Δραγασάκης: «Δεν ψάχνουμε οδό διαφυγής, ούτε ηρωική έξοδο». Τι λέει για αγρότες, ασφαλιστικό, ΔΝΤ, συνεργασίες

«Ούτε ατραπό φυγής αναζητούμε, ούτε ηρωική διέξοδο. Αναζητούμε τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτά που έχουμε πει» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.  

«Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, τη νωπή λαϊκή εντολή, μια πολιτική που κινείται στη γραμμή της υλοποίησης αυτών που συμφώνησε και με τους θεσμούς και με τον ελληνικό λαό¨, συμπλήρωσε.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι ως χώρα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου μετά από έναν χρόνο με εξαιρετικές δυσκολίες η χρονιά έκλεισε με μηδέν ύφεση, με μια μικρή ανάκαμψη της απασχόλησης, μια σειρά θετικά σημάδια «πάνω στα οποία μπορούμε να πατήσουμε» και εξήγησε ότι ακόμα και το φορολογικό και το ασφαλιστικό μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα αν η οικονομία είναι σε τροχιά ανάκαμψης.

«Εμείς αυτό δεν θέλουμε να το χαλάσουμε, δεν θέλουμε με δική μας ευθύνη αυτό το σενάριο να ανατραπεί ή να αλλοιωθεί, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αυτό το σενάριο να συνεχιστεί» είπε.

Ανασυγκρότηση και αλλαγή εκλογικού νόμου

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που μοιάζει από ορισμένες απόψεις με την κατάσταση μιας χώρας που βγαίνει από τον πόλεμο και χρειάζεται μεγάλη ανασυγκρότηση. Είπε ότι γνωρίζουμε ιστορικά ότι αυτές οι ανασυγκροτήσεις δεν γίνονται από ένα κόμμα, απαιτούν συνασπισμό δυνάμεων και κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Ανέφερε ακόμη ότι στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από την αρχή η ιδέα όχι μιας μονοκομματικής κυβέρνησης αλλά ενός αστερισμού δυνάμεων, που βέβαια πρέπει να έχουν συγκλίσεις προγραμματικές, να έχουν αξιοπιστία στον λαό.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «εμείς λέγαμε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική και πολιτική» και πως άρα έχουμε ανάγκη από ένα νέο πολιτικό σύστημα για να διευκολυνθεί η ύπαρξη κομμάτων με αρχές, που θα ανταγωνίζονται με βάση προγράμματα, που δεν θα πλήττονται από φαινόμενα διαφθοράς, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει και το θέμα του εκλογικού νόμου. Ανέφερε πως θεωρεί ότι ίσως έπρεπε και ήδη να έχει γίνει.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα βοηθήσει όλους γιατί όλοι πρέπει να κάνουν επανατοποθετήσεις με βάση το μέλλον και ανέφερε ότι από τη στιγμή που έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ με λαϊκή εντολή, ένα πρόγραμμα που γενικά έχει εγκριθεί δύο φορές, έχουμε έναν άξονα και μια βάση για να μιλήσουμε για ευρύτερες συγκλίσεις.

Αξιολόγηση και ΔΝΤ

Αναφορικά με την αξιολόγηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι αυτή είναι σημαντική γιατί από την επιτυχή και γρήγορη ολοκλήρωσή της εξαρτάται ο όλος σχεδιασμός που έχει η κυβέρνηση για τη χώρα.

Σχετικά με το ΔΝΤ είπε ότι το Ταμείο λέει πως για να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα πρέπει να συντρέξουν δύο παράγοντες: μεταρρυθμίσεις και κούρεμα του χρέους. «Εμείς περισσότερες από αυτές που κάνουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, δεν μπορούμε να βγούμε έξω από τη συμφωνία» είπε και πρόσθεσε ότι για το ασφαλιστικό «συμφωνήσαμε να μειωθούν οι δαπάνες κατά 1%, αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε» και «αν μας πει τώρα κάποιος το ένα να γίνει δύο, σπάει η συμφωνία, δεν μπορεί αυτό να γίνει».

Σημείωσε ότι αυτό που λέει το ΔΝΤ έχει τη σημασία του αλλά στο τέλος πρέπει να κλείσει το θέμα αυτό στο πλαίσιο της συμφωνίας και όχι με απαίτηση για νέα μέτρα εκτός της συμφωνίας. Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει ένα θέμα στο οποίο εμείς επιμένουμε, ότι ζούμε σε μια δημοκρατία και θέλουμε να σεβόμαστε τη λαϊκή εντολή, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου πήραμε μια εντολή να υλοποιήσουμε μια συμφωνία και να υλοποιήσουμε και παράλληλες δράσεις».

Για ασφαλιστικό, αγρότες, τηλεοπτικές άδειες και Σένγκεν

Αναφορικά και με τις κινητοποιήσεις, το ασφαλιστικό, το αγροτικό, ο κ. Δραγασάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε συγκαλύπτοντας τα προβλήματα κάτω απ’ το χαλί και πως π.χ. «με αυτό το ασφαλιστικό δεν μπορούμε να υποσχεθούμε συντάξεις στα παιδιά μας αν δεν το αλλάξουμε». «Το θέμα είναι να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα δημοκρατικό πλαίσιο που η κοινωνία θα μπορεί να συζητά να διαφωνεί και να συμφωνεί» υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει προσανατολισμό να κάνει τα πάντα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να παίξει τον ρόλο του και πως αν δεν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον διαγωνισμό για τις άδειες. Επ’ αυτού είπε ότι αναζητούνται οι νομικές φόρμουλες και μπορούν να βρεθούν.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ κίνδυνος εξόδου από τη Σέγκεν και πως κατά την άποψή του ούτε υπάρχει, για να τονίσει,ωστόσο,ότι υπάρχει,όμως, ο κίνδυνος το πρόβλημα να γίνει ανεξέλεγκτο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here