Αλέξανδρος Μυλωνάς: Χαίρομαι που στην Αθήνα υπάρχουν πλέον γειτονιές με ξένες εθνικότητες. Γειτονιές με Νιγηριανούς, με Κινέζους!

 

Συνέντευξη στην ΚΕΛΛΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

ΦΩΤΟ: PRESS PUBLICA 

 

Αλέξανδρος Μυλωνάς.  Κορυφαίος σύγχρονος κωμικός μεγαλωμένος δίπλα σε σημαντικούς Πολιτικούς και ανδρωμένος θεατρικά σε σκηνές του off Broadway της Νέας Υόρκης.

Το PressPublica τον συνάντησε στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν» τον άκουσε να παίζει μπλουζ στο πιάνο και τον ρώτησε για την πολυεθνική Αθήνα, τον Γέρο της Δημοκρατίας, την Ψυχανάλυση και τον Αυτοσαρκασμό!

 

Το γενεαλογικό δέντρο δείχνει προπάππου, παππού και πατέρα κατ΄ εξοχήν ενεργούς πολιτικά.  Ποιά αξιώματα κατείχαν κ. Μυλωνά;

Ο προπάππους μου ήταν ο Στρατηγός Δαγκλής Παναγιώτης. Το 1912, όντας Αρχηγός Στρατού, μαζί με τον Βενιζέλο και τον Κουντουριώτη συστήσανε το Κίνημα της Θεσσαλονίκης. Το Κίνημα δηλαδή εναντίον εκείνου του κερατά του Κότσου.  Η κόρη του Δαγκλή παντρεύτηκε τον παππού μου με κουμπάρο τον Βενιζέλο.

Ο παππούς ήταν Υπουργός του Βενιζέλου.   Ο πατέρας μου Υπουργός του Γεωργίου Παπανδρέου.

Πώς ξεφύγατε από την πολιτική;

Αν είχα εκλεγεί βουλευτής, μόνο να βγάζω λόγους στο μπαλκόνι θα μου άρεσε!  Από δέκα χρονών ήθελα να γίνω ηθοποιός.

Τι σας επηρέασε τόσο μικρό και αποφασίσατε ότι θα γίνετε ηθοποιός;

Στα δέκα μου χρόνια, ένας ταχυδακτυλουργός φώναξε κάποιον από το κοινό να μπει στο κουτί, που το κόβουν στα δύο.  Το ένα σπαθί με χτύπησε και αναφώνησα «Με χτύπησε στον ποπό».  Όλοι τότε από κάτω άρχισαν να γελάνε δυνατά.  Είχα αποσπάσει το πρώτο γέλιο του κοινού και μου άρεσε πολύ!

Και ο κύβος ερρίφθη υπέρ της υποκριτικής χάρη στο περιστατικό αυτό στο Τσίρκο;

Σε εκδρομή του σχολείου επίσης, στο Γυμνάσιο έπαιξα ένα μονόλογο με τίτλο, «Τί τραβάω στο σχολείο»  και απέσπασα πάλι το γέλιο του κοινού.  Ηταν η πρώτη μου παράσταση! «Α ρε χαμένε Μυλωνά!» αναφώνησε ο δάσκαλος κ. Νικολάου.

Ποιό χαρακτηριστικό θαυμάζατε στον πατέρα σας;

Την επιμονή του στην υλοποίηση των υποσχέσεών του.  «Μπορώ να τους  τάξω ίδρυση Πανεπιστημίου;»  είχε ρωτήσει τον Γέρο Παπανδρέου, όντας Υπουργός Παιδείας.   Μετά τις εκλογές του έγινε τσιμπούρι και πράγματι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύθηκε.

Τι σας ενοχλεί περισσότερο στην κοινωνία μας;

Η πλήρης καταστρατήγηση της λογική.

Πρέπει να μας πείτε ένα παράδειγμα κ. Μυλωνά.

Το δημοψήφισμα!  Ο Τσίπρας ήταν υπέρ του ΟΧΙ, ήλπιζε να βγει το ΝΑΙ και εν συνεχεία πράττει το ΝΑΙ, ευτυχώς κατά τη γνώμη μου, παρότι ήταν υπέρμαχος του Όχι!   Απ΄ την άλλη οι πολίτες ψήφισαν το ΟΧΙ πανηγύρισαν που ψήφισαν το Οχι, νίκησε το Όχι, αλλά τελικά δέχτηκαν το Ναι.

Τι σας δείχνει αυτή η συμπεριφορά;

Ότι η πολιτική είναι ένα θέατρο.

Που οφείλεται αυτή η ασυνεπής συμπεριφορά;

Οι Έλληνες νομίζουμε ότι μας συμφέρει η ασάφεια.  Το γκρίζο.  Πας σε μία Εφορία σου λέει το Α πας σε άλλη σου λέει το Β.

Ποιά συμπεριφορά πολιτικού ανδρός σας ανησυχεί περισσότερο;

Του Τράμπ, που μόλις προχτές διακήρυξε ότι τερματίζει «τον πόλεμο κατά του άνθρακα», προκειμένου να διευκολύνει τα κέρδη των εταιριών πετρελαίου και άνθρακα.  Θεωρεί ότι ο πλανήτης δεν κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή προτάσσοντας  τα μεγαλοσυμφέροντα.  Είναι ένα κτήνος.

Αφού ο Τραμπ είναι «κτήνος», πώς εξηγείτε την εκλογή του;

Μεγάλο ποσοστό του αμερικάνικου λαού δεν  αποδέχτηκε ποτέ την εκλογή του Ομπάμα.  «Καταντήσαμε να έχουμε μαύρο Πρόεδρο» αναφωνούσαν πολλοί Αμερικάνοι, ιδίως της επαρχίας, που είναι κατ΄ εξοχήν αδαείς και ρατσιστές.

Αντίστοιχα στη Χώρα μας, τις μειονότητες τις έχουμε αποδεχτεί;  Σας αρέσει  ο πολυεθνικός χαρακτήρας της Αθήνας;

Χαίρομαι που στην Αθήνα υπάρχουν πλέον γειτονιές με ξένες εθνικότητες. Η πρωτεύουσά μας είναι πλέον international με την παγκόσμια έννοια του όρου.  Υπάρχει γειτονιά με Νιγηριανούς, με Κινέζους κλπ.   Αυτές οι εξωτικές μυρωδιές έξω από τα σπίτια με τα δικά τους ξεχωριστά φαγητά ομορφαίνουν την πόλη μας!  Συγκινούμαι και γουστάρω που βλέπω Αφροαμερικανούς να μιλάνε άψογα ελληνικά!

Καταλαβαίνω ότι οι Αφροαμερικανοί σας είναι ιδιαίτερα αγαπητοί;

Εχω ιδιαίτερη συμπάθεια στους Μαύρους, εξού και η αγάπη μου για τα μπλούζ.

Τους χρωστάμε το ξεχωριστό αυτό είδος μουσικής;

Εννοείται! Στα τέλη του 19ου αιώνα πρωτοεμφανιστήκανε τα μπλούζ στο Νότο της Αμερικής.

Με ποιά αφορμή;

Τα αφεντικά εκεί στο Νότο έβαζαν τα chain guns στους Αφροαμερικανούς εργάτες.  Τους στοίχιζαν στη σειρά και τους μετέφεραν με αλυσοδεμένα τα πόδια.  Αυτοί με τη σειρά τους, για να μπορέσουν να βγάλουν τη δουλειά εκφραζόντουσαν με ρυθμό.   Έτσι γεννήθηκε η μουσική αυτή μέσα από το ρυθμό της βαριάς δουλειάς που έκαναν.

Η ελληνική μουσική σας συγκινεί εξίσου πολύ;

Τα μπλουζ μου θυμίζουν τα ρεμπέτικα, στα οποία επίσης τα λόγια είναι πιο ντόμπρα.  Ας πούμε δεν θα ακούσεις «αγάπη μου σε αγαπώ ως το φεγγάρι», αλλά «μου΄χεις πάρει τα μυαλά».

Πείτε μας τον αγαπημένο σας ρεμπέτη.

Ο Βαμβακάρης και ο  Τσιτσάνης.  Με κυριεύει η πηγαία έκφρασή τους, η γνησιότητα και η αυθεντικότητά τους.

Ελαφροελληνικά ακούτε;

Όχι.  Μου φαίνονται αστεία τα λόγια.  «Τα παλάτια του κορμιού σου…»  Μιλάμε έτσι οι άνθρωποι;

Ο Τσιτσάνης αντίστοιχα πως θα το τραγουδούσε το συγκεκριμένο στίχο;

«Απόψε κάνεις μπαμ, απόψε κάνεις μπάμ…σε βλέπουνε φρενάρουνε και σταματούν τα τραμ»

Θα σας ρωτήσω φυσικά και εσάς κ. Μυλωνά… τί είναι ταλέντο;

Είναι η γνώση που την φέρεις εκ γενετής, χωρίς να στην έχει μάθει κανένας.

Σε τι διαφέρει ο ηθοποιός από τον δεινό επιχειρηματία;

Στην «ανθρωπιστική» ιδεολογία.  Συνήθως οι καλλιτέχνες δεν κηνυγούν το χρήμα και για το λόγο αυτό συμπαθούν τον μη έχοντα.  Ο κλασσικός καπιταλίστας ενδιαφέρεται για το κέρδος και τον εαυτό του συνήθως.

Τι θα προτείνατε να αλλάξει στην πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ;

Την δυστοκία προς τον υγιή καπιταλισμό.

Να κάνει τι δηλαδή ακριβώς η Κυβέρνηση;

Να αγκαλιάσει τις επιχειρηματικές δράσεις, αλλά παράλληλα να είναι ενεργο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό το κοινωνικό κράτος.  Να τίθενται όρια στον επιχειρηματία και να προσδιορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του πολίτη.

Η δύναμη της ακροδεξιάς εντείνεται στην Ευρώπη.  Πως ερμηνεύετε την τάση αυτή;

Πρόκειται για θυμωμένους ανθρώπους που ξεδίδουν στους αδύναμους.  Θέλουν την Ελλάδα να τη γυρίσουν δεκαετίες πίσω, όταν εδώ δεν έβρισκες ούτε έναν ξένο.  Τους θεωρώ χειρότερους και από τον Παπαδόπουλο.

Ποιό είναι το κοινό χαρακτηριστικό των φασιστών ανά τον κόσμο;

Κτηνώδης δύναμη ογκώδης άγνοια.

Τί ζώδιο είστε κ. Μυλωνά;

Σκορπιός.

Πείτε μας λοιπόν για τον Ωνάση, μιας και έκανε διακοπές στο ομώνυμο νησί;

Ο Ωνάσης βοηθήθηκε πολύ από τις γυναίκες.  Οταν πρωτοπήγε στην Αργεντινή έκανε δεσμό με μία πανέμορφη τραγουδίστρια, ώστε να του διαφημίσει την επιχείρηση που πρωτοέστησε με πούρα και τσιγάρα.   Ήταν δαιμόνιος και ταλαντούχος.

Από την ιστορική πολιτική σκηνή ποιόν θεωρείτε εξίσου δαιμόνιο και ταλαντούχο;

Τον Ανδρέα Παπανδρέου.  Πρόσωπο με γκάμα.

Αρνητικά δεν είχε ο Ανδρέας;

Δυστυχώς αρκετά.  Αυτοσχεδίαζε πολύ στην πολιτική του καριέρα και τον ενδιέφερε υπέρμετρα η δόξα. Και οπωσδήποτε είχε μία έντονη δημαγωγική πλευρά στο χαρακτήρα του.

Πιστεύετε ότι το ταλέντο του πατέρα μπορεί να κληρονομηθεί στον υιό;

Αν εννοείτε το ταλέντο του Ανδρέα σε σχέση με το ταλέντο του πατέρα του, αναμφισβήτητα ο Ανδρέας ήταν πιο ταλαντούχος από τον Γέρο της Δημοκρατίας.  Ο Γέρος βεβαίως ήταν φοβερός ομιλητής.  Περίπτωση θα έλεγα καταπληκτικού ομιλητή!

Η πρώτη σας σύζυγος είναι Ψυχίατρος.  Έχετε κάνει ψυχανάλυση;

Στην Αμερική, στα 30 μου, έζησα για ένα χρόνο σε ένα spiritual community,  έξω από τη Νέα Υόρκη, σε ένα υγιές κοινόβιο δηλαδή.  Στόχος ήταν η συμφιλίωση με τον εαυτό μας και η αυτογνωσία, κάτι που με βοήθησε πρωτίστως στη ζωή μου αλλά και στη θεατρική μου πορεία.

Πέρα από το θέατρο και την πολιτική, τι άλλο σας ευχαριστεί;

Το φαγητό φυσικά!

Πείτε μας το αγαπημένο σας λοιπόν!

Φιλέτο με πατάτες τηγανιτές και sauce bearnaise.

Θα σας άρεσε να σας φέρουν μία μερίδα στο θέατρο;

Αν υπάρχει τέτοια περίπτωση, τότε κάτσε να πούμε και κανένα ακόμα αγαπημένο φαγητό!

Τι θεωρείτε σημαντικό στις ανθρώπινες σχέσεις;

Η ζωή μας να μην ενοχλεί τη ζωή του διπλανού μας.  Να μην αποτελούμε εμπόδιο στην καθημερινότητα του συνανθρώπου.  Να είμαστε μετριοπαθείς και να μην περιαυτολογούμε.

Τι σας αποτροπιάζει στις ανθρώπινες συμπεριφορές;

Η δικαιολογία του οφειλέτη “τώρα δεν έχω”, όταν υπάρχει οικονομική εκκρεμότητα από δεδουλευμένα.

Πείτε μας το μυστικό του πετυχημένου αυτοσαρκασμού.

Να διατυπώνεις τέτοιους χαρακτηρισμούς και θέσεις κατά του εαυτού σου, με το ρίσκο ο τρίτος που σε ακούει να τα θεωρεί μειωτικά για σένα, κι εσύ παρόλα αυτά, όχι μόνο να μην διστάζεις, αλλά να γουστάρεις κιόλας να τα λες! Να τονίζεις δηλαδή ο,τιδήποτε δεν σε φωτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Αυτοσαρκαστείτε κ. Μυλωνά!

Μικρός πήγα με μία κοπέλα στο πάρκο πρώτο ραντεβού. Βλέπω ένα μονόζυγο, αρχίζω τις έλξεις για να της πουλήσω φιγούρα και μου ξεφεύγει μία…κλανιά! Τέλος ραντεβού!

——————–

 

Ο κ. Αλέξανδρος Μυλωνάς πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Αύγουστος” σε σκηνοθεσία Κ. Μαρκουλάκη στο θέατρο “Δημήτρης Χορν” (Αμερικής 10, Κολωνάκι, τηλ. 210 3612500).  Επίσης έχει, μαζί με την κ. Μαρία Ξανθοπουλίδου την καλλιτεχνική διεύθυνση της Β΄ Σκηνής του Θεάτρου Κεφαλληνίας (Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, τηλ. 210 8838727), στην οποία παίζονται με επιτυχία οι παραστάσεις “Παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν” σε σκηνοθεσία Μ. Πάσσαρη, “Ταπ αουτ” του Αν. Φλουράκη και σκηνοθεσία του ιδίου, και η “Δεσποινίς Τζούλια”σε σκηνοθεσία Δ. Κανέλλου.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here