Το δεξαμενόπλοιο-δώρο στον Ερντογάν από τον Αζέρο φίλο-Οι αποκαλύψεις για offshore εταιρίες της οικογένειας του Τούρκου προέδρου

Ενας Αζέρος δισεκατομμυριούχος  αγόρασε μυστικά ένα τάνκερ αξιας 25 εκ. δολ. το 2008 για λογαριασμό του τότε πρωθυπουργού και σημερινού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν, αναφέρει δημοσίευμα της Intercept, που αναμεταδίδει το Turkish Minute.

Πρόκειται για τον Αζέρο Mubariz Mansimov,  που απέκτησε τουρκική υπηκοότητα αλλάζοντας το όνομά του σε Mubariz Gurbanoglu, Ο ίδιος είναι φίλος και του Ντ. Τραμπ, παρακολούθησε την επίσημη τελετή ανάληψης καθηκόντων του, το 2017 ενώ έχει αγοράσει και 8 διαμερίσματα στο πύργο Τραμπ στην Κων/πολη.

Το σύνθετο deal του δεξαμενόπλοιου, αποκαλύφθηκε από τον Ευρωπαικό Δίκτυο συνεργασίας και ερευνητικής δημοσιογραφίας(EIC), με βάση τους φακέλους της Μάλτας. Οπως αναφέρεται, ο Mansimov αγόρασε το πλοίο και άνοιξε μιά μαλτέζικη εταιρεία holdinγ to 2007. Tον Οκτώβριο του 2008, μια άλλη εταιρεία καταγράφεται στα νησιά Man, η οποία ανήκει στον κουνιάδο του Ερντογάν και τον γιό του, οι οποίοι φαίνεται ότι αγόρασαν όλες τις μετοχές για 25 εκ. δολάρια. 

Την επόμενη ημέρα, η ίδια εταιρεία πήρε δάνειο 18,4 εκ. δολ, το οποίο κανόνισε ο Mansimov.

Ολα φυσιολογικά μέχρι εδώ. Ομως έγγραφα δείχνουν ότι ο Mansimov, δεσμεύθηκε να αποπληρώσει το επταετές δάνειο και τους τόκους με αντάλλαγμα δικαιώματα leasing ως το 2015.

Τα υπόλοιπα 7 εκ. δολ, για την αγορά των μετοχών, φέρονται να πληρώθηκαν από στενό φίλο του Ερντογάν για άγνωστους λόγους.

Η εταιρεία του  Mansimov, η οποία ελέγχει τα δύο τρίτα των φορτίων πετρελαίου στην Μάυρη Θάλασσα, επέκτεινε τα δικαιώματα Leasing του πλοίου, ως το 2020 έναντι1,2 εκ δολ το χρόνο.

Η συμφωνία αποτιμάται σε μεταφορά μετρητών ύψους 21,2 εκ. δολαρίων από τον Mansimov στην οικογένεια Ερντογάν.

Αν και υποτίθεται ότι το πλοίο πουλήθηκε σε στενό φίλο έναντι 7 εκ. δολαρίων το 2011, σε τρείς περιπτώσεις μέχρι τότε, ο κουνιάδος του Ερντογάν υπέγραψε έγγραφα στα οποία εμφανίζεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης του τάνκερ.

Ο Ερντογάν, η οικογένεια του οποίου φέρεται ως υπερβολικά πλούσια, έγινε αντικείμενο προσοχής και ποινικής έρευνας,  λόγω των σχέσεων του με τον Ιρανό-Αζέρο επιχειρηματία Reza Zarrab in a corruption investigation in 2013.

Ο Zarrab, αρχικός ύποπτος στη μεγάλη έρευνα διαφθοράς στη Τουρκία, ο οποίος θεωρειται ως ο προσωπικός τραπεζίτης του Ερντογάν, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2017 στο Μάιάμι,  με κατηγορίες ότι βοήθησε το Ιράν με μεταφορές χρημάτων κατά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν και η κυβερνησή του, υπερασπίσθηκε τον Ζαράμπ ζητώντας την αποφυλάκιση του από τις ΗΠΑ. Οι κατηγορίες σε βάρος αποσύρθηκαν κι εκείνος εθεάθη στην υποδοχή του Ερντογάν στις ΗΠΑ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here