Της Ελένης Σαραντίτη

 

Γενομένης δε ώρας έκτης σκότος εγένετο εφ’ όλην την γην έως ώρας ενάτης· και εν τη ώρα τη ενάτη εβόησεν ο Ιησούς φωνή μεγάλη λέγων· Ελωί Ελωί, λιμά σαβαχθανί; ό έστι μεθερμηνευόμενον, ο Θεός μου ο Θεός μου, εις τι με εγκατέλειπες; 

                                    Το κατά Μάρκον, κεφ. ΙΕ’ στ. 33-34

Τρεμόπαιζαν τα κεριά στα χέρια του εκκλησιάσματος, το θυμίαμα ανέβαινε ψηλά, μοσκοβολούσε η Αγια-Τριάδα λιβάνι, βιολέτες φρέζες και λεμονανθούς, και κάτι άλλο, βαθύ και αόρατο μα πάντοτε παρόν, ευωδίαζε αγιότητα ο ιερός τόπος, και η συγκίνηση παρούσα κι αυτή, αλλά τόσο απτή που΄θελες να απλώσεις τα δάχτυλα να την αγγίξεις. Να την πραϋνεις. Αλλά γιατί να την ημερέψεις; Ήταν αγάπης συγκίνηση που σου μέλωνε τα οστά. Και σου πλημμύριζε ηλιόφως τον νου.

 

Ο δε Ιησούς αφείς φωνήν μεγάλην εξέπνευσε.

Και το καταπέτασμα του ναού εσχίσθη εις δύο από άνωθεν έως κάτω. 

Όπως σχιζόταν η παιδική καρδιά μου μες στη νύχτα, μες στις μυρωδιές, την αγαθότητα και την κατάνυξη. Από το εικονοστάσι της η Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα, ήμερη -παρά ταύτα- με μαυρισμένο πρόσωπο, με μάτια υπερμεγέθη, βλέμμα που αγκάλιαζε γλυκασμένο τους πάντες, κρατούσε σαν βασίλισσα το βρέφος της κι έβλεπε κι εκείνο, έβλεπε κι εμένα, παραδίπλα τη μάνα μου, κοιτούσε και μακριά, ως έξω την φωτεινή νύχτα που σάλευε έτοιμη να δεχτεί τα πετούμενα στην κούρνια της, κι έπειτα έστρεφε τη στωική ματιά προς Εκείνον που σπάραζε.

Από τους φράχτες, από τις αυλές και τα περιβόλια ερχόταν αεράκι λεπτό μεθυστικό, τα άστρα, όσα κατέβαιναν μέχρι τα σπασμένα τζάμια της εκκλησιάς ηλιοβολούσαν, οι γείτονες, οι φίλοι, οι συγγενείς, μαγνητισμένοι κοιτούσαν το λεπτό πονεμένο σώμα Του ενώ ο εκατόνταρχος αναφωνούσε:

Αληθώς ο άνθρωπος ούτος υιός ην Θεού. 

Στον προαύλιο χώρο κάποια αγόρια κυνηγιόντουσαν, ο χωροφύλακας τα παρατηρούσε και τα πουλιά φτεροκοπούσαν. Αδιάκοπα. Δεν βολεύονταν εκείνη τη νύχτα· φως ανέσπερο είχε απλωθεί και είχε κατακάτσει μέχρι και το πιο λιγνό κλαρί· κι ως το πιο μικρό βλασταράκι.

Zωγραφική: Φωτεινή Στεφανίδη

Print Friendly, PDF & Email

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλή Ανάσταση, αγαπημένη μου Φωτεινή. Ας αφεθούμε, έστω και προσωρινώς, στο Φως του Κόσμου.
    Με αγάπη και ευχαριστίες

  2. Και, επίσης, Φωτεινή μου, τι σεπτό και σπαρακτικό το αγιοκέρι που φιλοτέχνησες. Ευχαριστώ και πάλι, φίλη μου…

  3. Με το αναμένο κερί Φωτεινή και τα θαυμάσια λόγια Ελένη έκατσα, τα κοίταζα, τα ξαναδιάβαζα και με πήρε το παράπονο.
    Πάντα συγκινούμε τη Μεγάλη Πέμπτη… περιμένοντας την χαρμολύπη για την Καλή Ανάσταση.

  4. Καλή Ανάσταση σε ζώντες, απόντες και τεθλιμμένους αδελφούς μας Αθηνά μου. Καλή Ανάσταση στις ψυχές και στις αγάπες μας. Μην θλίβεσαι. Η Ανάσταση είναι εμπρός μας. Πάντα. Να την καλοδεχτούμε, φίλη μας. Και του χρόνου. Και σε χρόνους πολλούς, εύχομαι, καλή μου.

  5. Η ιστορία της Ελένης Σαραντίτη, πυκνή και κατανυκτική, με μια γλώσσα που έρχεται από πολύ παλιά και μας δονεί, και το σπαρακτικό, πραγματικά, αγιοκέρι της Φωτεινής Στεφανίδη, μας βάζουν με δύναμη μέσα στο Άγιο Πάθος και μέσα στην προσδοκία της Ανάστασης. Ευχαριστούμε και τις δυο σας! Καλή Ανάσταση!

  6. Χριστίνα μου αγαπημένη και εσείς αγαπημένες και εκλεκτές φίλες μου, Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση σε όλους μας, σ’ όλο τον κόσμο. Αχ, απόψε με τις ευχές μου σας στέλνω λίγους στίχους από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Ταιριάζουν στη νύχτα αυτή την μεγάλη, τιμούν και την μνήμη και το περί ελευθερίας του Ανθρώπου αίσθημα. » Τρέμει η ψυχή και ξαστοχά γλυκά τον εαυτό της… Αγάπη κ’ έρωτας καλού τα σπλάχνα τους τινάζουν- τα σπλάχνα τους κ’ η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν…»
    Και του χρόνου, καλές μου και ευχαριστώ

  7. Χριστός Ανέστη!!! Μακάρι και στις καρδιές των θλιμμένων και καταπονημένων. Των πληγωμένων και μόνων. Των «πεφορτισμένων». Ελένη μου αγαπημένη, και στις ψυχούλες των θρηνούντων ας λάμψει φως ιλαρόν. Διότι
    «Ολίγο φως και μακρινό σε μέγα σκότος κ’ έρμο.» Σολωμός. Και ας φυσά γλυκύτατα τ’ αέρι «Γλυκιά η ζωή και ο θάνατος μαυρίλα». Χριστός Ανέστη σε όλο των κόσμο. Και στις καρδιές των πεπαιδευμένων. Και, προπαντός, στις καρδιές εκείνων που ορίζουν τις τύχες τους. Σε ευχαριστώ για τον γλυκό σου λόγο, αγαπημένη μου φίλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here