Γιάννης Καμπούρης: Πρώιμη συγκομιδή για πλούσιες πολυφαινόλες στο λάδι

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Οι πολύτιμες αυτές ουσίες βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα και βοηθούν το οργανισμό μας πολλαπλά, κυρίως όμως στο κυκλοφορικό σύστημα. Οι επιστήμονες τα τελευταία μόνο χρόνια άρχισαν να δίνουν έμφαση σε αυτές και να τις μελετούν σε βάθος. Για τις φαινολικές ουσίες θα συζητήσουμε με τον κ. Ιωάννη Καμπούρη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας E-LA-WON, το ελαιόλαδο της οποίας έχει βραβευτεί πολλάκις για τις υψηλές του πολυφαινόλες.

-Για ποιους λόγους ενδείκνυται να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες;

Οι πολυφαινόλες έχουν πολλαπλές δράσεις, όπως αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή ακόμα και αντικαρκινική. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καταπολεμούν τις φλεγμονές, βοηθούν στο κυκλοφορικό καθώς έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, αλλά επιδρούν και στη μείωση του στρες. Η ουσία «ελαιοκανθάλη», συγκεκριμένα, φαίνεται να επιδρά δραστικότατα στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων, ακόμα και στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες.  Επιπλέον, οι φαινολικές ουσίες προλαμβάνουν πλήθος άλλων ασθενειών ενισχύοντας το αίσθημα ευεξίας και βελτιώνουν την επιδερμίδα μας.

Από ποιες τροφές μπορούμε να αντλήσουμε τις πολυφαινόλες;

Σε μεγάλες ποσότητες βρίσκονται σε λαχανικά και φρούτα, ιδίως σε όσα έχουν έντονο χρώμα. Η τροφή βέβαια που βρίσκεται καθημερινά στο τραπέζι μας αποτελώντας βασικό στοιχείο της διατροφής μας, και μπορεί να δώσει στον οργανισμό μας μεγάλο μέρος των ευεργετικών αυτών ουσιών, είναι το ελαιόλαδο. Το τελευταίο μάλιστα, λόγω της ποικιλίας των φαινολογικών  ουσιών που περιέχει, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το καλύτερο φάρμακο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ελαιόλαδο της E-LA-WON έχει βραβευτεί επανειλημμένα για την υψηλή του περιεκτικότητα σε φαινόλες, κατέχοντας Ισχυρισμό Υγείας. Για το έτος 2017 απέσπασε τέσσερεις παρεμφερείς διακρίσεις.

Δεν υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένη και σταθερή ποσότητα πολυφαινολών στο ελαιόλαδο;

Η ποσότητα των πολυφαινολών στο ελαιόλαδο ποικίλει ανάλογα με την ωρίμανση της ελιάς, την προέλευσή της, την αποθήκευσή της μετά τη συγκομιδή, την επεξεργασία του λαδιού και αλλά και τη συσκευασία του. Μιλώντας γενικά, όσο λιγότερη επεξεργασία δέχεται το λάδι, τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του. Πολύ σημαντικό είναι να μην αφήνουμε το λάδι καιρό, γιατί χαμηλώνουνοιφαινόλες του.

Πρακτικά τι σημαίνει να έχει ένα ελαιόλαδο υψηλές φαινόλες;

Μια από τις θετικές δράσεις των πολυφαινολών είναι ότι προστατεύουν το ελαιόλαδο από την οξείδωση που έρχεται με την επαφή του λαδιού με το φως, το εξωτερικό περιβάλλον και το οξυγόνο. Με βάση τα προαναφερθέντα, αντιλαμβανόμαστε ότι ένα υψηλά πολυφαινολούχο ελαιόλαδο είναι κι αυτό που αντέχει στο χρόνο.

Υπάρχει όμως διαφορά στη γεύση;

Συνήθως τα ελαιόλαδα που έχουν μεγάλη ποσότητα φαινολών έχουν περισσότερη πικράδα, πιο πικάντικη και φρουτώδη γεύση που την αισθανόμαστε στο λαιμό.  Καλό είναι,ακόμη, να προτιμούμε λάδι με έντονο άρωμα.

Μας μιλήσατε πριν για τον «Ισχυρισμό Υγείας». Θέλετε να μας πείτε κάτι περισσότερο;

Από το 2012, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έδωσε τη δυνατότητα στο ελαιόλαδο να φέρει σαν τρόφιμο τον Ισχυρισμό Υγείας, με βάση τις διατάξεις του κανονισμού 432/2012 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον Ισχυρισμό Υγείας(healthclaim) μπορούν να διαθέτουν μόνο όσα ελαιόλαδα έχουν πάνω από 250mgανά κιλό, με συνιστώμενη ποσότητα ημερήσιας κατανάλωσης τα 20gδηλαδή μια ή δύο κουταλιές της σούπας. Οι καταναλωτές οφείλουν λοιπόν να ψάχνουν στη συσκευασία ελαιολάδων μια ετικέτα όπως: «Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Τα οφέλη του ελαιολάδου δεσμεύονται από τον οργανισμό με την ημερήσια πρόσληψη 20 γραμμαρίων».

Υπάρχουν διαγωνισμοί που να πιστοποιούν την καλή ποιότητα του ελαιολάδου;

Μέχρι πρότινος το βάρος έπεφτε στους διαγωνισμούς γεύσης που απευθύνονται στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Τον τελευταίο καιρό το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελαιολάδων εστιάζεται και στον αριθμό των φαινολικών ουσιών που κατέχουν. Συνήθως οι φορείς συνεργάζονται με πανεπιστημιακά τμήματα, δίνοντάς μας σημαντικότατα αποτελέσματα, βασισμένα σε αξιόπιστες μεθόδους. Πολύ θετικό είναι ότι σταδιακά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς αυτούς ακολουθούν τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here