«Kατοχή» στην Καταλονία – Οι Ισπανοί ξαναφέρνουν το Μεσαίωνα

Επέμβαση έχουν κανει ουσιαστικά οι Ισπανοί στην Καταλωνία, καταλαμβάνοντας με στρατο τα μισά εκλογικά τμήματα της χώρας (σχολεία ως επι το πλείστον) και εισβάλλοντας στον «ΟΤΕ» της, ώστε να μην διακινούνται mail και λίστες εκλογέων.

Επίσης απειλούν με πρόστιμο 40.000 έως 300.000 ευρώ όσους παρουσιαστούν ως δικαστικοί εκλογικοί αντιπρόσωποι.

Η ισπανική Εθνοφρουρά τα χαράματα εισέβαλε στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και «ζήτησε» να τεθούν εκτός λειτουργίας 29 συστήματα που ενημερώνουν τους ψηφοφόρους για το εκλογικό τους κέντρο.

Φωτογραφία του χρήστη Catalan News.

Από χθες η Google υποχρεώθηκε να κλείσει μια εφαρμογή που ενημέρωνε τους πολίτες για το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφιζουν.

Αλλα εκλογικά τμήματα πάντως (σύμφωνα με πληροφορίες) έχουν αποκλειστεί αντιθέτως από Καταλανούς με τα παιδιά τους, δηλαδή οικογένειες ολόκληρες περιφρουρούν τα κέντρα ώστε να μην τα πάρει η Εθνοφρουρά της Μαδριτης.

Στρατιώτες της Ισπανίας έχουν κατάσχει χιλιάδες καλπες και κρατουν 14 αξιωματουχους που οργάνωναν το δημοψήφισμα, «κατεβάζουν» τη μια μετά την άλλη σχετικές ιστοσελίδες (ακόμα κσι στο Facebook) και κλείνουν δρόμους (κοντά στα εκλογικά κέντρα, αλλά και προς πλατείες)

Τοι υπουργείο Εσωτερικών της Μαδρίτης έχει στείλει 10.000 «αστυνομικούς για καταστολή εξεγέρσεων» στη Βαρκελώνη και ο Ραχόι λεει: «Το δημοψήφισμα είναι αδύνατο να διενεργηθεί. Εξάλλου ήταν εξαρχής παράνομο».

Κανονικά έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί αύριο, αλλά με την επίθεση σε όλα τα μέτωπα (στρατό, ηλεκτρονικά μπλοκαρίσματα, δικαστικές διώξεις και συλλήψεις) δεν ειναι σαφές αν όντως μπορεί να διεξαχθεί.

Ο 54χρονος  πρόεδρος της Καταλωνίας Puigdemont, σε τηλεφωνική του συνέντευξη σήμερα προς την αμερικανική εφημερίδα  USA today δηλώνει:

«Ως πρόεδρος έχω το δικαιωμα να καλέσω σε δημοψήφισμα με βάση νόμο που έχει εγκρινει το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας. Το δημοψηφισμα θα διεξαχθεί».

Πριν από 3 χρόνια το 80% των ψηφοφόρων ειχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά στις κάλπες είχε πάει το 42% των 5,4 εκατομμυριων ψηφοφόρων. Τώρα με τα εκτακτα μέτρα της Μαδρίτης οι Καταλανοί πείσμωσαν και οι μετρήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 63% σκοπεύει να πάει να ψηφίσει.

Είναι μάλιστα προετοιμασμένοι για ολα καθώς πολλοι οικογενειάρχες λένε ότι δεν θα πάρουν τα παιδιά τους μαζι (φοβώνται για σοβαρές συγκρουσεις)

Η Καταλωνία έχει την τύχη (και την ατυχία) να διαθέτει το 20-24% του πλούτου της Ισπανίας.

Ο Φράνκο προσπάθησε να ισοπεδώσει τα πάντα εξαφανίζοντας τα καταλανικά που απαγόρευσε τη χρήση τους  -εντούτοις είναι ολοφάνερο ότι η Καταλονία ούτε αφομοιώθηκε ούτε βεβαίως εξαφανίσθηκε.

Στην μετά τον Φράνκο εποχή δόθηκε στην περιοχή μια κάποια αυτονομια, που ομως θεωρείται εν γένει ψευτοαυτονομία και δεν καλυπτει τους μισους Καταλανούς. Οι άλλοι μισοί είναι διχασμένοι -αν δηλαδή αξιζει να φτάσουν σε ρηξη με άγνωστες συνέπειες για να έχουν την πλήρη αυτονομια-ανεξαρτησία  τους και πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι η Μαδρίτη πρέπει να προχωρήσει σε πρόταση ομοσπονδιας. Θέλουν δηλαδή να υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, ώστε η κεντρικη κυβέρνηση να αναγκαστεί να τους δει ισότιμα και ως ομοσπονδη δύναμη, όχι ως ψευτοαυτόνομη επαρχία

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here