Γαλλία: Καταρρέει η δημοτικότητα του Μακρόν-Ηγέτης της αντιπολίτευσης και αντίπαλον δέος ο Ζαν Λυκ Μελανσόν

Νέο πλήγμα υπέστη η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν τον Αύγουστο, με μόλις το 40% να δηλώνει ικανοποιημένο για τα έργα του. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 14 μονάδες, έναν μήνα μετά την πτώση 10 μονάδων που καταγράφηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με μια αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του IFOP που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας le Journal du Dimanche (JDD).
Την ίδια στιγμή ο Ζαν Λυκ Μελανσόν αναδεικνύεται σε ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης και αντίπαλο δέος για τον μακρόν, συγκεντρώνοντας 59% θετικές γνώμες, μπροστά από την Μαρίν Λεπέν.

Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού του, του Εντουάρ Φιλίπ, επίσης κατέγραψε πτώση εννέα μονάδων την ίδια περίοδο, από το 56% στο 47%.

Η δημοτικότητα του αρχηγού του γαλλικού κράτους έχει μειωθεί κατά 22 εκατοστιαίες μονάδες μετά το πρώτο βαρόμετρο των IFOP-JDD που είχε δημοσιευθεί πριν από τρεις μήνες, αμέσως μετά την εκλογή του. Οι αντεγκλήσεις για τις εργασιακές σχέσεις φαίνεται ότι του κόστισαν.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ απολάμβανε ακόμα υψηλή δημοτικότητα (54%), ενώ εκείνη του Νικολά Σαρκοζί ήταν ακόμη πιο υψηλή το 2007 (67%).

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, (59%) θεωρείται ο πολιτικός που θα ασκήσει την αντιπολίτευση στον Μακρόν τα επόμενα χρόνια και βρίσκεται αρκετά μπροστά από την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν (51%), τους Μπενουά Αμόν (πρώην Σοσιαλιστικό Κόμμα) και Λοράν Βοκιέ (Ρεπουμπλικάνοι) που συγκεντρώνουν ένα 27% ο καθένας, τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό (19%) και τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (14%).

Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου και με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το IFOP την 25η και 26η Αυγούστου σε δείγμα 1.023 προσώπων, αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here