Όχι, δεν είναι άγνοια, δόλος είναι!

 

 

Διαβάστε με προσοχή το σημερινό δελτίο τύπου της Κίνησης χειραφέτησης αναπήρων που ακολουθεί:

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στην κοινωνία του θεάματος από τις φωτογραφίες δεμένων ανάπηρων στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής Λοιμωδών. Το δημοσιογραφικό αφήγημα πλαισιώθηκε από διαπιστώσεις του τύπου: «απομακρύνθηκαν από τον «παράδεισο» του θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά και μεταφέρθηκαν στην Κόλαση του πρώην Λοιμωδών». Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε απαξίωση του θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, ενώ θα έπρεπε κανονικά να ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να επιστρέψουν οι ανάπηροι εκεί, γιατί ως γνωστόν ο παράδεισος για τους/τις ανάπηρους/ες προϋποθέτει άφθονο νοσηλευτικό προσωπικό…

Είναι τραγική η άγνοια ή ο δόλος (μας είναι αδιάφορο τι από τα δύο) που διαφαίνεται στα άρθρα των ΜΜΕ, αλλά και όσων υποκίνησαν τα δημοσιεύματα αυτά σχετικά με τις ζωές των αναπήρων που εξαναγκάζονται να ζουν μια ΑΒΙΩΤΗ ΖΩΗ μέσα στα ιδρύματα δήθεν προστασίας τους. Η αποϊδρυματοποίηση ΔΕΝ αποτελεί μια ανώδυνη ρητορεία ούτε σε καμία περίπτωση μπορεί να καμουφλαριστεί πίσω από την αναγκαία μεταστέγαση –όπως στην περίπτωση του Σκαραμαγκά– αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που αφορούν τη διαβίωση των αναπήρων σε κοινοτικά πλαίσια με όρους αξιοπρέπειας.

Η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ πραγματοποίησε σήμερα 3/3/2018 στις 11:00 πμ αιφνιδιαστική «επίσκεψη» στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής, στο οποίο έχουν μεταφερθεί τα 21 από τα 27 ανάπηρα άτομα από το κολαστήριο του Σκαραμαγκά (άλλα 6 μεταφέρθηκαν στο Παράρτημα ΑμεΑ Ανατολικής Αθήνας – μονάδα Μελισσίων και στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας) και διαπίστωσε τα εξής: Το παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής βρίσκεται εντός της έκτασης του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ» και οι ωφελούμενοι/ες φιλοξενούνται σε 2 κτίρια. Στο πρώτο κτίριο (1ος όροφος) διαμένουν 8 άτομα προερχόμενα από τον Σκαραμαγκά σε ιδρυματικού τύπου συνθήκες διαβίωσης. ΔΕΝ είδαμε καθηλωμένους/ες με ιμάντες σε κρεβάτια, οι συνθήκες υγιεινής ήταν καλές και τα ανάπηρα άτομα περιποιημένα. Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που παρουσιάζονται δεμένα στις φωτογραφίες στα ΜΜΕ, ήταν ελεύθερα και τα συναντήσαμε στο playroom αλλά και έξω από το οίκημα. Το προσωπικό ήταν ελάχιστο και συνομιλήσαμε με γονείς ωφελούμενων που βρίσκονταν την ώρα της επίσκεψής μας εκεί. Στο ισόγειο του δευτέρου κτιρίου διαμένουν 12 ανάπηρα άτομα προερχόμενα από τον Σκαραμαγκά. Διαπιστώσαμε και εκεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι ιατροκεντρικού/ιδρυματικού τύπου αλλά οι συνθήκες υγιεινής ήταν καλές και δεν είδαμε ανάπηρα άτομα σε περιορισμό. Στα 2 κτίρια που φιλοξενούνται τα ανάπηρα άτομα από τον Σκαραμαγκά τα μπάνια ήταν προσβάσιμα και είδαμε ανάπηρα άτομα να τα χρησιμοποιούν αυτόνομα.

Η συνολική εικόνα που αποκομίσαμε από την αιφνιδιαστική επίσκεψή μας ΔΕΝ συνάδει με όσα παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες τα «ευαίσθητα» και «έγκριτα» ΜΜΕ.

Ωστόσο, εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό που λέμε εξαρχής με την εμπλοκή μας στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια διαρκής διαδικασία με βασικό πυρήνα την αλλαγή προσέγγισης του/της διαφορετικού/ής άλλου/ης, με πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο μετάβασης σε δομές και εκπαιδευμένο προσωπικό, όπου στο επίκεντρο δεν θα τίθεται η αναπηρία ως ανικανότητα και παθολογία, αλλά οι ανάπηρες/οι ως μοναδικές οντότητες. Η αποϊδρυματοποίηση δεν είναι μια διαδικασία μετάβασης, η οποία θα ξεκινήσει από τη «βελτίωση» του υπάρχοντος πλαισίου με «κανόνες» ούτε με την μεταστέγαση σε βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης ιδρυματικού τύπου. Οι άναρθρες κραυγές ελάχιστων «γονέων και κηδεμόνων» που αξιώνουν τον βασανισμό και την περιθωριοποίηση των ενήλικων ανάπηρων «παιδιών» τους, αξίζουν ποινικής αντιμετώπισης καθώς και εκείνων που με γνώμονα μικροπολιτικά συμφέροντα τάσσονται μαζί τους.

Αξιώνουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε όσα έχει εξαγγείλει και θυμίζουμε ότι τα ιδρύματα ΔΕΝ βελτιώνονται, αλλά ΣΦΡΑΓΙΖΟΝΤΑΙ, όχι ΜΟΝΟ ως κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και ως αντιλήψεις.

ΥΓ: Άλλος ένας θάνατος ανάπηρου ατόμου που του κλέψαμε τη ζωή μάς γνωστοποιήθηκε στην επίσκεψή μας.
Ζωή, σου ζητάμε συγνώμη

Σχόλιο (δικό μας): Σε λίγες μέρες, όταν ο αχός από τις αθλιότητες των “ευαίσθητων” ΜΜΕ θα έχει “καθίσει”,  θα καθίσουμε και εμείς αναπαυτικά μπροστά στον Η.Υ μας και θα σας εξηγήσουμε αναλυτικά το “γιατί” τις πιο πολλές από τις ουκ ολίγες φορές που “πετάγεστε” από τις αναπαυτικές καρέκλες σας σαν ηλεκτρισμένοι έπειτα από έναν αστραπιαίο “βομβαρδισμό ευαισθησίας” στον οποίο τα έγκριτα ΜΜΕ σας έχουν υποβάλλει, στην πράξη είστε (χρησιμοποιείστε) ως συνεργοί για την πραγμάτωση των πλέον αναίσθητων και απάνθρωπων προθέσεων. Κάντε λίγη υπομονή μέχρι τότε, αναπαυτείτε, μη σας πέσει και βαρύ…

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here