Εισβολή και προσευχή Τούρκων Γκρίζων Λύκων στην Αγιά Σοφιά-Ελεύθεροι μετά την προσαγωγή τους(βίντεο)

Τούρκοι εθνικιστές, μέλη ακροδεξιάς παραφυάδας Alperen των Γκρίζων Λύκων εισέβαλαν στην Αγιά Σοφιά για να προσευχηθούν. Πρόσχημα της εισβολής η διαμαρτυρία για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ!

Οι εισβολείς φώναζαν Αλλαχ ου άκμπαρ και τελικά παρά την κινητοποίηση των αρχών, συγκεντρώθηκαν, έβγαλαν τα παπούτσια τους και προσευχήθηκαν κανονικά μέσα στο ναο-μουσείο, υπό την ανοχή των φυλακών, που το μόνο που έκαναν ήταν να εμποδίζουν όσους έβγαζαν βίντεο και φωτογραφίες:

Η εισβολή αποτυπώνεται στο βίντεο που αναρτήθηκε σε μεσα κοινωνικής δικτύωσης:

Στο παραπάνω βίντεο ακούγεται μια φωνή, η οποία ανήκει στον φύλακα-αστυνομικό που είναι υποχρεωμένος να εμποδίζει το πλήθος να εισέλθει στην Αγία Σοφία. Θα ανέμενε κανείς πως ο φύλακας αυτός θα κυνηγούσε τους εισβολείς. Κι όμως όχι. Ο εντεταλμένος φύλακας κυνηγά τον φωτογράφο, ο οποίος έσπευσε να μαγνητοσκοπήσει τη σκηνή της εισβολής των «πιστών» στην Αγία Σοφία. Ο ίδιος φύλακας ακούγεται να φωνάζει στον φωτογράφο … απαγορεύεται…απαγορεύεται, πρόσταγμα που δεν το χρησιμοποίησε κατά την είσοδο των εισβολέων.

Ελεύθεροι οι προσαχθέντες

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων. Οι προσαχθέντες, ωστόσο, μετά την κατάθεσή τους στο αστυνομικό τμήμα, αφέθησαν ελεύθεροι..

Η εισβολή έγινε λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, και την παρατήρηση του έλληνα πρωθυπουργού, για το απαράδεκτο γεγονός να τελούνται θρησκευτικές προσευχές στην Αγιά Σοφιά, η οποία έχει ανακηρυχθεί μουσείο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες με απόφαση του καθεστώτος Κεμάλ Ατατούρκ και προστατεύεται από την Ουνέσκο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here