Κι άλλη συσχέτιση αλλαντικών με κακοήθειες – ειδικά για το μαστό και κυρίως στις άνω των 45

Facebook
Twitter
Google+
Pinterest

Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο στο μαστό διατρέχουν οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά αλλαντικά (σαλάμια, λουκάνικα, μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα) μετά την εμμηνόπαυση.

Αλλά κόκκινα κρέατα (μη επεξεργασμένα) που επίσης  συνδεονται με κακοήθειες επειδή περιέχουν σίδηρο και επειδή χορηγονται οιστρογονα στα ζώα, δεν διαπιστώθηκε να αυξανουν τον κινδυνο εμφάνισης καρκινου ειδικά  στο μαστό -από τη συγκεκριμένη μελέτη

Ο κινδυνος φαίνεται επιδημιολογικά (δηλαδή στατιστικά) να είναι μεγαλύτερος για όσες έχουν περάσει στην εμμηνοπαυση και όχι για τις νεότερες.

Τα αλλαντικά γενικά  στο παρελθον είχαν συνδεθεί κυρίως με την κακοήθεια στο έντερο.

Για τις νεότερες γυναίκες δεν φαίνεται να υπάρχει εξίσου αυξημένος κίνδυνος, ούτε για όσες τρώνε απλώς κόκκινο (μη επεξεργασμένο) κρέας. (Η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει επισης συνδεθεί με κακοηθεια στο έντερο, στο πάγκρεας και στον προστάτη)

Όσον αφορά ειδικά στον καρκίνο του μαστού,  ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης δημοσίευσαν στο  «European Journal of Cancer» μελέτη  262.200 γυναικών ηλικίας 40 έως 69 ετών, από τις οποίες οι 4.819 εκδήλωσαν καρκίνο σε διάστημα επτά ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσες κατανάλωναν ακόμη και μικρές μερίδες επεξεργασμένου κρέατος και μάλιστα όχι καθημερινά, είχαν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (αυξημένος κατά 21% σε σχέση με όσες απείχαν τελείως από τέτοια κρέατα) παρατηρήθηκε στις μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα από 9 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου δύο λουκάνικα ή αντιστοιχη ποσότητα μπέικον την εβδομάδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τα επεξεργασμένα κρέατα στα πιθανόν καρκινογόνα τροφιμα κυρίως λόγω της σαφούς σχέσης τους με τον καρκίνο του εντέρου. Η νέα μελέτη δείχνει ότι συνδέονται και με τον καρκίνο του μαστού σε ορισμένη μερίδα γυναικών.

Για την καρκινογένεση ενοχοποιούνται (όσον αφορά στα αλλαντικά) τα πολλά κορεσμένα λίπη, επειδή περιέχουν αυξημένους ρύπους και ορμόνες σε σχέση με άλλα τμήματα του κρέατος των ζώων. Επίσης περιέχουν πολλές συντηρητικές και χρωστικές χημιές ουσίες.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τη συσχέτιση διάφορων κρεάτων με πιθανοτητες  καρκινογένεσης

processed meat, infographic

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here