Ιορδανία: Οι διαδηλώσεις φρέναραν το ΔΝΤ και την υπερφορολόγηση

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιορδανίας Όμαρ αλ Ραζάζ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται το νομοσχέδιο λιτότητας που επέβαλε δυσβάστακτους φόρους και αυξήσεις τιμών και το οποίο προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα.
«Κατόπιν συζητήσεων στη Βουλή και τη Γερουσία, συμφωνήσαμε να αποσυρθεί το δημοσιονομικό νομοσχέδιο», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος της Γερουσίας είπε επ’ αυτού:
«Ελπίζουμε η απόφαση αυτή να δώσει τέλος στις διαδηλώσεις και να επανέλθουμε όλοι σε ηρεμία»
Σημειωτέον ότι ο νέος πρωθυπουργός  διορίστηκε μετά την παραίτηση του προκατόχου του λόγω των οργισμένων διαδηλώσεων που ξέσπασαν όταν κατόπιν επιμονής του ΔΝΤ η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει νομοσχέδιο που θα αύξανε τις τιμές αγαθών ενώ παράλληλα (με υπερφορολόγηση) θα μειωνε τα εισοδήματα.
Ο νέος πρωθυπουργός δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα.  Οι τυχόν «μεταρρυθμίσεις» που θα έφερνε το νομοσχέδιο θα συζητηθούν με άλλη προοπτική όταν σχηματισθεί κυβέρνηση, είπε ο ίδιος, αποφεύγοντας να ορίσει χρονοδιάγραμμα.

Η προηγούμενος πρωθυπουργός παραιτήθηκε προ τεσσάρων ημερών και ο βασιλιάς της χώρας ζήτησε πλήρη αναθεώρηση του νομοσχεδίου για το φόρο εισοδήματος, όμως οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν.

Κάθε νύχτα συγκεντρώνονται χιλιάδες  διαδηλωτές στο κέντρο του  Αμάν και διαδηλώνουν για την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο προέβλεπε αυξήσεις φόρων από 5% έως 25% για υπαλλήλους και ελευθεροεπαγγελματίες με  ετήσια εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ

Το νομοσχέδιο θα διπλασίζε τη φορολογική βάση και θα έθιγε τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, όπου  ο μέσος μισθός είναι περίπου 700 ευρώ και το κόστος ζωής είναι ελάχιστα φθηνότερο απο της Ελλάδας. Με εξαίρεση τη βενζίνη που ειναι περίπου στο 1 ευρώ ανα λίτρο, τα τσιγάρα και τη ΔΕΗ που έχει περίπου το μισό κόστος σε σύγκριση με της Ελλάδας, όλα τα άλλα είδη είναι μόλις 10% -15% φθηνότερα. Ακριβότερα είναι μόνον τα αλκοολουχα ποτά και η αγορά ΙΧ.

Βέβαια μια πολύ σημαντική διαφορά είναι ότι στην Ιορδανία όσοι έχουν  ατομικό εισόδημα κάτω από 14.500 ευρώ ΔΕΝ φορολογούνται και με το νομοσχέδιο το αφορολόγητο θα μειωνόταν περίπου στα 9.500 ευρώ. Επίσης δεν φορολογούνται όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ και με το νομοσχέδιο το αφορολόγητο για οικογένεια θα μειωνόταν στα 19.000 ευρώ.

Πάνω απο το 15% του πληθυσμού ζει κάτω απο το όριο της φτώχιας.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχώς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και αυτό (καθώς και η εισροή πολλών προσφύγων απο τη Συρία και το Ιράκ)  οδηγεί τον κόσμο σε οικονομική απόγνωση.

Οι διαδηλωτές σημειωτέον, δεν θέτουν απλώς ζήτημα για το νομοσχέδιο αλλά και για την εν γένει οικονομική πολιτική της χώρας, πολλοί δε σκεφτονται μήπως οι διαδηλώσεις οδηγήσουν σε «άνοιξη» άλλων διαστάσεων και σκοπιμοτήτων.

Οι διαδηλώσεις μέχρι στιγμής φαίνεται να διοργανώνονται από μια φερομένη ως ανεξάρτητη νεολαιίστικη ομάδα γνωσή ως «Hirak Shababi», και από 33 σωματεία, με κυριότερα των πολιτικών μηχανικών και των δασκάλων, που εκπροσωπούν μαζί 300.000 εργαζόμενους ή ελευθεροεπαγγελματίες. Ο πληθυσμός της χώρας είναι περίπου ίσος με της Ελλάδας (11 εκατ.)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here