Βενεζουέλα: Παρά τη βία των διαδηλώσεων και τους νεκρούς, χιλιάδες πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα-Ηττα της αντιπολίτευσης

Μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της Βενεζουέλας στις εκλογές για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης, δείχνουν εικόνες και φωτογραφίες από το κέντρο του Καράκας και άλλες περιοχές της χώρας.

Οι εικόνες όπως τις μεταδίδει το κανάλι telesur, αποτυπώνουν μιά άλλη Βενεζουέλα. Αυτή της ειρήνης και της δημοκρατίας. Οσο κι αν ισχυρισθούν ορισμένοι ότι πρόκειται για μαγική εικόνα, μετά τους 4 νεκρούς που είχαμε σήμερα σε διάφορα σημεία, ένας εκ των οποίων ήταν ένας 39χρονος δικηγόρος, υποψήφιος για την συντακτική συνέλευση, η αλήθεια δεν μπορεί ούτε να παραποιηθεί ούτε να κατασκευασθεί και να διαρκέσει.

Εάν η συμμετοχή είναι όντως μεγάλη, θα πρόκειται για  τεράστια πολιτική ήττα τη δεξιάς αντιπολίτευσης, η οποία επέλεξε την αποχή από την εκλογική διαδικασία, καταγγέλλοντας τον Μαδούρο για καθεστωτική νοοτροπία. Ομως έτσι η αντιπολίτευση καταδεινύει ότι πρωταρχικό της μέλημα δεν είναι η δημοκρατία, όπως λέει, αλλά η πάση θυσία εκπαραθύρωση του προέδρου Μαδούρο.

 

Οπως και να έχει όμως, η κυβέρνηση Μαδούρο έχει εκ των πραγμάτων μεγάλη ευθύνη για την αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθώς και για τις άγριες μορφές κρατικής καταστολής σε βάρος στελεχών και διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, η οποία όπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεπέρασαν τους 100 από τον Απρίλιο, οπότε  και ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος Μαδούρο και η κυβέρνηση του, έχοντας χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο από την δεξιά, βρεθηκε στο στόχαστρο των προσπαθειών των πιό αντιδραστικών δυνάμεων της χώρας αλλά και της Λ. Αμερικής και των ΗΠΑ, με στόχο την εκδίωξή του από το προεδρικό αξίωμα. Ο ίδιος ο Μαδούρο και οι σύμμαχοί του, μιλούσαν συνέχεια για πραξικόπημα και ασύμμετρο πόλεμο που γίνεται σε βάρος τους.

Ομως η μάχη ενάντια στο αντιδρστικό μέτωπο, ιδίως όταν αυτό έχει καταφέρει να κινητοποιήσεις ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να γίνει με τη δύναμη της κρατικής βίας, μόνο. Οποιος καταφεύγει αποκλειστικά σε αυτή, έχει χάσει οριστικά το παιγνίδι. Δεν μπορεί ο Μαδούρο να στηρίζεται στη δύναμη των δυνάμεων καταστολής και την αποδοχή του μπολιβαριανού στρατού, μόνο.

Δεν νοείται να είναι κανείς αριστερός, ή να το ισχυρίζεται αλλά να δικαιολογεί άγρια βία, καταστολή, θανάτους διαδηλωτών. Αυτά είναι πολιτικά και ιδεολογικά ασύμβατα πράγματα. Είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Κι αυτό, ισχύει ακόμη κι αν απέναντί του έχει ένα εξελισσόμενο, ασύμμετρο πραξικόπημα των αντιδραστικών, ακροδεξιών δυνάμεων του συνόλου της Λ. Αμερικής και των ΗΠΑ.

Κάτι λάθος κάνει το Σοσιαλιστικό Μπολιβαριανό κόμμα στη Βενεζουέλα. και πρέπει να το διορθώσει άμεσα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here