Λέκκας: Το ρήγμα στο Κιλκίς μπορεί να δώσει σεισμό 6,7 Ρίχτερ-Μικρές όμως οι πιθανότητες

Καθησυχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα στο Κιλκίς εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος διευκρίνισε πως η περιοχή δίνει μεγάλους σεισμούς. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας είπε πως «το ρήγμα αυτό, μήκους 50-60 χιλιομέτρων, έχει δώσει έναν μεγάλο σεισμό, μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, πριν από 70 χρόνια. Υπάρχει αυτό το δεδομένο και μπορεί να ξαναδώσει έναν μεγάλο σεισμό της τάξης των 6,7 Ρίχτερ».

Παράλληλα, όμως, συμπλήρωσε ότι «αυτό έχει πολύ μικρές πιθανότητες, καθώς τα 70 χρόνια που έχει να σημειωθεί μεγάλος σεισμός μετρούν σαν μηδέν χρόνια στον γεωλογικό χρόνο. Μπορεί να περάσουν και 1.000 και 1.500 χρόνια για να ξαναδώσει έναν μεγάλο σεισμό».

Στο Κιλκίς, πάντως, η κατάσταση έχει επανέλθει στην κανονικότητα, αφού η σεισμική ακολουθία δείχνει να βαίνει προς αποκλιμάκωση. «Η δραστηριότητα μειώθηκε, δεν είχαμε μία δύσκολη νύχτα. Δεν υπήρξε χωρική επέκταση και όσο πάνε οι σεισμοί γίνονται πιο αραιοί. Αυτό μας κάνει όλο και πιο αισιόδοξους, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι θα σβήσει έτσι απλά η δραστηριότητα. Θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, όπως φαίνεται με αποκλιμάκωση» δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here