Οταν το Αγιο Ορος δεν κάνει μπίζνες, ασκεί ..μικροπολιτική-Η απαράδεκτη και απρεπής απόφαση των Αγιορειτών να μην υποδεχθούν επίσημα τον πρωθυπουργό

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Με μιά απόφαση, πλήρους υποκρισίας και μικροπολιτικών κινήτρων, η Ιερή κοινότητα του Αγίου Όρους αποφάσισε να μην υποδεχθεί επισήμως τον έλληνα πρωθυπουργό, ματαιώνοντας έτσι την επίσκεψή του και την συνάντηση του εκεί με τον Ορθόδοξο πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Οπως αποφάσισαν, ο κ. Τσίπρας μπορεί να επισκεφθεί μόνο ως ιδιώτης το Αγιο Όρος . και αυτό, γιατί,  σύμφωνα με την άποψη που κυριάρχησε στη σύναξη, δεν μπορεί το Αγιον Ορος να αποδώσει τιμές σε έναν πρωθυπουργό που «έχει δηλώσει άθεος», ψηφίζει νόμους και εφαρμόζει πολιτικές που πλήττουν την Ορθοδοξία!

Ενδεικτικό της υποκρισίας τους είναι μόλις δύο χρόνια πριν, τον Αύγουστο του 2014, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας είχε γίνει δεκτός με θέρμη –όχι με ιδιαίτερες τιμές, καθώς αυτές αποδίδονται μόνο στους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών– στις Καρυές, όπου μάλιστα είχε ζητήσει –και λάβει– την «ευλογία» των μοναχών να παραμείνει επί δεκαπέντε λεπτά μόνος του και να διαλογιστεί με την εικόνα της Παναγίας του «Αξιον Εστί», προστάτιδας του Αγίου Ορους!

Η ιερή κοινότητα του Αγίου Ορους, πήρε την απόφασή της παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, με την ψήφο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην Ποταμιού), απάλλαξε από την καταβολή ΕΝΦΙΑ τα εκτός Ορους ακίνητα των μοναστηριών.

Για την ιστορία, ένα από τα εμβληματικά μοναστήρια του Αγίου Ορους και όχι μοναδικό, το Βατοπέδι, είχε πρωταγωνιστήσει στις «ιερές μπίζνες» με real estate, ανταλλαγές ακινήτων με το δημόσιο και άλλες επιχειρήσεις. Μπίζνες για τις οποίες η Ιερή κοινότητα του Αγίου Ορους δίνει απλόχερα τις ευλογίες της.

Λόγω της ματαίωσης της επίσκεψης του πρωθυπουργού, δεν ταξίδεψε στο Αγιον Ορος και ο ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη κ.κ. Βαρθολομαίος για να εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα στη Μονή Παντοκράτορος, όπου θα συναντούσε και τον πρωθυπουργό. Από το Φανάρι, πάντως, διέρρευσε ότι τα εγκαίνια δεν ήταν στο επίσημο πρόγραμμα του πατριάρχη στην Ελλάδα.

Εκκλησιαστικές πηγές, σχολιάζοντας τις πρωτοφανείς εξελίξεις στον Αθω, έκαναν λόγο για ενέργεια δίχως προηγούμενο, να απαγορευθεί, δηλαδή, η είσοδος του πρωθυπουργού της χώρας σε τμήμα της ελληνικής επικράτειας και ειδικά στο Αγιον Ορος, και μιλούσαν για «αγία απρέπεια», ανεξαρτήτως πολιτικών προσεγγίσεων ή ενδεχόμενων επικοινωνιακών κυβερνητικών σκοπιμοτήτων.

Επισήμαιναν, δε, ότι μεταξύ των μοναστηριών που εναντιώθηκαν (δεκαπέντε από τα είκοσι), ήταν και τα τρία στα οποία εγκαταβιούν ρωσικής, σερβικής και βουλγαρικής καταγωγής μοναχοί.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here