού, στον παραλιακό λόφο της Παλαιοχώρας, εξού και το η ονομασία του «παλαιά χώρα». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η περιοχή μαστιζόταν από τις επιδρομές πειρατών και οι κάτοικοι της αρχαίας τοποθεσίας κατέφευγαν στην ενδοχώρα για να προστατευθούν, όπου δημιούργησαν τον οικισμό της Βάθειας. Ο αρχαίος οικισμός εγκαταλείφθηκε οριστικά και καταστράφηκε το 1470 από τον τουρκικό στόλο. Η Βάθεια πήρε το όνομά της από τη βαθιά χαράδρα στους πρόποδες του όρους Κοτυλαίου όπου χτίστηκε, ώστε να μην είναι ορατή από τα παράλια και τους πειρατές

Στα τέλη του 19ου αιώνα κάτοικοι της Βάθειας άρχισαν και πάλι να μετακινούνται προς την αρχική τους κοιτίδα στα παράλια της περιοχής, όπου έχτισαν νέο οικισμό με το όνομα Κάτω Βάθεια, ενώ ο παλαιότερος οικισμός ονομάστηκε  Άνω Βάθεια και υπάρχει μέχρι σήμερα 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμαρύνθου.  Το 1911 η Κάτω Βάθεια μετονομάστηκε σε Αμάρυνθος, με το νέο αυτό οικισμό να λαμβάνει το όνομα του αρχαίου οικισμού της περιοχής από τον οποίο άλλωστε προέρχονταν οι κάτοικοι που ίδρυσαν την Άνω Βάθεια.

Αν ξέρετε γερμανικά και γαλλικά, μπορείτε να παρακολουθήσετε  ένα πολύ όμορφο βιντεο των αρχαιολόγων εδώ

Ομως μπορείτε και απλά να το δείτε

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here