Χίος: Φυγαδεύτηκε ο Μουζάλας στο αεροδρόμιο-Διαμαρτυρίες για ΒΙΑΛ

Κάτοικοι του Χαλκειούς στη Χίο, όπου είναι εγκατεστημένο το hotspot της ΒΙΑΛ κατέλαβαν την αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου του νησιού, απ όπου θα αναχωρούσε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλας υψώνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του ίδιου ζητώντας την παραίτησή του.

Εξ αιτίας της έντασης που δημιουργήθηκε η Αστυνομία φυγάδευσε τον Υπουργό από άλλη είσοδο του Αεροδρομίου, οδηγώντας τον στα γραφεία της Ασφάλειας του Αερολιμένα Χίου, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ και παρέμεινε μέχρι την αναχώρησή του.   Ερωτώμενος πάντως για το γεγονός των συνεχών κινητοποιήσεων στο Χαλκειός, εκεί όπου την τελευταία εβδομάδα επιχειρείται η επέκταση της ΒΙ.ΑΛ. ο υπουργός είπε ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα τα οποία θα προσπαθήσει να επιλύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Ο καταυλισμός της ΒΙΑΛ δεν θα κλείσει, καταβάλλεται προσπάθεια για την αποσυμφόρηση της δομής, ενώ οι οικίσκοι μεταφέρθηκαν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών που σήμερα διαμένουν σε σκηνές», είχε πεί νωρίτερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων κατοίκων του χωριού. Σχετικά με τις ζημιές που προκαλούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του χωριού, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι θα εξετάσει το όλο θέμα, καθώς και το γεγονός της καθυστέρησης καταβολής των αποζημιώσεων, ιδιαίτερα για τους κατοίκους, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν ζημιές και οι αποζημιώσεις έχουν ήδη εγκριθεί.

Λίγο νωρίτερα, είχε ζητήσει από τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής να χαμηλώσουν οι τόνοι και να επιτειχθεί ένας «σιωπηλός συμβιβασμός».  Ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν θα διακινδυνεύσει την εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των νησιών, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να μεταφερθεί περισσότερος κόσμος από τα νησιά σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας.

Ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με κάθε τίμημα στην αύξηση της δυναμικής της ΒΙΑΛ, ως μία δομή παραμονής 1.500 – 1.700 μεταναστών και προσφύγων, με ανώτατο όριο τους 2.000. Εξήγησε μάλιστα ότι σε περίπτωση που ο αριθμός αυτός υπερβαίνεται, σιωπηρά θα επισπεύδονται οι μετακινήσεις του υπερπλεονάζοντος πληθυσμού στην ηπειρωτική χώρα.   Για το λόγο αυτό ζήτησε από τη δημοτική αρχή να συνηγορήσει στην κατασκευή ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., δίχως πάντως να τεθεί θέμα εξεύρεσης χώρου, και να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους μέχρι να ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση η αύξηση της χωρητικότητας της ΒΙΑΛ.

Από την πλευρά του ο Μαν. Βουρνούς αρκέστηκε στην καταγραφή της κατάστασης στο νησί, ενώ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για το μεταναστευτικό, Γ. Καραμανής, μίλησε για άθλιες συνθήκες διαμονής στη ΒΙΑΛ και τη συνέκρινε με τη Σούδα, χαρακτηρίζοντας την πολύ καλύτερη ως δομή.

πηγή: politischios.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here