Απορρίπτουν οι Κούρδοι της Συρίας, τις απαιτήσεις της Αγκυρας- «Θα αντισταθούμε»

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας απέρριψε το τουρκικό αίτημα να αποσυρθούν οι κουρδικές πολιτοφυλακές από θέσεις κοντά στα σύνορα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα αντισταθεί σε ενδεχόμενη επέμβαση πέραν της τουρκοσυριακής μεθορίου.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, συμπρόεδρος του PYD, δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία «δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά Συρίας», προσθέτοντας πως η αεροπορική βάση που βομβαρδίστηκε από τον τουρκικό στρατό το Σάββατο τελούσε υπό τον έλεγχο του Μετώπου Νόσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, μέχρι την κατάληψή του από τις δυνάμεις του PYD την περασμένη εβδομάδα.

«Θέλουν το Μέτωπο Νόσρα να παραμείνει εκεί ή να έρθει το καθεστώς και να την καταλάβει;» ρώτησε ο Μούσλιμ μιλώντας στο Reuters.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου απαίτησε από το PYD να αποχωρήσει από περιοχές βόρεια του Χαλεπιού. Ερωτηθείς αν απορρίπτει την αξίωση αυτή, ο Μούσλιμ απάντησε: «Βέβαια».

Ο Σάλεχ είπε πως η αεροπορική βάση καταλήφθηκε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που είναι σύμμαχοι του PYD και στις οποίες συμμετέχουν Άραβες και Τουρκμένοι, μαζί με τις ισχυρές πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας, Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG).

Πρόσθεσε πως αν η Τουρκία επέμβει στη Συρία, θα βρει «απέναντί της ολόκληρο τον συριακό λαό».

Η Τουρκία θεωρεί την οργάνωση ως προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο μάχεται εδώ και τριάντα χρόνια για την αυτονομία των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here