Μέρκελ υπέρ Σένγκεν, κατά φράχτη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Καθαρή θέση υπέρ της συνθήκης Σένγκεν που ωφέλησε την Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς ή αποπομπές χωρών, πήρε η γερμανίδα καγκελάριος. Σε συνέντευξή της στην Stuttgarter Zeitung χαρακτήρισε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά και αναποτελεσματική πράξη την ανέγερση φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ενώ δήλωσε αποφασισμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για διατήρηση της ζώνης Σένγκεν.

Η κ. Μέρκελ έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τις χώρες εκείνες της ΕΕ και τις φωνές που επιδιώκουν να υψώσουν εμπόδια στα σύνορα των Σκοπίων, εγκλωβίζοντας στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορά τους, κάτι που θα αποκλείσει ντε φάκτο την Ελλάδα από τη συνθήκη Σένγεν..

«Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», απάντησε η κ. Μέρκελ ερωτηθείσα αν «η ταμπέλα «STOP» θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ», σχολίασε.

Σε σχέση με την Ελλάδα τόνισε  ότι η Αθήνα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Αλλά και η ΕΕ δια στόματος του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, εξέφρασε την θέση ότι η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας. Η απάντηση αυτή αποτελούσε σχόλιο για τη συνάντηση των «τεσσάρων του Βίζεγκραντ»(Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) με τις κυβερνήσεις ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, για να προωθήσουν την πρόταση αποκλεισμού των βόρειων συνόρων της χώρας.

Είναι προφανές ότι η επίσημη γερμανική και ευρωπαική θέση δεν κινείται στη λογική των 4 χωρών του Βίζεγκραντ, οι οποίες επιθυμούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων. Θέλοντας να δημιουργήσουν ενιαίο «μπλοκ» ενόψει της Συνόδου Κορυφής, οι κυβερνήσεις Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας συναντήθηκαν με τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας στη Πράγα για να προωθήσουν την «πρόταση» για αποκλεισμό των βόρειων ελληνικών συνόρων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μιας μικρότερης Ζώνης Σένγκεν, σημείωσε πως θα επρόκειτο για οπισθοδρόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανέλαβε ότι θέλει την διατήρηση της Σένγκεν, καθώς καμία χώρα δεν έχει ωφεληθεί από αυτήν τόσο όσο η Γερμανία.

«Κάποιοι υποτιμούν πόσο σημαντική είναι για όλους μας η Σένγκεν, πόσο εξαρτάται η ευημερία μας από την ελευθερία της κίνησης προσώπων και αγαθών. Σίγουρα αξίζει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια των συνόρων της Ε.Ε.», επεσήμανε.

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν είναι τόσο απαισιόδοξη, αλλά όπως είπε, «τα πράγματα προχωρούν μόνο εφόσον ασκηθεί πίεση, προκειμένου να ετοιμαστούν επιτέλους τα Hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και να αντιμετωπιστούν οι διακινητές  προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι θα γίνει ένας «ενδιάμεσος απολογισμός για το πού βρισκόμαστε στην εφαρμογή των μέτρων μας για την διασφάλιση των εξωτερικών μας συνόρων και σε ευρύτερο πλαίσιο στη συνεργασία μας με την Τουρκία, ενώ θα δρομολογηθούν συγκεκριμένα επόμενα βήματα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here