Πρόβα ρήξης και παιγνίδια υποψηφίων πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΘΑ

ΦΩΤΟ: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ, ΙΝ ΤΙΜΕ

Όταν βλέπει κάποιος τον «υπάλληλο του μήνα», που μετέχει στις κινητοποιήσεις των εργατών της εταιρείας Ελντοράντο στη Χαλκιδική, ο οποίος είναι και  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνι Γεωργιάδη να υπονοεί πως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης καπνίζει «φούντα».

Όταν ένας άλλος παρατηρητής, δύο μέρες τώρα στη Βουλή, αντικρύζει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και Ολομέλεια για την επίμαχη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κόντρες «δήθεν» ανάμεσα στους πολιτικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς να εμπλουτίζουν τα δελτία τους και ο κόσμος να αναστενάζει στον δρόμο της αγοράς, τότε να είναι πολύ επιφυλακτικός. Αισιόδοξος; Ναι… Απαισιόδοξος; Στα όρια του Όχι. Αβέβαιος; Σίγουρα Ναι…

Η τριήμερη αντιπαράθεση που εκτυλίχθηκε αυτό το διάστημα στη Βουλή σημαδεύτηκε από ορισμένα γεγονότα που ο κάθε πολίτης οφείλει να τα έχει κατά νου.

Κατ’ αρχήν να μην αποκλείει ότι στο μέλλον- κανείς δεν το εύχεται- ότι θα ζήσουμε καταστάσεις τύπου ξένων κοινοβουλίων που, όταν τα βλέπουμε από την τηλεόραση στις ειδήσεις των 8 ή των 9, τα χλευάζουμε.

Γιατί; Επειδή η ανομοιογενής κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, άπειρη πολιτικά και κυρίως κοινοβουλευτικά, δεν μπορεί να αφουγκράζεται τις προκλήσεις των «επαγγελματιών» κοινοβουλευτικών των δύο πρώην μεγαλύτερων κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα από τη μεταπολίτευση μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, με αποτέλεσμα τα μέλη της να παραπέμπουν, άλλος σε μικρότερο και άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό, ως να μετέχουν είτε σε αμφιθέατρα των πανεπιστημίων είτε σε συζητήσεις με «συντρόφους» στους χώρους δουλειάς.

Βουλή, ένταση ΠΝΠ
Βουλή, ένταση ΠΝΠ

Την ίδια ώρα, όμως, οι «έμπειροι» εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντες αυτή την εγγενή αδυναμία τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ, σπεύδουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Ανεβάζουν τους τόνους, χρησιμοποιούν ακραίες εκφράσεις του τύπου «αποχωρούμε εάν δεν ανακαλέσετε» προς τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση- βλέπε Γιάννη Τραγάκη, Βασίλη Κικίλια-, χτυπούν τα χέρια τους στα έδρανα- ώρα Σοφία Βούλτεψη– ενώ λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τη Μεσσηνία και πρώην διαιτητή Πέτρο Κωσταντινέα.

Πάντως για μία ακόμη φορά, όπως γράφαμε και τις προάλλες, ο Νίκος Βούτσης ανέλαβε να σηκώσει το βαρύ φορτίο της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση τοποθετώντας το όλο θέμα της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των δημοσίων φορέων σε επίπεδο πολιτικό.

Και ήταν αυτός που δημιούργησε το κλίμα της πολιτικής- κατά κανόνα έντασης- όταν ευθέως κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως με τη στάση της συντάσσεται με τους δανειστές και ότι κινείται στην ίδια όχθη λέγοντας χαρακτηριστικά πως « η αντιπολίτευση κρέμεται από μία μειοψηφία του λαού αλλά και από μία πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης της διαπλοκής».

Σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία ισχύει το ρητό ότι « ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς». Κι’ αυτό καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη, για λόγους που σχετίζονται με την προσωπική της ιστορία και αφορά στο σχέδιο νόμου της περασμένης εβδομάδας για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ με την επικείμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού υπό προϋποθέσεις, αλλά και αυτές τις τρεις μέρες ως πρώην δήμαρχος Αθηναίων, παρουσιάστηκε ως πρώτο βιολί της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κυριάκος-Ντόρα

Ηταν μάλιστα τέτοια η επιμονή της να παρέμβει χθες ενάντια στη δικαιολογημένη- κατά την εκτίμησή της- αντίθετα στην

πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε υποχρέωσε ακόμη και τον προλαλήσαντα αδελφό της και έτοιμο να αποχωρήσει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματός της Κυριάκο Μητσοτάκη να καθήσει στο έδρανό του μετά και από την προτροπή του προεδρεύοντος εκείνη την ώρα Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου : « Κύριε Μητσοτάκη, καθείστε στη θέση σας… Δεν θ’ ακούσετε την αδελφή σας:…»

Κι’ ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη, μολονότι διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, περιδιαβαίνοντας τα «πρωϊνάδικα» ότι δεν πρόκειται να αναμιχθεί ξανά στο ενδεχόμενο εκλογής νέας ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, στον αντίποδα ο Ανδρέας Λοβέρδος έσπευσε να δηλώσει βροντερό παρών στην κούρσα διαδοχής στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Αλλωστε δεν ήταν τυχαίο ότι σήκωσε το βάρος της κόντρας του κόμματός του με την κυβέρνηση για την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- προαναγγέλλοντας μάλιστα από τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι θα «γίνει χαμός- αφήνοντας στη δική της σιωπή μία από τις «δελφίνους» Φώφη Γεννηματά.

Βέβαια τα πράγματα έσπευσε να τα βάλει στη θέση τους, σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του- προς το παρόν- Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, μη θέλοντας να δώσει εμμέσως το χρίσμα σε κάποιον από τους επίδοξους διαδόχους του, έκανε μια από τις τελευταίες του αρχηγικές εμφανίσεις του και αμέσως αποχώρησε από την Αίθουσα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here