Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων-ΗRW: Ενόψει χειμώνα, επείγουσα ανάγκη να μετακινηθούν οι αιτούντες άσυλο από τα νησιά-11.000 οι εγκλωβισμένοι σε hot spot με κακές συνθήκες

ΦΩΤΟ: © 2017 ZALMAÏ for Human Rights Watch

Περισσότεροι από 13.500 αιτούντες άσυλο παραμένουν εγκλωβισμένοι στα Ελληνικά νησιά σε άθλιες συνθήκες καθώς μπαίνει ο χειμώνας στις 21 Δεκεμβρίου, 2017. Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, το οποίο καλεί την Ελλάδα, με την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, να μεταφέρει, επειγόντως, χιλιάδες αιτούντες άσυλο στην Ελληνική ηπειρωτική χώρα και να τους παρέχει επαρκή στέγαση και πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες παροχής ασύλου.

Η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου να μετακινήσει 5.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα ως κατεπείγον μέτρο, πριν τον ερχομό του χειμώνα. Παρά την μεταφορά σχεδόν 3.000 ατόμων από τις αρχές Δεκεμβρίου, τα hotspots στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, και την Κω έχουν ακόμα 11.005 άτομα σε υποδομές συνολικής χωρητικότητας μόλις 5.576. Περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν φτάσει στα Ελληνικά νησιά κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

«Aν και η απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μετακινήσει 5.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα είναι μια θετική εξέλιξη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνθήκες χειροτερεύουν από την σοβαρή έλλειψη επαρκούς και έγκαιρης πρόσβασης σε διαδικασίες ασύλου και προστασίας»,  δήλωσε ο Yonous Muhammadi, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. «Αποτελεί σημαντικό βήμα αλλά χρειάζονται περισσότερα για να εξασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα χρειαστεί να περάσει τον χειμώνα σε μια παγερή σκηνή».

Σε μια εκστρατεία που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου, 13 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παροχής βοήθειας κάλεσαν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βάλει τέλος στην πολιτική της Ελλάδας που περιορίζει τους αιτούντες άσυλο στα νησιά. Οι οργανώσεις δήλωσαν ότι οι Ελληνικές αρχές θα πρέπει άμεσα να μεταφέρουν άτομα σε βελτιωμένες συνθήκες στην ηπειρωτική χώρα και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα πριν τον επίσημο ερχομό του χειμώνα έτσι ώστε να μην μείνει κανένας αιτών άσυλο έξω στο κρύο. Οι οργανώσεις, επίσης, δήλωσαν ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να κρατήσουν ξεκάθαρη στάση ως προς το τέλος της πολιτικής περιορισμού που κρατάει τους αιτούντες άσυλο εγκλωβισμένους στα νησιά βάσει της συμφωνίας με την Τουρκία να στέλνονται πίσω άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου δεν γίνεται δεκτό.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και άλλες οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκστρατεία θα συνεχίσουν να εργάζονται στο πλαίσιο της εν λόγω εκστρατείας καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, τονίζοντας τις τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο που είναι παγιδευμένοι στα νησιά. Οι οργανώσεις θα πιέσουν την Ελληνική κυβέρνηση και τους ηγέτες της ΕΕ για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση που να στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων και να μειώνει την ταλαιπωρία των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα.

Η Ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εισάγει νομοσχέδιο στη Βουλή τις επόμενες μέρες για να επιταχύνει τη διαδικασία παροχής ασύλου με σκοπό να επισπεύσει τις επιστροφές στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ενώ η διάρκεια της διαδικασίας παροχής ασύλου αποτελεί παράγοντα που συντελεί στην απελπισία των ανθρώπων που διαβιούν στα νησιά, η μείωση της διάρκεια των διαδικασιών σε βάρος της ποιότητας της διαδικασίας θα διακινδυνεύσει την παροχή της προστασίας που οι αιτούντες άσυλο έχουν ανάγκη, δήλωσε το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Τέτοια προσέγγιση αποτελεί λάθος τρόπο αποσυμφόρησης του υπερπληθυσμού στα νησιά ή αντιμετώπισης των συστημικών ζητημάτων που συνδέονται με την πολιτική περιορισμού και την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που έχουν δημιουργήσει αυτή την απάνθρωπη κατάσταση στα νησιά. Κάθε μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι αιτούντες άσυλο έχουν πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες παροχής ασύλου που επιτρέπουν σε όλα τα αιτήματα ασύλου να εξεταστούν δίκαια επί τη βάσει της εξατομικευμένης τους αξίας.

«Οι αρχές θα πρέπει άμεσα να άρουν την πολιτική γεωγραφικού περιορισμού και να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και να τους προσφέρουν κατάλληλη υποδοχή και εξέταση της αίτησης ασύλου τους όπως αυτά καθορίζονται από τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές και τη Σύμβαση της Γενεύης», δήλωσε ο Μuhammadi. «Καλούμε τις Ελληνικές αρχές να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σταματήσουν να στερούν τους αιτούντες άσυλο από την ελευθερία να μετακινηθούν αλλά και το δικαίωμα να επανενωθούν με τις οικογένειές τους».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here