Κώστας και  Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας: «12 γυναίκες»

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

 Δώδεκα γυναίκες, άγνωστες μεταξύ τους, που τις ενώνει ένα αόρατο νήμα: η ερωτική τους σχέση με τον διάσημο δημοσιογράφο Βάνια Βενιέρη. Έναν άντρα πλούσιο, επιτυχημένο, διαπλεκόμενο με την εξουσία, σκληρό και αδίστακτο με τις γυναίκες, που παίζει μαζί τους πουλώντας τους κάλπικα όνειρα, οργώνει τις ψυχές και τα κορμιά τους κι ύστερα τις πετάει σαν αποτσίγαρα. Μέχρι που φτάνει η στιγμή που οι αμαρτίες του παρελθόντος επιστρέφουν μεταμφιεσμένες σε Νέμεση, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα το παρόν και το μέλλον του. Μία εβδομάδα είναι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του για να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τη μάσκα της εκδίκησης, πριν δει τη ζωή του να γίνεται στάχτη. Θα προλάβει;

Ο Κώστας και ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας,  ένας πατέρας κι ένας γυιός, ενώνουν εμπειρίες και απόψεις για την πιο σύνθετη σχέση που υπάρχει στον πλανήτη γη:
την σχέση μεταξύ άντρα και γυναίκας.
«12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ», Εκδόσεις Ωκεανός, Κώστας και Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας

-Ποιο είναι το θέμα του πρώτου σας κοινού μυθιστορήματος «12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ»;           

Κωνσταντίνος: Το «12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ» είναι ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε ισάριθμες αληθινές ερωτικές ιστορίες. Δώδεκα γυναίκες, άγνωστες μεταξύ τους, που κάποια στιγμή της ζωής τους, έκαναν σχέση με έναν διάσημο δημοσιογράφο, πολύ αγαπητό στον κόσμο αλλά παράλληλα άνθρωπο του παρασκηνίου, διαπλεκόμενο, σκληρό κι αδίστακτο. Μία από τις πολλές απάνθρωπες συμπεριφορές του, έρχεται σαν Νέμεσις και απειλεί το παρόν και το μέλλον του.

-Είπατε ότι οι δώδεκα ιστορίες του βιβλίου σας, είναι αληθινές. Πρόκειται για προσωπικές σας εμπειρίες;

Κώστας: Υπάρχουν δύο ιστορίες που τις έχω βιώσει εγώ και μία που την έζησε ο Κωνσταντίνος. Οι υπόλοιπες είναι γυναίκες που γνώρισα κατά την διάρκεια δημοσιογραφικών ερευνών, άλλες στα πλαίσια του ρεπορτάζ, άλλες μέσα από καταγγελίες που μου έκαναν.

-Ο δημοσιογράφος που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο σας, “ο διαπλεκόμενος και αδίστακτος” όπως είπατε, είναι υπαρκτό πρόσωπο;

Κώστας: Για να δημιουργήσουμε τον δημοσιογράφο του βιβλίου, δανειστήκαμε στοιχεία από τρεις συναδέλφους μου, που είναι και διαπλεκόμενοι και αδίστακτοι και μάλλον αγαπητοί στον πολύ κόσμο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν της φαντασίας μας.

-Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, αναφέρεται ότι «ένας πατέρας κι ένας γιος ενώνουν εμπειρίες και απόψεις για την πιο σύνθετη σχέση που υπάρχει στον πλανήτη γη: την σχέση μεταξύ άνδρα και γυναίκας». Αυτό είναι το «12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ»; Ή έχει και άλλα θέματα που θίγονται στις σελίδες του;

Κώστας: Η σχέση άνδρα-γυναίκας είναι μόνο η αφορμή. Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν δεκάδες άλλα θέματα. Η εξουσιαστική συμπεριφορά των ανδρών στους χώρους εργασίας. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που αναγκάζεται να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της γιατί ο πατέρας “το βάζει στα πόδια”. Η διαπλοκή και η βρωμιά μέσα στην οποία ζούνε και κάνουν καριέρες κάποιοι δημοσιογράφοι που παριστάνουν τους έντιμους και ηθικούς. Και πολλά ακόμη.

-Πώς γράφτηκε το βιβλίο «12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ»; Έγραφε ο καθένας μόνος του ή συνεργαζόσαστε σε όλες τις ιστορίες; Και άραγε συμφωνούσατε σε όλα μεταξύ σας;

Κώστας: Δεν συμφωνούσαμε σχεδόν σε τίποτα! Πριν ξεκινήσουμε την συγγραφή, περάσαμε πολλές ώρες οι δυό μας κουβεντιάζοντας. Είπα στον Κωνσταντίνο δεκάδες ιστορίες γυναικών κι εκείνος κρατούσε σημειώσεις και μου έκανε ερωτήσεις σαν να μου έπαιρνε συνέντευξη (γέλια). Μετά χωρίσαμε τις ιστορίες μεταξύ μας, αλλά όταν έφτασε η στιγμή να τις ενώσουμε με την βοήθεια της μυθοπλασίας, εκεί άρχισαν τα δύσκολα…

Κωνσταντίνος: Το βασικό μας πρόβλημα ήταν η διαφορετική οπτική με την οποία βλέπαμε τον βασικό ήρωα του «12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ», τον δημοσιογράφο Βάνια Βενιέρη. Ο πατέρας μου τού έδινε ελαφρυντικά για κάποιες συμπεριφορές του, ενώ εγώ ήμουν απέναντί του, σε όλα. Ευτυχώς, βρήκαμε κάποιο σημείο επαφής κι έτσι ολοκληρώθηκε το βιβλίο αλλιώς θα έμενε στους υπολογιστές μας  (γέλια).

-Πώς είναι να γράφουν ένας πατέρας κι ένας γιος, ένα μυθιστόρημα για…γυναίκες;

Κωνσταντίνος: Δύσκολο στην αρχή, λίγο αμήχανο κάποιες στιγμές, αλλά τελικά πολύ ενδιαφέρον!

Κώστας: Δυο γενιές εντελώς διαφορετικές, δύο άντρες με άλλες απόψεις για την ζωή, τις σχέσεις και τον έρωτα, διαφωνήσαμε, συγκρουστήκαμε, τσακωθήκαμε, ξεχάσαμε ότι είμαστε πατέρας με γιο, ξαναγνωριστήκαμε, ανακαλύψαμε πτυχές που ο ένας αγνοούσε για τον άλλον…, αλλά τελικά καταφέραμε να γεννήσουμε ένα έργο που κουβαλάει μέσα του και τους δυο μας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here