Παναγιώτα Ρήγα: Το τέλειο συνηθίζεται εύκολα και μπορεί να γίνει βαρετό. Η αυτοπεποίθηση είναι το πιο ελκυστικό πράγμα σε κάθε άνθρωπο

 

 

 Συνέντευξη στην ΚΕΛΛΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

ΦΩΤΟ: ΕΦΗ ΧΑΛΙΟΡΗ  www.efihaliori.com

Η Παναγιώτα Ρήγα, Δερματολόγος με πλούσιο βιογραφικό, επιστημονική δράση, πολυπληθές και ετερόκλητο πελατολόγιο, εξηγεί στο Press Publica το λόγο για τον οποίο το “κάλλος” απασχολεί διαχρονικά το γυναικείο πληθυσμό. 

—————— 

 – Κ. Ρήγα, πολλοί ισχυρίζονται ότι «το όμορφο κρύβεται πίσω από τις ατέλειές μας».  Η αισθητική δερματολογία αντίκειται στην άποψη αυτή;

Κάθε άλλο! Το τέλειο εύκολα συνηθίζεται και μπορεί να γίνει και βαρετό. Σας παραπέμπω στο βιβλίο του Μπορις Βιάν «Και να σκοτώσουμε τους κακομούτσουνους»!

Η κεντρική ιδέα είναι να βελτιώσουμε, να βοηθήσουμε το θεραπευόμενο να αισθανθεί καλά με τον εαυτό του.  Φανταστείτε πχ το ψυχολογικό μπλοκάρισμα που έχει ένα παιδί  με ουλές ακμής. Ευτυχώς σήμερα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε!

– Ναι αλλά ο Πλάτωνας θεωρεί κάλλος την καλοσύνη.  Ο Σωκράτης ταυτίζει το κάλλος με την αρετή.  Για ποιό λόγο λοιπόν σήμερα επεμβαίνουμε διορθωτικά στην εξωτερική όψη, όταν το ουσιώδες, σύφμωνα με τους κλασσικούς φιλοσόφους, είναι το εσωτερικό κάλλος;

Ο Αριστοτέλης όμως έλεγε ότι η εξωτερική ομορφιά είναι μια αντικειμενικά υπαρκτή ποιότητα- μια ιδιότητα καλύτερη και από συστατική επιστολή.  Η ομορφιά υμνήθηκε ανά τους αιώνες στην τέχνη.

Η ομορφιά είναι μια υπόσχεση ευτυχίας, κατά τον Stendhal.

Είναι κοινός τόπος ότι απλά ένα όμορφο πρόσωπο δε λέει τίποτα, αν δεν έχει και αρετές. Επίσης ένας κακός χαρακτήρας ασχημαίνει μια όμορφη παρουσία. Λιγότερο όμορφοι άνθρωποι μπορεί να είναι εξαιρετικά ελκυστικοί, γιατί ο άνθρωπος δεν παύει να είναι μια ολότητα.

Ο λόγος που επεμβαίνουμε στην εξωτερική μας εμφάνιση είναι για να καταπολεμήσουμε τις ανασφάλειές μας, για να αισθανθούμε καλύτερα με τον εαυτό μας, για να είμαστε αρεστοί και αποδεκτοί.

-Συμφωνείτε λοιπόν ότι το εσωτερικό κάλλος, η ψυχή και η πνευματικότητά μας  «ζωγραφίζουν» και προσδιορίζουν την ορατή ομορφιά.   Ξαναρωτώ και πάλι!  Για ποιό λόγο η εποχή μας ζητά έξωθεν ιατρική παρέμβαση;

Κάθε εποχή αναζητά την ομορφιά. Ας μην ξεχνάμε τα ψιμύθια και τα καλλυντικά που χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα.

Ο ανθρώπνος εγκέφαλος ικανοποιείται με το όμορφο. Η ομορφιά γενικά είναι το χαρακτηριστικό ενός ατόμου, ενός τόπου, ενός αντικειμένου ή μιας ιδέας που προσφέρει μια αέναη εμπειρία απόλαυσης, ευχαρίστησης, νοήματος και ικανοποίησης.

Μελέτες δείχνουν ότι τα βρέφη από 2-6 μηνών προτιμούν να κοιτούν παρατεταμένα πρόσωπα που θεωρούνται ελκυστικά. Στους 12 μήνες προτιμούν να προσεγγίζονται και να παίζουν με αγνώστους που είναι όμορφοι.

Η εποχή μας όμως είναι μια σκληρή εποχή που βασίζεται κυρίως στην εικόνα- σε μια ψευδαίσθηση τέλειας εικόνας- και γι αυτό η ενασχόληση με την ομορφιά μεγιστοποιείται.

Το «όμορφο» που επιδιώκεται μέσω των παρεμβάσεων σε ποιά πρότυπα υπακούει;

Ας συζητήσουμε καλύτερα σε ποια πρότυπα θα πρέπει να υπακούει, προκειμένου να αποφεύγονται οι υπερβολές.

Και θα σας γυρίσω πίσω στους Πυθαγόρειους φιλοσόφους που συσχέτισαν την ομορφιά με τα μαθηματικά. Μίλησαν για τη χρυσή τομή που εκφράζεται από τον αριθμό 1,6180 ο οποίος εκφράζεται παντού στη φύση.  Άρα όμορφο, δηλαδή εύμορφο, είναι το πρόσωπο που έχει τις σωστές αναλογίες. (πχ το ύψος του κάτω χείλους στους καυκάσιους πρέπει να είναι περίπου  1,6 του ύψους του άνω χείλους).

Τα όμορφα πρόσωπα σε κάθε φυλή υπακούουν σε παρόμοιες γεωμετρικές αναλογίες.

Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους οι καλές αναλογίες παραπέμπουν σε υγιή γονίδια.

 Κ.Ρήγα, πώς εξηγείτε ότι μία τσιγγάνα στο δρόμο, ατημέλητη και «αφτιασίδωτη»  είναι συνήθως πολύ πιο όμορφη από μία τύπισσα που έχει δοκιμάσει όλες τις αισθητικές παρεμβάσεις;

Το αυθεντικό  είναι πιο όμορφο και ελκυστικό, ειδικά σε μια εποχή που έχει χαθεί το μέτρο. Η υπερβολή, κατά τη γνώμη μου, ποτέ δεν είναι ωραία. Η ομορφιά εμπεριέχει και την έννοια της αισθητικής.

Η αισθητική επέμβαση αποτελεί επιλογή μίας γυναίκας που την προσφέρει ως δώρο στον εαυτό της, ή ως δώρο στο αντικείμενο του πόθου της;

Κάθε αισθητική παρέμβαση θα πρέπει να γίνεται, κατά τη γνώμη μου, μόνο αν ικανοποιεί εμάς τις ίδιες.  Οι γυναίκες θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο όταν εμείς αγαπήσουμε τον εαυτό μας θα μας αγαπήσουν και οι άλλοι. Πιστεύω ότι η αυτοπεποίθηση είναι το πιο ελκυστικό πράγμα σε κάθε άνθρωπο.

Ποιά είναι η πεμπτουσία του λειτουργήματος σας; Πότε νιώθετε καταξίωση από τον περίγυρο;

Διάλεξα να γίνω δερματολόγος γιατί το δέρμα είναι ένα μαγικό όργανο, ο καθρέφτης της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, το όργανο επικοινωνίας μας με τον έξω κόσμο. Και η πεμπτουσία του λειτουργήματός μου είναι με τη γνώση και την εμπειρία μου να προσφέρω υγιές δέρμα, δέρμα που να χαίρεσαι να το κατοικείς.

Η καταξίωση έρχεται όταν οι ασθενείς μου αναφέρονται σε μένα χρησιμοποιώντας την κτητική αντωνυμία «μου»- «η Δερματολόγος μου»!

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here